IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парадоксът ударна ваксинация и ръст на случаите на Covid-19

Страните трябва да устоят на изкушението да вдигнат прекалено рано ограничителните мерки

08:35 | 23.04.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Този парадоксален ефект беше описан от германския вирусолог Кристиан Дростен, поради което някои издания като Spiegel, Focus и Die Welt говорят за "парадокса на Дростен". Специалистите като него познават и разбират този феномен, пише списание Focus, цитирано от БГНЕС.

Известният германски вирусолог Кристиан Дростен отдавна предупреждава за него. Колкото повече хора се имунизират, толкова повече се разпространяват сред тях лекомислието и безгрижието, казва Дростен. Пред Spiegel той обяснява, че масовите ваксинации автоматично увеличават натиска върху властите да разхлабват мерките, а в крайна сметка дори да ги отменят.

Разхлабването на мерките

Либерализирането на мерките може да доведе до фатални последствия, особено като имаме предвид, че почти навсякъде по света по-голямата част от населението все още не е ваксинирана. Опасността силно нараства най-вече сред младите хора, които в мнозинството си все още не са ваксинирани, а освен това от сърце се радват на разхлабените мерки и на възможността отново да излизат да се срещат с приятели, да потанцуват и да се повеселят. „При това положение за съвсем кратко време ще се заразят много повече хора, отколкото изобщо можем да си представим,“ бие тревога вирусологът.

Точно това в момента се случва както на места в САЩ, така и в латиноамерикански държави като Чили и Уругвай. Но на тревожни примери се натъкваме и в Европа. Вестник Die Welt припомня, че Унгария е на трето място по брой ваксинирани хора на континента, но въпреки това там броят на новите зарази в момента стремително расте, особено след като премиерът Виктор Орбан след Великден реши отново да отвори ресторантите и магазините.

Сходно е положението и в Сърбия. Редица наблюдатели смятат, че една от причините, валидна и за двете страни, е непоследователното прилагане на ограниченията, които ту се налагат, ту се либерализират, ту изцяло се отменят. А и властите непрекъснато си затварят очите пред нарушенията, пише Die Welt и дава скорошни примери от Белград.

Успехът във Великобритания и Израел

Съвсем друго е положението във Великобритания и в Израел, например, където ваксинациите също вървят с рекордно темпо. В Обединеното кралство броят на новите зарази продължава да върви надолу, но премиерът Борис Джонсън изрично предупреди, че това не се дължи само на ваксинациите. Успехът се корени най-вече в това, че през последните месеци ограниченията в условията на локдаун се спазваха стриктно. Ключова роля изигра фактът, че британците масово приеха мерките - 80% от хората в страната ги подкрепяха. За сравнение: в Германия едва половината граждани са привърженици на строгите мерки.

В Израел също устояха на изкушението да вдигнат локдауна преждевременно. Едва в началото на февруари, когато над 30% от хората вече бяха ваксинирани, властите им разрешиха да се отдалечават на повече от километър от дома си. А чак в средата на март, когато ваксина бяха получили 60% от израелците, се взе решение за отваряне на хотелите, ресторантите, магазините и фитнесите. В резултат от този предпазлив подход броят на новите зарази продължава да спада и в Израел.

Изводът както за Германия, така и за други държави - включително и за България - гласи следното: ваксинациите са само едната страна на монетата. За да се излезе бързо от пандемията, важно е гражданите да разбират и да приемат мерките, а ограниченията да се прилагат последователно, без прекъсвания и под съответния строг контрол.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
https://***.worldometers.info/coronavirus/country/israel/https://***.worldometers.info/coronavirus/country/uk/ако човек мое и верва на тая страница на глобалягите, то при тия лабораторни мишки кат глеам нишо не се е променило ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
ааа не ве в Израел точно тва се случи, измреа неколко ваксани, случаите си останаа същите, а циганьеросите от Газа без стинка в джоба без кьорава ваксина им нема нищо .... ше се бодем аз с модификации на РНКто че и да се тръшнем от некоя тромбоза, отделно тва кат мутира па нищо не стаа и на секи 6 месеца аааре нова ваксина .... и то при смъртност 0.03% тва си треа си бая откачил да се ваксаш ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още