IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: COVID-19 не бива да спира климатичните инвестиции на богатите страни

Канцлерът призова и други страни да последват примера на Германия, като въведат данъци върху въглеродните емисии

20:10 | 06.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел призова индустриализираните страни да не позволят огромните финансови последици от пандемията от коронавирус да ги спре от инвестиции в борбата срещу изменението на климата.

По време на ежегодния неформален диалог за климата в Петерсберг, проведен онлайн заради пандемията, Меркел заяви, че "гледа към следващите няколко години с тревога", съобщава БГНЕС.

"Тази пандемия отвори огромни дупки в бюджетите" на индустриализираните държави, каза тя. "Инвестирахме много, за да се противопоставим на тази пандемия. И все пак не трябва да отстъпваме от нашите международни отговорности. Това ще бъде много важна задача", каза тя.

Наречена "климатичен канцлер" благодарение на ангажимента си за намаляване на глобалните емисии, Меркел трябва да се оттегли от политиката през септември след 16 години на власт. Канцлерът-ветеран инициира диалога за климата в Петерсберг след спирането на преговорите на Конференцията на ООН за изменението на климата през 2009 г. в Копенхаген (COP15). 

Тази седмица германското правителство затегна целите си за намаляване на емисиите на CO2, след като знаково решение на Върховния съд на страната обяви водещия закон за защита на климата за "недостатъчен". Според новите цели правителството очаква да намали емисиите с 65% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., което е по-далеч от сегашната цел за намаляване с 55%. Германия се стреми също да бъде въглеродно неутрална до 2045 г., пет години по-рано от предвиденото.

Днес Меркел призова и други страни да последват примера на Германия, като въведат данъци върху въглеродните емисии, които тя определи като "особено подходящ инструмент" по пътя към въглеродна неутралност, съобщи АФП.

През януари Германия въведе данъци в размер на 25 евро за тон въглероден диоксид, отделян от транспортния и отоплителния сектор.

"В интерес на бъдещите поколения по целия свят е важно да действаме бързо и решително, за да ограничим драматичните последици от глобалното затопляне", каза Меркел.

Говорейки на същия форум, британският премиер Борис Джонсън заяви, че срещата на върха на Г-7 в Англия през юни ще бъде първата, на която всеки член се е ангажирал да постигне нетни нулеви емисии до 2050 г.

Но той каза, че ще настоява по време на срещата на върха да се "осигури значителна купчина пари" от индустриализираните страни, за да се подпомогне финансирането на прехода на развиващите се страни към по-чиста енергия или технологии.

"По време на Г-7 и други международни форуми няма да се поколебая да обърна вниманието на колегите си върху нуждата от предприемане на действия от тяхна страна“, каза Джонсън.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Канцлерът призова и други страни да последват примера на Германия, като въведат данъци върху въглеродните емисииА зелен данък крипто-майнинг КОГА ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още