IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И "Има такъв народ" отхвърли поканата за разговори с ГЕРБ*

"Партия ГЕРБ е основен символ на статуквото и отказваме да участваме в разговори с тях", пише в писмо на партията на Слави Трифонов

11:12 | 22.04.21 г. 1
<p>
	<em>Тошко Йорданов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Тошко Йорданов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Има такъв народ" отказва поканата на ГЕРБ за сформиране на кабинет, обяви председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов и прочете на брифинг пред журналисти отговора, който ще изпрати до председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Уважаема г-жо Атанасова, на вашата покана заявяваме, че още преди конституирането на този парламент "Има такъв народ" заяви ясно, че няма да участва в преговори с партии от статуквото. Партия ГЕРБ е основен символ на статуквото и отказваме да участваме в разговори с тях", се казва в официалния отговор, предаде БНТ.

По-рано днес стана ясно, че ГЕРБ официално е отправила покана към партията на Слави Трифонов за провеждане на разговори след получаването на проучвателния мандат за съставяне на правителство. Поканата е с предложение за среща в 12 часа в Народното събрание.

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако поканата бъде отказана, ще върне мандата, който беше връчен на коалицията ГЕРБ-СДС, уточнява БНТ.

На въпроса дали „Има такъв народ“ ще опита да състави кабинет като втора политическа сила, след като държавният глава Румен Радев им връчи проучвателен мандат, Тошко Йорданов отговори лаконично: „Трябва първо да го получим“.

От "Демократична България" вече твърдо заявиха, че проектоправителството на най-голямата парламентарна група не може да разчита на техните гласове.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Даниел Митов съобщи, че утре сутринта ще се събере Изпълнителната комисия на ГЕРБ и тогава ще бъде взето решение дали ще върнат мандата за съставяне на правителство.

"Днес няма да върнем мандата", заяви пред медиите Митов.

"Направихме сериозен, открит опит да призовем партиите, с които имахме намерение да водим разговори по отношение на сериозни политики и съставяне на кабинет. За съжаление, както вчера, така и днес партията "Има такъв народ" отказа да води разговори с мотива, че предизборните им ангажименти не включвали никакъв диалог с партиите на статуквото".

Според него има риск да се изпадне в ситуация без управление за дълго време.

"Единственото, което знаем, е, че те си водят някакви задкулисни разговори, какви са те, кои с кого ги води, не знаем. През цялото време крещяха против задкулисието, а сега те си водят разговорите зад кулисите", каза Митов.

Той потвърди, че за ГЕРБ БСП е партията, с която се опоненти и няма как да подкрепят евентуален кабинет на левицата.

* Допълнена с коментара на Даниел Митов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Asdf1234
преди 2 години
Наистина Борисов е .... Хората ти казаха, че не искат да разговарят с тебе. Приключвай. Дай им инициативата. Гледай сеир и удряй спирачки всеки възможен момент на всичките тези сладури. Иде есен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още