IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън може да намали митата на Тръмп без да жертва лоста си срещу Китай

Цената за американските работници, компании и потребители може да се сведе до минимум, като същевременно се натиска Пекин да коригира поведението си

16:03 | 09.05.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Докато администрацията на Байдън доразвива своята по-широка китайска стратегия, тя се изправя пред един непосредствен въпрос: какво да се направи относно обширните мита, които самопровъзгласилия се за „човека мито“ Доналд Тръмп наложи върху китайските стоки?

Американските вносители, които плащат налозите, искат те да бъдат премахнати. Ястребите по отношение на Китай и преговарящите от американска страна казват, че те трябва да бъдат запазени като лост, за да бъде принуден Пекин да премахне своите нечестни търговски практики.

И двете страни имат валидни аргументи. Администрацията обаче не трябва да избира между тях. Вдигането на митата не трябва да бъде предложение от рода "всичко или нищо", пише Уенди Катлър за Bloomberg.

Привържениците на митата са прави, че действията за справяне с китайските практики, изкривяващи търговията, са необходими и оправдани. Търговската сделка от „Първа фаза“, сключена от администрацията на Тръмп, засягаше някои от тези въпроси, включително кражбата на интелектуална собственост и принудителния трансфер на технологии. Но пактът не разглеждаше други дългогодишни оплаквания на САЩ, включително изкривяващите пазара субсидии на Китай и антиконкурентното поведение на държавните му предприятия. Митата са един от начините за налагане на цена върху Китай за продължаването на подобни практики.

В същото време, както заяви държавният секретар Антъни Блинкен, важно е митата да не „ни причиняват повече вреда от държавата, срещу която са въведени“. Митата, заедно с ответните такива на Китай върху вноса от САЩ, застрашиха американски работни места, увеличиха разходите за бизнеса, повишиха потребителските цени и затрудниха достъпа до медицински продукти, крайно необходими по време на пандемията.

Целта на администрацията трябва да бъде да сведе до минимум тази цена за американските работници, компании и потребители, като същевременно поддържа натиск върху Китай да коригира поведението си. Това ще изисква внимателно избиране кои мита и как да бъдат вдигнати.

Например, САЩ биха могли да разгледат намаляване обхвата на митата. Двете страни може да започнат със споразумение за премахване на митата за някои критични публични стоки, включително медицински материали, оборудване и лекарства, свързани с Covid. Временната отмяна на мита, прилагани към тези продукти, ще изтече; предотвратяването на това би подпомогнало усилията на САЩ за овладяване на пандемията.

Друга потенциална цел за облекчение могат да бъдат „зелените“ стоки и технологии, които биха помогнали на борбата с изменението на климата, която е приоритет на администрацията.

Белият дом би могъл също да проучи и по-широко реципрочно намаляване - да речем с 10% - в общата стойност на вноса, подлежащ на обмитяване в двете страни. Това може най-малкото да подобри атмосферата за по-нататъшни разговори.

Алтернативно, САЩ и Китай биха могли да намалят митническите ставки или за всички продукти, или за избрана подгрупа от тях. От китайския внос на стойност 370 милиарда долара, подлежащ на така наречените мита по раздел 301, по-голямата част сега са облага с мито от 25%. Понижаването на ставката до 20% може да облекчи натиска върху американските компании и работници, без да възнаграждава прекомерно Китай.

Прилагането на повсеместно облекчение би спестило на политиците избора на фаворити сред индустриите в САЩ. От Китай пък могат да се очакват реципрочни съкращения.

САЩ също могат да предложат поетапно освобождаване от мита като стимул за Китай да се справи с проблемите, игнорирани или частично засегнати в търговското споразумение от първа фаза. Например, ако Китай се съгласи на редовно, подробно отчитане на субсидиите, предоставяни на технологичния му сектор, САЩ могат да вдигнат част от митата или да намалят ставките за група продукти. Колкото повече Китай направи, за да отмени своите изкривяващи пазара практики, толкова повече мита могат да бъдат премахнати.

И накрая, независимо какво прави или не прави Китай, екипът на Байдън трябва спешно да възстанови процеса, чрез който американски компании могат да искат временно освобождаване от митата. Този механизъм изтече в края на миналата година, оставяйки американските фирми и работници да понесат пълните разходи на митата.

Администрацията също трябва да направи процеса по-прозрачен, справедлив, последователен и отзивчив към американския бизнес. Това е един от критичните начини за минимизиране тежестта на митата върху работниците, фирмите и потребителите в САЩ, макар и временно.

Последните три години доказаха, че е много по-лесно да се наложат мита, отколкото да се вдигнат. С малко креативност обаче администрацията на Байдън би трябвало да може да намали бремето върху американските компании и работници, без да жертва лоста си срещу Китай. На фона на взаимно разрушителната търговска война, това ще се счита за победа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Achtung
преди 2 години
С мита или без, търговския дефицит между Китай и САЩ се увеличава.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
KMETA
преди 2 години
Я па и ти. Лоста в ръкава хахаха.. - баси вица....:-)_
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
остава да видим как некролога ше вади фокуси из ръкава си ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Байдън може да намали митата на Тръмп без да жертва лоста си срещу Китай Пеше, тва Бидон-я голям чудотворец бря!Оти мавзолей скоро не му въздигнат?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още