IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските петролни гиганти започват да се отърсват от коронакризата

Цената на петрола се възстанови и от нива от 16 долара за барел през миналия април и достига 67 долара за барел

21:51 | 29.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Големите европейски петролни компании отчитат сериозен ръст на приходите си за първото тримесечие, посочва Ройтерс. Това е сигнал, че секторът започва да се отърсва от кризата, причинена от коронавируса.

През миналата година свитото потребление и ниските цени на петрола поставиха в тежка ситуация петролния бизнес и компании като BP, Royal Dutch Shell и Equinor решиха да намалят дивидентите в опит да съхранят средства за трансформация за беземисионното бъдеще.

Но цената на петрола се възстанови - от 16 долара за барел през април 2020 година до 67 долара за барел през този месец. Това върна приходите на петролните гиганти почти до нивата отпреди пандемията.

Така печалбата на BP за първото тримесечие достига 2,6 млрд. долара и даже надхвърля записаното в отчета за същия период на 2019 година. Тогава компанията спечели 2,4 млрд. долара. Спрямо първото тримесечие на 2020 година печалбата се увеличава с 200%, посочва Ройтерс.

През първото тримесечие френската Total записва печалба от 3 млрд. долара, или с 69% повече спрямо същия период на миналата година. Компанията обаче все още не може да се върне до нивата преди коронавируса - печалбата остава с 9% под нивото от 2019 година.

Много под нивото от 2019 година остава представянето на Shell. Компанията успя да реализира печалба от 3,2 млрд. долара, което е ръст от 13% на годишна база. През първото тримесечие на 2019 година обаче записа печалба в размер на 5,3 млрд. долара.

За сметка на това норвежката Equinor успя да прескочи нивото от първото тримесечие на 2019 година. Компанията отчете печалба от 5,5 млрд. долара, спрямо 4,2 млрд. долара преди две години.

Заради увеличените постъпления петролните компании започнаха да увеличават и дивидентите. Най-видимо е това при Shell - за последните шест месеца компанията на два пъти увеличи премията за акционерите си - до 17,35 цента за акция. Но все пак това е съществено под 47-те цента за акция, плащани преди пандемията.

Подобно е положението и при другите гиганти в Европа. Според анализатори засега петролните компании задържат печалбата, за да могат да използват средствата за енергийния преход, който им предстои.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 2 години
Шел освен това има погасен дълг за 4 милиаарда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още