IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етер проби ключовата граница от 3 хил. долара

Криптовалутите продължават да поскъпват, като така намаляват дела на биткойн в общата им пазарна стойност

10:33 | 03.05.21 г. 28
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Доминирането на биткойн върху общата пазарна стойност на криптовалутите намалява, тъй като най-големият му съперник – етерът, достигна границата от 3 хил. долара. Това предполага място за повече от един победител сред дигиталните токени с развитието на сектора, пише Bloomberg.

Най-голямата дигитална валута сега представлява около 46% от общата крипто пазарна стойност от 2,3 трлн. долара в сравнение с около 70% в началото на годината, според тракера CoinGecko.

На второ място е етерът с 15%, а група други валути удвоява дела си за същия период до 36%.

Биткойнът остава най-голямата криптовалута, но инерцията при други токени привлича все по-голям интерес, като етер, който за първи път проби границата от 3 хил. долара в понеделник, след като поскъпна 4 пъти тази година.

Привържениците на криптовалутите твърдят, че инвеститорите се чувстват по-удобно с различни дигитални валути, докато критиците твърдят, че секторът може да е в плен на мания, стимулирана от пандемията.

„Етер поскъпва и изглежда няма какво да го спре по пътя нагоре“, пише Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda Corp., в бележка от петък. Той допълва, че и другите дигитални валути се радват на интерес.

етер етер

Етерът добавя 3% на борсата Bitstamp до 3 051,99 долара до обяд в Азия. Това е повече от 300% за годината досега.

Кръстосаният курс етер/биткойн се повишава с повече от 100% тази година, като достига 2,5-годишен връх в неделя, допълва Ройтерс.

Настоящото разпределение на пазарния дял отразява и априлското разклащане в сектора на криптовалутите. Биткойнът все още не е възстановил загубите след спада от рекордните 64 870 долара.

Листването на криптоборсата Coinbase Global Inc. в САЩ през миналия месец е най-новият знак за това как повече инвеститори възприемат сектора въпреки рисковете от високите нива на нестабилност и разширяващия се регулаторен контрол.

В момента етер е в светлината на прожекторите. Надграждането на свързаната блокчейн платформа Ethereum, както и популярността на мрежата за финансови услуги и криптовалути, са сред факторите, които подкрепят поскъпването на дигиталната валута.

Други криптовалути също вървят нагоре. Цената на Binance Coin е нараснала с 3,460% през последните 12 месеца, според CoinGecko. Доуджкойн, започнал като шега през 2013 г., но сега любим на социалните медии и рекламиран широко от Илон Мъск, се е увеличил с 15 000% до пазарна стойност от около 50 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Пирамидите са до време. Койнчетата имам предвид.А златото е хедж, а не инвестиция. То приход не носи. Не, че не съм купил.За последните 10 години не съм си смятал доходността, щото вкарвам и свежи пари постоянно, но за последната година съм на 30% + , а можеше и още, че ме достраша да вкарам повече в акции миналия април.А за Р2Р мога да ти преподам няколко урока, че съм на 25% годишна доходност там. Ти не си на толкова, знам.Товапо повод за "загубите" и "ограниченото" мислене :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Тоест ще ти го кажа в числа за да ти е по лесно.Ако бях инвестирал 100лв. в акции и злато за тези 10 години щях да ги напраяя заедно с дивидента около 300лв. Разбира се инвестирам и в акции но част от портфолиото го вкарах в "коини". На всеки 100 вкарани лева взех 1000 лв. Осребрих 500 лева в акции/злато , а останалите 500 ги направих 3500 лв :) Дори да затворят ей сега в този час всички борси аз ще бъда +200лв. за тези години над акциите и златцето !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Стават още по популярни :) Аз инвестирах и там. Загубата е за теб,че пропускаш много добри възможности. Аз също съм предпазлив и след като си направих парите Х 10 с някои "коини" за всеки случай извадих 50% и ги вкарах в злато, акции и имоти след което разнообразих "фолиото" и отново съм Х 7. Така движа нещата от поне 10 години :) Парите съм си ги върнал Х 3 минимум. Ако ги бях държал в широко портофлио от акции/злато нямаше да постигна такава доходност каквато е точно сега ако разпродам :)Така,че загубите са си изцяло за теб понеже ти е ограничено мисленето.А между другото инвестирам и в p2p проекти където даваш директно на хора заеми срещу 5-7% :) Инвстирам в абсолютно всичко дори и в турски дълг !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Имам едно скромно въпросче към койнаджиите: Защо Койнбейс излезе на борсата и се продаде за "гадни долари", а не за койнчета? Самата борса за койнчета се продава не за койнчета, а си искат доларчета.Защо, бре? :)))) И настана тишина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
И без реклама той си следва своят път на развитие. Пък вие само си приказвайте. Както си приказвате и за долара. Ние кешираме и продължаваме напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А дори и биткойнджиите вече виждат, че нещо не е наред, щом "инвеститорите" тръгнаха към доджкойн и сейфмуун...къде са приказките за дигиталното злато, за лимитираните койни и навлизащата им роля в бизнеса...смях, щом доджа взима от биткойна, ясна е ситуацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аномалии, аномалии...приход не носи, а само разход, не се употребява за нищо съществено, няма съществена полза от него, но поскъпва...заради зомбираните от социалните медии "инвеститори", които с опулен поглед купуват, щото са им обещали във фейса / редит и тн. да станат богати.Нищо, като лале-пирамидата потъне, ще има мълчание и миризма на пълни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Правим реклама на едно безумие - например с тока за биткойни може да захранва Аржентина - и после се бием за зелена енергетика.Яко ***!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още