IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха промени в Изборния кодекс, предложени от "Има такъв народ"

Законопроектът предвижда смяна на ЦИК, видеонаблюдение при броенето на гласовете и експериментално електронно дистанционно гласуване

14:15 | 23.04.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутатите приеха на първо четене законопроекта за промени в Изборния кодекс на „Има такъв народ“, предаде БГНЕС.

"За" гласуваха 210 депутати, "против" нямаше, един се въздържа.

Предлаганите промени в този законопроект в синтезиран вид са: гласуване само с машини в секциите с над 300 избиратели; видеонаблюдение при броенето на гласовете в избирателните секции и районните комисии; смяна на сегашната Централна избирателна комисия (ЦИК) и намаляване на състава ѝ на 15 души; експериментално електронно дистанционно гласуване на президентските избори тази година; възможност за гласуване по пощата за сънародниците ни зад граница, но при определени условия.

Предложенията включват още създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат; отпадане на лимита от до 35 секции извън ЕС.

Мнозинството не подкрепи законопроекта на ГЕРБ за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система. С 69 "за", 65 "против" и 71 "въздържал се" депутатите отхвърлиха законопроекта на ГЕРБ, с който се предвижда се разделяне на страната на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и шест едномандатни извън странага.

Не бяха приети и промените на Христо Иванов от "Демократична България", залагащи на гласуване по пощата на национални избори и отпадане на ограничението общият брой избирателни секции да не надхвърля 35 в държава, която не е член на ЕС. В проекта се предвижда ясен времеви хоризонт от три години за система за дистанционно електронно гласуване. Подкрепиха го 95 народни представители, 116 се въздържаха, предаде БТА.

С 69 гласа "за", един "против" и 134 въздържали се НС отхвърли и проекта на "Изправи се!Мутри вън!", с който се въвежда активна регистрация при съставяне на избирателните списъци. Те предлагат също намаляване на пpaгa за разместване на листата чрез преференциално гласуване от 7 на 5 процента.

Втори законопроект, внесен от Христо Иванов и Антоанета Цонева, получи 95 гласа в подкрепа, един - "против" и 122 - "въздържал се" и така беше отхвърлен. В него се предлага дистанционното електронно гласуване да се осъществява в период не по-рано от 7 дни преди и не по-късно от три след изборния ден. Записана е и възможност за паралелно преброяване на подадените електронни бюлетини, както и публикуване на всички протоколи в машинно четим формат.

Законопроектът на Николай Хаджигенов от "Изправи се!Мутри вън!" също беше отхвърлен - "за" бяха 9 депутати, 70 депутати бяха "против" и 128 се въздържаха.

В него е записана отмяна на разпоредбата, с която се забранява да бъдат посочвани и регистрирани от името на партии и коалиции като кандидати за народни представители хора на държавна служба - военнослужещи, служители в дипломатическата служба, от МВР, ДАНС, съдии, прокурори и следователи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
5 години са твърде много. 3 месеца са достатъчни. В крайна сметка който иска да гласува да си дойде тук и да гласува това е :) Ние живеем тук, търпим глупостите на администрацията, плащаме данъците тук, ДДС от всяка покупка 20% в държавата, соц/здравни осигуровки и в крайна сметка трябва да можем ние тук да си определим началника !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
абе и аз започвам да изпитвам някакви съмнения ... трябва да сме толерантни все пак ... имат няколко месеца да се организират и ориентира , че все пак са партия вече , а не група по интереси . мен най ме дразни в момента , че прецакаха националното радио , и излъчват нон стоп народното събрание , все едно сме им длъжни да им слушаме махленските разправии ... и като си помисля , че взимат за това което вършат едни от най-високите заплати в държавата ... бая колове ще има да употребим ... :)))и идея си нямам защо им се отделя толкова време на ИТН , нито са партия , нито идеи имат за нещо в държавата смислени , то убаво втора сила , ама все пак от 3 милиона гласували хич , ама хич не са нещо като представителна извадка ... чуденка някаква !?! Бащицата верно че е като сел.ски бек , и по акъл и по държане , ама барем има идея да направи нещо и да гепне от него , а другите с едно изключение , не знаят за какво са там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
дистанционно гласуване само ако се позволи:1. да се гласува на всички в парламента да гласуват дистанционно2. да си премиер дистанционно.3. да си кмет дистанционно.иначе никво дистанционно гласуване не е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Е ти отде знаеш колко дали тия 29 липсващи не са с основателна причина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Чалгаджията иска да направи дистанционно електронно гласуване, след като разбра че най-много гласове събира зад граница.И иска да направи гласуването там по-удобно.Лошо няма, но това трябва да е с някои условия.Твърдо против съм например хора,които не са примерно от 5 години в България и нямат намерение да се връщат да решават кой трябва да управлява страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
"За" гласуваха 210 депутати, "против" нямаше, един се въздържа.Тоя парламент едва почна и вече 30 парчета не ходят на работа, кога ще се направи закон, за депутати, пропуснали 1/5-та от заседанията, без основателна причина, вече да не са такива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
на кого въобще му пука какво е прието на първо четене.има 1 цяла седмица да се пренарисува изборния кодекс.До другия петък чалготеката ще е върнала мандата, разплакана от гласуванията между първо и второ четене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Имхотеп
преди 2 години
Ха-ха! Това яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
georgi_shum
преди 2 години
Зелев, тия от Има Такива Некадърници за нищо не стават :) Пиши програма. Осигурил съм вече дървен материал за коловете:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още