IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят се 2 млрд. долара след краха на една от най-големите криптоборси в Турция

Страховете се увеличиха, след като стана ясно, че 27-годишният главен изпълнителен директор е напуснал страната

22:09 | 22.04.21 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Една от най-големите криптоборси в Турция обяви, че няма достатъчно финансова сила, за да продължи дейността си, карайки стотици хиляди инвеститори да се страхуват за спестяванията си. Притесненията се разпалиха още повече, след като стана ясно, че 27-годишният основател на платформата е напуснал страната, съобщава Bloomberg.

Не е ясно колко точно потребители на борсата Thodex са засегнати, нито за какви суми става въпрос. В изявление от неизвестно място изпълнителният директор Фарук Фатих Йозер обеща да възстанови парите на инвеститорите и да се върне в Турция, за да се изправи пред правосъдието. Към четвъртък вечерта сметките на компанията са запорирани, а полицията е обискирала централата на фирмата.

Според данни на турския в. Haberturk може да става въпрос за сума около 2 млрд. долара. Според адвокат, представляващ жертвите, инвестираните пари от около 390 хил. активни потребители са станали „невъзстановими“. Йозер оспорва и двете цифри, според него става въпрос за засегнати 30 хил. потребители, става ясно от позиция на сайта на компанията.

Адвокатът на Thodex също потвърди пред Bloomberg, че Йозер не е в Турция, но заяви, че не знае къде се намира той. Според информация на агенция Demiroren той е заминал за Албания във вторник, като преди това е публикувал своя снимка от летището в Истанбул.

И докато власти и потребители се опитват да изяснят какво точно е станало, то от кабинета на президента Реджеп Ердоган веднага призоваха за незабавни регулации на криптопазара.

Турското правителство трябва да предприеме действия „колкото се може по-бързо“, каза пред Bloomberg Чемил Ертем, старши икономически съветник на Ердоган. „Създават се пирамидни схеми. Турция несъмнено ще създаде регулация, която да е в унисон с икономиката, но също и следвайки международните тенденции“.

Алтернативни инвестиции

Thodex бе част от бума, който привлече тълпи от турци към криптовалутите в търсене на защита за спестяванията си от растящата инфлация и несигурната валута. Инфлацията в страната достигна 16,2% през март – повече от три пъти целта на централната банка за 5%. Само през тази година турската лира се обезцени с 10% спрямо долара, отбелязвайки девета поредна година на загуби.

По-рано тази седмица стана ясно, че турските власти са използвали 165 млрд. щатски долара от валутните резерви на централната банка през 2019 и 2020 г. По думите на Ердоган в момента централната банка разполага с резерви от около 90 млрд. долара“, каза той пред депутатите в Анкара. „Тези резерви могат да бъдат използвани отново, когато е необходимо, или могат да се повишат до над 100 млрд. долара“ в бъдеще, каза още той пред депутати.

Именно притесненията за свиващите се валутни резерви на страната, разпалиха още повече тревогите за депозитите както в лири, така и в долари, тласкайки потребителите към алтернативни инвестиции.

Миналия петък обемът на търговия на турския криптопазар се утрои до над 1,2 млрд. долара спрямо само седмица по-рано, показват данни, публикувани от coingecko.com. За сравнение дневният обем, търгуван в рамките на основния турски индекс, е в размер на около 3,1 млрд. долара.

„Човек може да отвори криптоборса със само 50 хил. лири (около 6000 долара) капитал“, посочва Огюз Еврен Кълъч, адвокат на потребители на Thodex. „Има огромна регулаторна пропаст в този сектор“, допълва той.

Доуджкойн кампания

Миналия месец Thodex започна кампания за увеличаване на своите потребители, предлагайки милиони безплатни доуджкойни за всяка нова регистрация. Според сайта на компанията 4 млн. токена са били раздадени, въпреки че според съобщения в социалната мрежа много от потребителите така и не са ги получили.

„Роден съм като едно от трите деца на държавен служител“, каза Йозер в изявление, в което допълва, че не е завършил средно училище. Той самият споделя още, че когато компанията му е започнала да има финансови проблеми, той е мислил или за самоубийство, или да се предаде на властите. Но и двата варианта са означавали, че активите на потребителите няма да бъдат възстановени.

„Затова реших да остана жив и да се боря, да работя и да ви изплатя дълговете си“, казва още той. „В деня, в който изплатя дълга си, ще се върна в моята страна и ще се предам на правосъдието“, посочи още Йозер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 1
shinawatra
преди 2 години
Мдам, баламурниците са такива като теб, които вече 10 години изпускат момента. Хората накупиха вече цели блокове с апартаменти в София.. с "шиткойни":)) Така, че може би ти си балъка в случая, хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
shinawatra
преди 2 години
10 години вече биткойнът губи доверие... Ти чуваш ли се?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 1
shinawatra
преди 2 години
Какво означава парите да са... полезни? Отговори си на този въпрос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
И сухите листа са на практика неограничен "ресурс". ... на теория са, на практика не са... просто незнаеш кога ще им дойде края ;) Но какво общо има бройката с това дали ги приемат в магазина? ... говориме кое приемат в магазина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ааа ти за пруф оф консепт ми говориш... хахаха, добре. Примерите са ти доста неадекватни към конкретния спор... но както и да е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
nikiangel
преди 2 години
Златото е наистина ограничен ресурс (докато не излезе технология да се синтезира от камъни или вода, но тогава човечеството ще е на етап да покорява галактиката).Шит койните от друга страна, никнат като гъби след дъжд. Дори и прехваления биткойн, какво би спряло утре Гошо и Пешо да изгенерират едни нови блокове по същата технология, да ги обявят за новия Миткойн примерно, да кажат ограничени са до 21 милиона, на ви...копайте.И мога да се обзаложа на месечната си заплата че поне 21 милиона *** ще се втурнат да копат, и още поне 21 милиона *** ще почнат да купуват изкопаното и да ръсят акъл по форумите.Криптото е като всяка друга пирамида, 0.001% ще (са) милионери, за сметка на останалите. На печелившите честито както се казва, другите...другите са като тия от статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
И сухите листа са на практика неограничен "ресурс". Да не говорим, че няма пазар за тях. А камъните струват пари, според различните им характеристики. Ако бяха безплатни, всеки щеше да си поръча по тон чакъл, за да цели чайките през терасата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
Не е необходимо нещо да е направено, примерно самсунг имат чипове на 2нм, но с тях няма нищо направено. Президента на IBM през 40-те години казва - на света има пазар за около 5 компютъра, 80г. по-късно се вижда, че нещата не са точно така. Това че в наши дни не служи за нищо, не означава, че и за вбъдеще ще е така.https://en.wikipedia.org/wiki/Proof_of_concept
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Дръж си криптото в хардуерен портфейл, или на твоя лаптоп...----хахаха, ооо да лежи на това ухо! :):) Но има прогрес, днес хардуерен портфейл, утре хардуерни пари ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Ако само по това си прилича, значи прилича и на камъните, ***... сухите листа... и с тях не можеш да пазаруваш в магазина.Обаче искам друго да те питам, интересно ми е как се доказал като концепция... знаеш ли случайно нещо дето е направено с тази технология?... защото аз не, а вече я има от едни 10 години... даже и блок чейна се оказа супре непрактичен ако ме питаш мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още