IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предупреди за евентуална търговска война без глобално данъчно споразумение

Фондът е оптимистично настроен за постигане на глобални правила за корпоративно данъчно облагане през 2021 г.

21:30 | 04.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) призова държавите да се споразумеят за глобални правила за корпоративно данъчно облагане, за да се избегне евентуален сценарий, при който конфликтите между страните да се задълбочат, съобщи Bloomberg.

Многостранното споразумение относно данъците, подобно предложенията на САЩ, е единственият начин да се гарантира, че печелившите мултинационални компании плащат достатъчно данък на местата, където правят бизнес, заяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева.

Кризите с Covid-19 и изменението на климата дават на света възможност да преосмисли и поправи международната данъчна система, каза Георгиева.

„Ние сме особено оптимистични за глобално споразумение за корпоративно данъчно облагане на доходите през 2021 г.“, каза Георгиева. „Спешно необходимо е да се избегне  рискът това да се превърне в хаотичен данък или търговска война, в която всички губят“, предупреди Георгиева. 

Планът на президента Джо Байдън за минимален налог от 21% за чуждестранните доходи на американските компании може да притисне много страни да повишат сегашната си ставка. Той даде нов тласък на дългогодишните усилия, водени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за противодействие на корпоративните стратегии за избягване на плащането на данък, възползващи се от различията между нациите. Представители, водещи преговорите, заявиха миналия месец, че споразумението може да стане факт до средата на лятото.

Зад новия стремеж се крие пандемия, която повиши националните дългове. Предлаганата промяна не е по-различна от промяна за третирането на данъчните убежища като Швейцария, последвала финансовата криза от 2008 г.

Американската инициатива беше приета по-топло от по-големи страни като Франция, чиято хазна ще спечели най-много, като прибира приходи от световни компании, работещи на доходоносни вътрешни пазари.

Според ОИСР промените в начина на разпределяне на данъчните приходи биха увеличили глобалните приходи за правителствата с до 100 млрд. долара годишно.

Администрацията на Байдън също предложи компромисен вариант - да се вземе предвид рентабилността на дадена компания при определяне дали по-голяма част от нейните приходи трябва да се облагат от държавите, в които тя прави бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
сталинка мн ги разбира нещата.. международното положение, а у.. ше пише търговска война и търговски мир след мевефето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още