IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естонската OnlineOnly купи 80% от българската PHPJabbers

Сделката се оценява на седемцифрена сума в щатски долари

09:25 | 28.04.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Веселин Стоилов, главен изпълнителен директор на StivaSoft. <em>Снимка:&nbsp;StivaSoft</em></p>

Веселин Стоилов, главен изпълнителен директор на StivaSoft. Снимка: StivaSoft

Българската софтуерна компания StivaSoft продаде 80% от стартъп бранда си PHPjabbers. Купувачът e естонската дигитална компания OnlineOnly, а сделката се оценява на седемцифрена сума в щатски долари. StivaSoft запазва 20% от PHPjabbers, като според условията на финализираната през април сделка оперативната и развойна дейност остава ангажимент на българския екип.

PHPJabbers е един от лидерите на пазара на уеб приложения в света в специфичната ниша на PHP скриптове. Основните потребители са уеб дизайн студия, дигитални агенции, както и разработчици на свободна практика, които интегрират продуктите на PHPJabbers.com в уебсайтовете си. За 15 години PHPJabbers развива 75 приложения и има повече от 40 000 клиенти от над 190 държави.

„PHPJabbers започна като семеен стъртъп, който се разви успешно благодарение най-вече на екипа - с по-голямата част от него сме заедно вече над 10 години. Затова, за да разраснем бранда, потърсихме не просто купувач, а стратегически партньор, който е силен в дигиталния маркетинг и продажбите, но оценява експертизата на местния екип. Открихме точния инвеститор в лицето на OnlineOnly. Благодарение на неговата подкрепа вече можем да се съсредоточим основно върху втория си ключов проект – решението за електронна търговия за малък и среден бизнес VEVS“, коментира Веселин Стоилов, главен изпълнителен директор на StivaSoft.

Стоилов, интернет предприемач и уеб специалист, основава StivaSoft като компания през 2009 г. в Бургас, малко след като е създал стартъпа PHPJabbers заедно със свои приятели. StivaSoft специализира в разработването на различни уеб приложения. Компанията има екип от 15 професионалисти и годишни приходи около 1,2 милиона лева към 2020 г.

През 2016 година StivaSoft пуска VEVS – платформа за създаване на сайтове за електронна търговия (e-commerce website builder), предназначена за малки и средни предприятия, която към днешна дата е напълно завършена и има 1000 клиента извън България.

На местния пазар StivaSoft е позната със системата за прием в детски градини, внедрена от Община Бургас, както и с първата у нас платформа за кандидатстване в 1-ви клас. Разработени още през 2012 година, и до ден днешен двете системи успешно и безпроблемно се използват от общинската администрация и учебните заведения.

Инвеститорът в PHPJabbers, естонската дигитална компания OnlineOnly, е специализирана в онлайн маркетинг услуги. За 2020 година тя отчита приходи от над 8 милиона евро.

„Придобихме PHPJabbers, за да диверсифицираме дейността си с устойчива продуктова компания, която има огромен потенциал за развитие. Взехме решението заради хората и взаимодействието с тях – този екип има доказан успех при развиване и разрастване на бизнеса за 10 години. Бяхме впечатлени от изграденото от StivaSoft и знаехме, че с нашата експертиза в дизайна, маркетинга и SEO, в съчетание с предприемчивостта на компанията и сериозните й знания в областта на разработката на продукти, ще можем да издигнем бизнеса на следващото ниво“, коментира Мик Лийнър, СЕО на OnlineOnly.

StivaSoft е сред учредителите на ИКТ Клъстер Бургас, eдин от най-утвърдените и най- бързоразвиващи се технологични клъстери, който представлява интересите на над 40 компании от технологичния сектор в Бургас и югоизточната част на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
аз ли съм кьоравия или всички за 4рти километър ?! Всичкото кеч поздравява за "успеха" т.е. продажбата пак на некой си чужд !? Тва ако е успех аз съм Паганини, успех е да остане българско ве ей кавалчоци за да имат ората РАБОТА и да не бегат никъде .... щот са повече нема бачкат българи вътре а некви други папагали и всички поръчки към тая фирма ше излязат от страната .... ииибассси простия народ, че и да успееш в България викат тц тц тц ... и се продължава в същия дух ееееми после Боце виновен, Славчото тоя оня, Мутри вън вътре ..... после що се изнасят ората, ми ей точно за тва щот през гадния Соц всичко беше разпродадено и унищожено, кат ората нема кво да бачкат, от там куфарите и вонка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Поздравления за екипа!Хубаво е да се вижда, че има начин да успееш в България въпреки опитите на всички бездарни и корумпирани български политици да съсипват всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
stefanaki17
преди 2 години
Браво. Поздравления на всички. Струва ми се че поне с трима от тях сме били съученици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
troika
преди 2 години
Точно така, трябвале да го продадат за рубли и на руска фирма, така всичко щеше да е наред. Еб.ати логиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Извод: за всяко хубаво нещо,янките може да нарисуват зелени хартийки и да го приберат.Не са казали, не са дали повече от естонците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
IQ96
преди 2 години
Браво! Хубаво е, че не само в София има успешни компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още