IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел показва как ще изглежда завръщането в офиса след ваксинирането

Търсенето на офис площи в Тел Авив нараства

11:00 | 07.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Трафикът се завръща по улиците на града. Асансьорите се препълват с хора. Любими места за обяд се оживяват. Два месеца след като Израел отвори повторно икономиката си, Тел Авив започва да излиза от ерата на работата от вкъщи, пише Bloomberg.

Светкавичната програма на Израел за ваксиниране е дала на страната летящ старт в планирането на живота след коронавируса, а бързото разпространение на ваксините я превърна в глобален тест за всичко – от ефективността на данните за реалния свят до ваксинационните паспорти. Сега, когато бизнес дейността в Тел Авив се разгорещява, работодатели и служители от цял свят наблюдават с интерес какво се случва в страна, която се превърна в пример за справяне с пандемията в последно време.

Първите признаци сочат, че краят на блокадата ще доведе до връщане на живота в офиса. Търсенето на площи нараства, сочат данни на компанията за бизнес имоти Natam Group. Доставчикът на пространства за съвместна работа WeWork съобщава, че присъствието в израелските му сгради се е увеличило с 20% от февруари насам със силно търсене на нови продажби. Данни за мобилността на Google сочат рязък скок на пътуванията до работа в Тел Авив през април, като цифрите са близо до нивата им преди пандемията. Израел Израел

Нир Минерби видял първия признак, че нещата са напът да се върнат към предишното положение през декември, когато опитал, но не успял да поднови сделка с отстъпка, която постигнал с WeWork при първата блокада през 2020 г.

Миналата година да си в офиса изглеждаше като „да си в гроб“, казва Минерби, главен изпълнителен директор на компанията Classiq Technologies. Той очаква с нетърпение да съживи работата лице в лице, така че е подписал временен договор с по-малък оператор на пространства за съвместна работа, докато търси по-традиционен дългосрочен наемен договор за офис. Израел Израел

Макар че COVID-19 продължава да опустошава Индия и случаите нарастват в света, страни с високи нива на ваксинация предприемат първите си стъпки към повторно отваряне. Австралия и Нова Зеландия овладяха COVID-19, въпреки че много офис служители продължават да са у дома. Във Великобритания, където работата от вкъщи е препоръчителна най-малко до 21 юни, около 42% от служителите са били на бюрото си през април, показва изследване на Morgan Stanley. Този дял е по-висок в Европа. В САЩ Ню Йорк скоро ще отмени много ограничения заради пандемията, а големи банки планират възобновяване на живота в офиса.

Тел Авив дава представа за други икономически центрове как може да изглежда скоро работата, тъй като служителите се стремят да възстановят усещането за общност, което изгубиха миналата година.

„Има огромно връщане. Компаниите ни казват, че без офиса е по-трудно да наемат служители и да запазят културата си“, казва Дотан Вейнер, главен оперативен директор на компанията за съвместна работа Labs, притежавана от израелския милиардер Теди Саги.

Присъствието в израелския обект на Labs се е върнал на нивото от над 95% от общия капацитет, което е значителен ръст спрямо дъното от 15% при първата блокада през 2020 г. и 40% при втората, казва Вейнер. Той закъснял с пет минути за интервюто си с Bloomberg, като отдал забавянето си на „трафик в асансьора“. Labs води преговори за отваряне на още две локации в Тел Авив през идните две години, разкрива Вейнер.

Labs оперира и 12 сгради в Лондон и Вейнер е оптимист за перспективите за бизнеса и в британската столица. Той очаква сравнително по-бавно завръщане на служителите там отколкото в Тел Авив, тъй като жителите на Лондон не са склонни да се стичат отново в мрежите на обществения транспорт.

Великобритания до голяма степен следва пътя на Израел през пандемията със затваряния и повторно отваряне няколко седмици след страната. Сега когато броят на случаите е нисък, а нивата на ваксинираните са високи и в двете страни, Великобритания изглежда е напът да отвори отново икономиката си напълно в края на юни.

Въпреки това дори в Израел много компании все още не са постигнали окончателен баланс между работата от вкъщи и връщането в офиса.

Check Point Software Technologies, един от най-големите работодатели в страната, отчита удвояване на броя на служителите си в офиса през последно време до около 35% от 2400-те служители в централата в Тел Авив, казва Нирит Шнайдер, ръководител на недвижимите имоти и операциите. Макар че това все още съставлява значителен спад спрямо нивата преди пандемията, присъствието в офиса обхваща значително по-голяма група от хора, като повечето разпределят работната си седмица между дома и офиса.

Над половината от служителите на гиганта в кибер сигурността се намират извън Израел, където Check Point опитва да скъси договори и да замени бюрата със стаи за срещи. Контактът лице в лице сега е основната причина хората да ходят в офиса, отбелязва Шнайдер. Израел Израел

Новата необходимост от адаптиране стимулира промяната на сектора на бизнес имотите в Израел. Доставчикът на площи за съвместна работа Mindspace се насочва към „партньорски“ модел със собствениците на имоти, като управлява наемни договори от името на собствениците в опит за минимизиране на риска от спад на пазара.

„Компаниите не знаят какво да правят с имотната си стратегия. Затова ще наблюдаваме ръст на гъвкавите договори“, смята Дан Закай, главен изпълнителен директор на Mindspace.

В Classiq Нир Минерби разбира, че част от членовете на екипа му все още се страхуват от пандемията и предпочитат по-строго контролирано преживяване в офиса, отколкото могат да получат в пространство за съвместна работа.
„Хората вече не обичат пренаселени работни пространства. Дори те да не са пълни на 100%, някои от нашите служители искат място, където да усещат, че могат да дишат“, отбелязва Минерби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Това прави каквото му наредя, Мише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
тая очилатата явно не разбра че ората не ги интересува техните пропаганди за вакси .... Ората не искат да *** *** ааууу .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още