IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли криптовалутите да изместят сегашната парична система?

Системите, които биха позволили това, се разработват в момента, каза Благовест Белев, основател на Blockchain.bg

12:17 | 18.04.21 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тепърва ще си плащаме за стимулите от държавите. Тази система на печатане на пари може да има още 10 години живот, но със сигурност няма още 30 или 50 години живот. Когато свърши животът на сегашната система, тя ще бъде изместена от това, което е по-адекватно в текущия момент и вярвам, че това ще бъде някоя от криптовалутите, които продължават да се развиват с много голяма скорост. Това каза Благовест Белев, основател на Blockchain.bg и съучредител на Българската биткойн асоциация, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Силно вероятно е това да бъде биткойн, етириум или някой техен конкурент и в период от 15 до 30 години това да се случи, смята той.

По думите на Белев дигиталният юан няма да промени съществено нищо, тъй като разплащането ще остане подобно, просто може би ще се смени платформата, която китайците ще използват. А контролът върху паричната маса ще остане при китайското правителство и това няма да се промени. 

"В същото време основната идея зад криптовалутите е ние да имаме децентрализация на властта и на контрола, така че да не може една държава или шепа политици да решават какво да се случи с паричната маса на хората". 

Все по-голямата популярност на биткойна води до увеличаване на неговата стойност. Това до голяма степен се дължи на мрежовия ефект, а без него не може да съществува нито една криптовалута.

„Ако се анализира добре биткойнът, като свойства и функции, които може да изпълнява, може да бъде много, много по-добри пари от всеки вид други, които познаваме в момента – вкючително златото, включително държавните валути.“

Според Благовест Белев криптовалутите като цяло имат голямо бъдеще, а след години биха могли да станат основен начин на разплащане, тъй като системите, които биха позволили това в момента, се разработват.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Хващаш се за дреболии, а не виждаш или по-скоро не искаш да видиш фундамента.Пътища - нали някой трябва да се инвестира в тях, преди да почнат да те таксуват? Пътищата е задължително да да са обществени, а не частни, заради обществения интерес и правото на свободен достъп.А не са само пътищата - ДДС, акцизи, други преки и косвени данъци как ще събираш, като плащането с биткойн е абсолютно анонимно?? Дронове...тия дронове, дето ще летим с тях, нали някой трябва да изгради и поддържа инфраструктурата и да регулира движението? Не е серипзно, разбиеаш ли? А кой ще ти гарантира сигурност, ако няма полиция и армия, които няма да имаш, защото няма с какво да им плащаш и организираш.Анонимна система за плащане никога няма да бъде въведена и ползвана на ниво държава и бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Малък или голям данък - няма значение в случая, защото с анонимна система за плащане няма да можеш да събираш никакъв данък.От което следва и отказът държавите, следователно и легалния бизнес да използват анонимни койнчета.Това е непоклатим, фундаментален факт и никакви приказчици и обещания не могат да го променят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
kane
преди 3 години
Най силното което мога да кажа по темата е че днес купих още btc и eth при дропа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Точно ! Кеша е анонимен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Могат но едва ли настоящите версии на криптовалутите ще го направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Няма нищо по-сигурно от кеш в ръката. Непроследим, запазва анонимноста и недосегаем от държавен рекет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Относно анонимността. Биткойна изобщо не е анонимен :) Напълно проследим е отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Пътища как се строят ... лесно ! Най-справедливия данък е ползваш плащаш. Най-добрия начин е в цената на горивото. Махат всякакви винетки и просто слагат примерно 20 стотинки отгоре на цената на горивото. Така колкото повече караш повече зареждаш бензин и плащаш повече защото търкаш пътя. Има камери и могат да се правят пътищата които се търкат най-много. Всичко това е до време ... мисля ,че след 40-50 години просто ще се движим с дронове и няма да има нужда от пътища с този размер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Не казвам да не се събират данъци ! Казвам те да са минимални и дори трябва да имаш право 50% от платения данък да определиш за какво да отиде. Например аз от моя бих определил за бездомните кучета и лошия въздух. Относно всички държавно .... аз мисля,че то никога не е работило и няма да работи добре. Тоест всякакви държавни конгломерати като Марица, БДЖ и т.н. трябва да бъдат дадени на частно. В противен случай всяка година -200 милиона. По добре на нулата :) Дано ме разбираш. Трябва да има лимит на държавните чиновници. Данъците от крипто се събират лесно ! Например борсата binance. Искат ли да оперират в ЕС то трябва да удържат автоматично данък при търговията според жителството на клиента. Например българин правиш си акаунт там и търгуваш крипто-крипто, печелиш автоматично ти удържат 10% от печалбата и автоматично се продава в ЕВРО. В края на месеца binance превежда сумата на съответната държава автоматично. Ето ти нещо което ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА може да автоматизира напълно и на 100%. Даже няма нужда да подаваш данъчна декларация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Липсата на приходи от данъци не е само итносно заплати. Как ще се строят пътища? Обществени училища, болници, инфраструктура.Виж, койнчетата са една бутикова алтернатива, която ще върши работа за нелегалния бизнес и между физически лица (за последното не съм сигурен, защото мнозинството предпочита евтино и сигурно плащане по банка, където не се чудиш дали ще ти хакнат и източат акаунта, нито после как ще превалутирам до нормални пари)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още