IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България излиза и от третата COVID вълна

Няма нито една червена зона в страната, заяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов

10:33 | 22.04.21 г. 23
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България излиза и от третата вълна на коронавируса. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел. Няма нито една червена зона в страната. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната.

Ангелов показа и графиката по области в страната, на която няма нито един червен стълб, сочещ висока заболеваемост.

„Убеден съм, че с това поведение много скоро България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия – такива, каквито не могат да се постигнат в много европейски страни“, каза здравният министър в оставка. Той благодари на българските граждани, които са спазвали мерките, както и на медицинските специалисти и на щаба.

По думите на Ангелов, за да задържим постигнатото, има две задължителни условия, които трябва да спазваме. Първо - трябва да продължим и да запазим темпа на ваксинация, който през май може да достигне 50 хил. души на ден. Второто задължително условие е спазването на противоепидемичните мерки.

По думите на здравния министър мерките трябва да се спазват още месец – два, докато не се постигне колективен имунитет от поне 60% ваксинирани.

Той повтори, че колективният имунитет може да се постигне най-рано в края на юни, реалистично - в края на юли и в най-лошия вариант - в края на август. "Всичко зависи от темпа на ваксинация”, заяви той.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи, че 14-дневната заболеваемост за страната е 460 на 100 хиляди души. Това ни отрежда 14-ото място в Европейския съюз и 5-о на Балканите. По отношение на смъртността на двуседмична база тя е 23 на 100 хиляди. По този показател сме на второ място в ЕС след Унгария и на трето на Балканите след Босна и Северна Македония.

За изминалото денонощие се запазва тенденцията на повече излекувани хора от новозаразените с коронавирус в страната, показват данните на Единния информационен портал. За последното денонощие 2004 са новите случаи при направени 14 179 теста, или 14% от всички изследвани проби. Общо 3935 души са преборили с болестта. Починалите за денонощие са 100 души. В болница се лекуват 8435. От тях в интензивни отделения са 786.

В страната продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта. С най-висока заболеваемост са областите Варна, Русе, София-град, Перник, Добрич и София-област, а с най-ниска - Разград, Видин, Плевен, Кърджали, Велико Търново, Пазарджик. Намалението на заразените на двуседмична база е около 40%, а на едноседмична - 25%.

Проф. Венцислав Мутафчийски предупреди, че „не трябва да сваляме бдителността въпреки добрите тенденции“. Има стръмно спадане, но то няма да е до безкрайност, а до другата седмица, предупреди той.

Все още няма решение какви ще са ограничителните мерки около Великден, коментира Костадин Ангелов.

Все още се обсъжда и какъв да бъде режимът за влизане в страната. До края на седмицата се очаква да има решение, потвърди той.

Европейската агенция за лекарства (ЕМА) продължава да извършва анализ и оценка на всички разрешени за употреба ваксини, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той отбеляза, че ЕМА потвърди положителното съотношение полза-риск на ваксината на Janssen след допълнителния анализ на данните за безопасност, което позволява на държавите в ЕС да продължат ваксинационните си кампании, включвайки тази ваксина.

Костадин Ангелов каза, че ще предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка с един месец и тя ще остане в сила до края на май. Той допълни, че ако има следващо правителство, то ще може да ревизира това решение.

Очаква се днес здравният министър в оставка Костадин Ангелов да бъде изслушан и в комисията по здравеопазване към Народното събрание във връзка с пандемията. Ще бъдат обсъдени приоритетите в областта на здравеопазването и свързаните с тях предстоящи законодателни инициативи.

Миналата седмица Националният оперативен щаб беше разпуснат със заповед на премиера в оставка Бойко Борисов. Но след критики стана ясно, че ще остане да работи до избора на нов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 5
penman
преди 3 години
***, аз живея и работя в Германия, но за разлика от теб не мия тоалетни(с този мозък за друго не ставаш), а съм лекар, затова много добре съм запознат със заболяването и ваксините. Първата доза на Пфайзер си я поставих още в края на миналата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
ааа и ако некой пукне от ваксина също го съобщават не го пускат под килима както са напрайли с Г. Коритаров журналиста .... за тва ората откачалки се замислят след кат има толко умрели вече от вакси дали да се решат да се боцнат и те и да хванат към вечните ловни полета.... луди кво да прайш и аз зиам пример от тях ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
откачалката си отиа при другите откачалки, където има пътища без дупки, спазват се закони, има безплатни тестове ако някой реши, плащат се данъци, нема сороспийски *** кат вас от ДА / НЕ България нема чалгари в политиката, има здравеопазване, точат газа на убиеца Путин .... мдам откачалки са си там не са кат вас да преливат от акъл ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
penman
преди 3 години
Пии си хапчетата откачалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
и аза тебе се отнася същото, може би щот избяхват такива новини че джурналиста е утрепан с ваксината или ?? Нооо виждам виждам как се живее в Колонията на Троловете, после Путин е виновен, Боце е виновен, че панелката ше се разпадне пак некой друг е виновен, всеки оллифогрен кат тебе само дава акъл щот има в излишък разшбиийш ли .... къде летиш ве *** никому непотребна ?! Дойдохме безмозъчните, видяхме че сте с преливащи мозъци и си тръгнахме .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
ами дойдох специално в Колонията да си налея малко мозък от тука, но нямаше път от Драгоман насам, ако знаех трябваше да вляза на кон кат хан Аспарух .... Виждам ви всички мозъци как живеете като в Мосул, всичко дупки и пред разпад и на всеки как всичко с мозък му се отдава .... май май си отивам при безмозъчните че тука достатъно налях ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
evtimvz
преди 3 години
Кого будалка този министър? От къде излиза? На второ място сме в ЕС по смъртност след Унгария и на четвърто след Босна и Уругвай..... Как така имаме такава голяма смъртност? Или хвърляме прах за да оплюем следващите, че не се справят с пандемията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
spectator
преди 3 години
Интересно ми е, че германската предполагаемо супер развита здравна система изпитва сериозни трудности при нива над 100 на 100к и е пред риск от срив при над 200 на 100к /това според германските власти/. Нашата предполагаемо скапана такава в момента изнася няколко пъти по толкова без крайни драми. /тук неякои ще възразят, но предварително да уточня- 1. няма умиращи по стълбища и коридори, 2. Да, това е за сметка на крайно натоварване на лекари и медицински персонал, който демонстрира реален героизъм при това при безумно ниско, подигравателно заплащане/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Asdf1234
преди 3 години
Интересно. От къде са даннити Евлоги.Или министъра е лъжец или ти си ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
evlogi
преди 3 години
Хехее.Нямало нито една червена зона в страната.Ми те сложили едни критерии за червена зона...АКо приложим немските, всички зони ще са пурпурно червени.460 на 100000 души 14 дневна заболеваемост...Ми в Германия оня ден се притесняваха ,че в някои провинции заболеваемостта достигнала 160 на 100 000 души (много висока демек).Кунчев, сложете критериите за червена зона на 2000 заболели на 100000 души население примерно и ще излезем направо зона без ковид бе, кво си играете..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още