IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайвански производител на чипове ще спасява автомобилната индустрия

TSMC ще инвестира 2,8 млрд. долара, за да разшири производството си в Китай

21:30 | 26.04.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Maurice Tsai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Maurice Tsai/Bloomberg

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), най-голямото име в производството на полупроводници, ще инвестира 2,8 млрд. долара в Китай, за да ускори процеса на производство на автоматични чипове, тъй като автомобилната индустрия продължава да страда от недостига на критичните компоненти, съобщава Nikkei Asia Review. 

TSMC ще инсталира в нови производствени линии в своя завод в Нанкин, които трябва да започнат масово производство през 2023 г., за да отговори на нарастващото търсене на 28-нанометровите автомобилни чипове.

Това е първата голяма инвестиция на компанията в континентален Китай, откакто тя обяви строителството на завода си в Нанкин през 2015 г. Въпреки че компанията не разкрива подробности около решението, се очаква новите линии да разполагат с месечен производствен капацитет от 40 000 подложки.

TSMC се надява да започне ограничено производство, използвайки новите съоръжения до втората половина на 2022 г.

В сравнение с иновативните 5-нанометрови чипове, които TSMC в момента произвежда в Тайван за смартфони, 28-нанометровите чипове използват значително по-стара технология.

28-нанометровият чип обаче е от решаващо значение за автоматичното производство и е един от компонентите, които в момента са в основната на острия недостиг в глобален мащаб. Неспособни да осигурят достатъчно количество от тези чипове, автомобилните производители по целия свят са принудени да намалят производството.

Търсенето на компютри, монитори и друго цифрово оборудване остава силно, тъй като много хора остават да работят от домовете си заради пандемията от коронавирус.

По-рано този месец TSMC предупреди, че настоящият недостиг на полупроводници "ще продължи през цялата година" и може да се задържи до 2023 г.

Най-новата инвестиция на концерна е част от по-големия му ангажимент за увеличаване на производството. Миналата година TSMC взе решение да построи модерна фабрика за чипове в Аризона.

В петък американската компания Intel Corp. посочи, че глобалният недостиг на чипове може да продължи още две години, в момент, в който компанията отчита по-слаби тримесечни приходи.

Ръководителят на концерна Пат Гелсингер заяви, че ограниченията в доставките, които са засягали някои сектори от световната икономика месеци, ще продължат, докато не се появи повече капацитет, за да отговори на търсенето на чипове за всичко - от автомобили до електроника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Най-напред са, що се отнася до производствените процеси.Но нямат собствени разработки на процесори.Иначе да, и мен малко ме озадачи заглавието.АКо продължа твоя пример, все едно вместо Епъл да пишат "американски технологичен концерн".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Странно заглавие, като се има предвид, че ТСМК са най-напред от всички останали. Все едно вместо Самсунг, да напишете "Южно Корейски".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Тайвански производители на чипове ще спасява автомобилната индустрия Защо не американските? Холивуд да не се е бъгнал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още