IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford залага на твърдотелните батерии

Инвестицията на концерна в Solid Power цели да насочи Ford към нова технология, с която да подобри ефективността и пробега на електромобилите си

21:40 | 05.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският автомобилен концерн Ford увеличи своя дял в производителя на твърдотелни батерии Solid Power - стъпка, която според Хау Танг-Тай, директор „Продукти и производство“ във Ford, ще подкрепи усилията на компанията да увеличи пробега на своите електромобили и да намали разходите. 

Ford и BMW инвестираха 130 млн. долара в Solid Power, която разработва нова технология за твърдотелни батерии. Според Танг-Тай технологията ще предостави на Ford гъвкавост и ще свие размерите на батериите, което ще помогне на концерна да понижи разходите а оттам и цената на крайния продукт.

По неговите думи твърдотелните батерии играят важна роля в индустрията, тъй като предоставят по-високи нива на енергийна плътност спрямо литиево-йонните аналози. „За потребителите това означава по-голям обхват на превозното средство“, изтъква Танг-Тай в интервю за Associated Press.

По неговите думи твърдотелните батерии позволяват на автомобилите да станат по-леки, предоставяйки повече място за хора и техните вещи, вместо за батерии.

„Възможността да се намали цената на киловатчас ще ускори приемането на електрическите превозни средства“, коментира Танг-Тай.

Според него преходът от течен към твърд електролит дава по-добра проводимост. „Това дава възможност за по-голяма мощ и повече енергия“, посочва директорът.

Танг-Тай смята, че Solid Power е сред лидерите по отношение на тази технология.

„В началото на следващата година компанията ще ни достави батерии с капацитет от 100 ампер-часа“, посочва той.

Според Танг-Тай производственият процес на подобна батерия не се различава от този при литиево-йонните батерии, което означава, че производството няма да изисква инвестиции в ново оборудване.

„Смятам, че е напълно реалистично до края на това десетилетие да преминем изцяло към твърдотелни батерии“, изтъква Танг-Тай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
solid power все още са на $10млрд разстояние от първият си завод ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още