IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През май България иска да прави по 50 000 ваксинации на ден

Страната ни е на 20 място по заболяемост в ЕС, но остава на 2 място по смъртност в съюза

10:55 | 06.05.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проф. Костадин Ангелов. <em>Снимка: архив, БГНЕС</em></p>

Проф. Костадин Ангелов. Снимка: архив, БГНЕС

България възнамерява да ускори значително ваксинационната си кампания през следващите седмици, като до края на май планира да осъществява поне по 50 000 ваксинации на ден. Това стана ясно от изявленията на министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб.

Изявлението бе направено в деня, в който страната отчита рекорд на поставените ваксини – за последното денонощие има 32 482 поставени ваксини срещу COVID-19, което засега представлява рекордна стойност.

По думите му заявката за завишените ваксинации зависи единствено от организацията по места, тъй като по отношение на доставките на препаратите страната вече няма проблем.

Предпочитаната ваксина у нас е на Pfizer, сочат данните. В момента има достатъчно ваксини, а в последната седмица на май идва голяма доставка от още около 400 000 дози. Въпрос на организация е от страна на РЗИ, БЛС, личните лекари процесът по ваксинация да продължи с тези темпове. Има възможност зелените коридори да продължат да работят и след 9 май, стана ясно от брифинга.

Според Ангелов много скоро България ще има 1 млн. ваксинирани и общо 1,5 млн. защитени от вируса.

Министърът цитира и актуалните данни, според които страната ни е на 20 място по заболяемост в ЕС, но остава на 2 място по смъртност в съюза. „По дневна заболяемост се забелязва спад , кривата за смъртността също е надолу, хоспитализациите и случаите в интензивни структури също намаляват“, поясни министърът.

47% е заетостта за местата за неосложнено болните, 51% е запълняемостта за интензивните легла, като така натискът над болниците продължава да намалява. 

Само в 4 области има увеличение на пациентите – Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен, отчете още здравният министър в оставка.

Следващият премиер ще решава какво да се случи с щаба. Ясен белег е, че излизаме от третата вълна, това е огромно постижение, с нисък индекс на строгост на мерките, каза още министърът в оставка.

На фона на добрите новини стана ясно, че ограничението за тържества до 15 човека отпада. Заповедта, която ги ограничаваше, е отменена от вчера.

Няма генетичен вид на вируса, на който ваксините да не действат, каза директорът на центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Ваксините действат на бразилския, индийския и южноафриканския щам, но по-слабо. От последните три вида на вируса няма засечени у нас, но те вече са внесени в съседни на България държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
neon7
преди 2 години
"проф. Тодор Кантарджиев. Ваксините действат на бразилския, индийския и южноафриканския щам, но по-слабо. От последните три вида на вируса няма засечени у нас, но те вече са внесени в съседни на България държави"Как ги засичате тези "щамове" ,като нямате оригиналния изолат проф. Кантарджиев ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
penman
преди 2 години
Дежурните русофилни к.ретени веднага са реагирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"България възнамерява..."България не възнамерява ... някой друг възнамерява .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Заглавието горе е бъгнато!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
През май оня в оставка иска да прави по 50 000 ваксинации на ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още