IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Възстановяването на българската икономика ще бъде бавно

Кардинално трябва да се преразгледат неефективните завишени разходи в бюджета, които не дават антипандемичен ефект, съветва д-р Щерьо Ножаров

12:55 | 23.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Възстановяването на българската икономика ще бъде бавно, коронакризата не е овладяна, а търсенето на българските стоки на международните пазари не се покачва с очаквания темп, коментира пред БНР икономистът и преподавател в УНСС д-р Щерьо Ножаров.

Водената в момента монетарна политика трябва да бъде коригирана, посочи още той. Според него това е централен въпрос, тъй като дългата политика на прилагане на отрицателни или нулеви лихвени проценти изключително много изтощава икономиката и води до липса на възможности за маневри в икономическата политика.

Той потвърди, че в голяма степен това изтощава стопанството и фискалната политика след това става непредсказуема. „Това е все едно да дръпнете леко ръчната спирачка на своята кола, ако тя не може да работи добре и да я забравите за дълго време“, даде пример той.

Според него „на първо място трябва да се коректират редица от разходите“, които в момента се правят в държавния бюджет. Д-р Ножаров ги определи като прекомерни и силно завишени, а приходите като надценени, които може да не се реализират.

„Очакваме и падежи по плащане на външния дълг през следващите години, което означава, че това поставя в редица рискове икономическата политика при нейното планиране“, предупреди икономистът и се надява да се направи сериозна ревизия на разходната част на бюджета.

В последните дни при изслушване на финансовия министър Кирил Ананиев в Народното събрание той гарантира, че "парите в Сребърния фонд са непокътнати" и подчерта, че кабинетът в оставка няма да внесе предложение за актуализация на бюджета, тъй като засега такава не се налага.

Задачата на новия финансов министър

Д-р Щерьо Ножаров очаква, че тази година държавата ще вземе външен дълг между 2,5 и 3 млрд. лева, за да „завършим годината с фискален резерв около 6 млрд. лева“. „В противен случай, без такъв външен дълг около 2,5-3 млрд. лв., който да е нов до края на годината, смятам, че фискалният резерв няма да бъде на съответно адекватното законово ниво“, пресметна той.

Д-р Ножаров прогнозира, че на следващия финансов министър няма да му е лесно през целия мандат, тъй като всяка година ще има плащания на падежи по външния дълг, задължително планирани дефицити, като полето за маневри ще бъде много ограничено.

„Икономическата политика започва да става изцяло и само фискална, а монетарната политика просто изчезва и спира да работи. Възстановяването на българската икономика ще бъде бавно", подчерта ученият.

Инфлацията

По думите на д-р Ножаров инфлацията през тази година ще бъде около 3-3,5%, като аргумент в тази прогноза той отбеляза възстановяването на международната икономика.

„Има повишено търсене на международните пазари на суровини – това ще окаже известен натиск, има и известни военни конфликти, които припламват тук и там, което също оказва влияние върху цените на суровините, анализира ситуацията той.  – Населението е свикнало с увеличението на различни социални и нормативни плащания и ще поддържа някакъв темп на потребление, което ще окаже влияние върху инфлацията.“

Д-р Ножаров прогнозира, че проблемите, които предстоят, ще дойдат от „донякъде надценените възможности за финансиране от европейски средства“.

„Очакваме да получим малко над 2 млрд. евро по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. Те още не са одобрени – не сме изпратили плана. Имаме и завишени капиталови разходи, които са нерентабилни и неефективни“, посочи икономистът.

Той е на мнение, че „политиката на нулеви лихвени проценти води до там, че изпадаме в един капан на ликвидността, а тя работи само при затворени икономики“.

Коронакриза vs икономика

Д-р Ножаров е убеден, че коронакризата ще продължи да противодейства на икономиката.

"Covid не е овладян. Ваксините не дават нужния ефект. Търсенето на българските стоки на международните пазари, за съжаление, не се покачва с темпа, който се очакваше при възстановяване на световната икономика. Местният износ няма да бъде толкова засилен, колкото се очакваше“, е изводът на икономиста.

Той се надява, че приходната част на бюджета ще остане сравнително стабилна, макар и леко оптимистично заложена.

„Но разходната част на бюджета бих определил като силно неефективна и изискваща кардинално преразглеждане – особено капиталовите и инвестиционните разходи. Това надхвърля разходната част с 24-26% спрямо предходни периоди. Очакват ни 3-4 тежки години заради плащания по външния дълг и задължителните дефицити, които ще се изискват, за да излезем от капана на Covid кризата. А за тази година – единственото спасение е кардинално преразглеждане на неефективните завишени разходи в бюджета, които не дават антипандемичен ефект", съветва д-р Ножаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
"що гаснел тук-там токът"Перки, перки трябват!Всичко да изперка и нищо няма да гасне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
всички се оглеждат в капиталовите разходи ... после що били такива пътищата , що гаснел тук-там токът , що имало свлачища , що тия язовирни стени не ставали за нищо , що немало читави болници и училища ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още