IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли криптовалутите да изместят сегашната парична система?

Системите, които биха позволили това, се разработват в момента, каза Благовест Белев, основател на Blockchain.bg

12:17 | 18.04.21 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тепърва ще си плащаме за стимулите от държавите. Тази система на печатане на пари може да има още 10 години живот, но със сигурност няма още 30 или 50 години живот. Когато свърши животът на сегашната система, тя ще бъде изместена от това, което е по-адекватно в текущия момент и вярвам, че това ще бъде някоя от криптовалутите, които продължават да се развиват с много голяма скорост. Това каза Благовест Белев, основател на Blockchain.bg и съучредител на Българската биткойн асоциация, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Силно вероятно е това да бъде биткойн, етириум или някой техен конкурент и в период от 15 до 30 години това да се случи, смята той.

По думите на Белев дигиталният юан няма да промени съществено нищо, тъй като разплащането ще остане подобно, просто може би ще се смени платформата, която китайците ще използват. А контролът върху паричната маса ще остане при китайското правителство и това няма да се промени. 

"В същото време основната идея зад криптовалутите е ние да имаме децентрализация на властта и на контрола, така че да не може една държава или шепа политици да решават какво да се случи с паричната маса на хората". 

Все по-голямата популярност на биткойна води до увеличаване на неговата стойност. Това до голяма степен се дължи на мрежовия ефект, а без него не може да съществува нито една криптовалута.

„Ако се анализира добре биткойнът, като свойства и функции, които може да изпълнява, може да бъде много, много по-добри пари от всеки вид други, които познаваме в момента – вкючително златото, включително държавните валути.“

Според Благовест Белев криптовалутите като цяло имат голямо бъдеще, а след години биха могли да станат основен начин на разплащане, тъй като системите, които биха позволили това в момента, се разработват.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още