IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите санкции на САЩ ускоряват икономическото унищожение на Русия

Този път Вашингтон се насочи към реални финансови санкции, които трябва да навредят в дългосрочен план на Русия, смята анализатор

22:00 | 16.04.21 г. 37
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Въпреки незаинтересоваността, с която пазарите се отнасят към последните санкции на Вашингтон срещу Русия, решението на САЩ да се фокусират върху основния начин на финансиране на Москва - пазара на деноминирани в рубли облигации - в известен смисъл представлява преминаване на Рубикон, което е съпроводено от потенциално дългогодишни последици, пише Ройтерс.

Въз основа на опита от санкциите, наложени преди това, включително след украинската криза през 2014 г. и доклада на Мюлер за предполагаемата намеса на Москва на президентските избори в САЩ през 2016 г., инвеститорите все още не са започнали масово да премахват руските активи.

Рублата, чиято стойност се понижи с 2% в четвъртък, се възстанови от загубите и е напът да отчете най-добрата си седмица от началото на тази година; доходността по руските облигации, както на местните, така и на международните пазари, спада. 

Тази реакция предполага, че забраната на Вашингтон американските инвеститори да купуват нови деноминирани в рубли облигации, или OFZ, както са известни, се възприема като поредното досадно събитие за пазара, който от години е свикнал с риска от санкции.

Инвеститорите се опасяват от по-сериозни опции, като например да бъде забранено на американските фирми изцяло да купуват руски облигации или достъпът на Русия до международните системи за парични преводи да бъде блокиран.

Това все още може да се сбъдне. Но засега американските фондове могат да купуват облигациите на вторичните пазари, което повечето от тях вече правят.

Много хора обаче предупреждават, че ходът на САЩ е своеобразна ескалация от предишните санкции.

„Това не е просто поредният кръг от политически санкции, насочени към няколко длъжностни лица или компании от черния списък, за които никой никога не е чувал“, коментира Кристофър Гренвил, управляващ директор в консултантската компания TS Lombard. "Този път те (САЩ) се насочиха към реални финансови санкции, които са предназначени да навредят на Русия чрез повишаване на разходите ѝ по заеми и отслабване на рублата", добавя анализаторът.

Гренвил смята, че това ще доведе до покачване с 50 процентни пункта на основните лихи в Русия.

Всъщност банки като Morgan Stanley и JPMorgan сега виждат по-голям шанс дори за по-голямо от очакваното повишение на лихвите през следващата седмица, което може да навреди на очакваното от Русия 4-процентно икономическо възстановяване през 2021 г.

Чуждите инвеститори вече са намалили експозицията си към OFZ до шестгодишен минимум. Американските инвеститори държат близо 7% от общото количество.

Премахването на американските купувачи би изтрило 2,6 млрд. долара от търсенето през тази година от очакваните общи продажби в размер на 37 млрд. долара.

Това обаче е екстремна цифра и не отчита покупките на вторичния пазар.

Руските банки също могат да поемат излишния дълг, но това вероятно ще намали ликвидността на пазара.

Бавно унищожение

Русия разполага с повече сили от повечето развиващи се страни да понесе подобни удари. След петролния ценови крах през 2014 г. и първия набор от санкции заради анексирането на Крим, Москва изгради силна защита относно външни атаки.

Съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия е около 20% - по-малко от една пета спрямо нивата в САЩ.

В случая рискът за Москва е свързан с една по-дългосрочна корозия на икономиката и ерозия на присъствието на Русия на международните пазари, процеси, които вече се зараждат.

"Санкциите доведоха до бавно унищожаване", смята Павел Мамай, съосновател на хедж фонда Promeritum Asset Management. "Всяка санкция няма да навреди, но това е тенденцията. Русия става все по-маргинализирана", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
за храните кво произвеждат не знам , ама откак зануленият е на власт са утроили вноса на палмово масло ...https://***.indexmundi.com/agriculture/?country=ru&commodity=palm-oil&graph=importsи това как една държава може сама да си произвежда всичко е дъвка за обща употреба ... всичко е толкова оплетено едно с друго в снабдителни вериги , че свет ще ти се извие , ако требва да проследяваш произход ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Тема за русия, без тpoлене от Вова-та и инж5ов? Какво става?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 9
onezero
преди 3 години
Голяма смешка, как точно ще унищожат държава, която си има всичко?Имаха шанс преди 7-8 години, когато Русия внасяха храни за 40-50 милиард евра, сега вече изнасят храни, е как ще ги съборят точно? Бензи имат, ядене имат, от китай ще си внсят джаджи, докато не започнат и тях да си правят сами - по -силни ги правят така, не ги унищожават и Путин го правят по-силен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Скимтите ли, скимтите ли, копейници?! Точно по съветски - доводи няма, само обичайните общи приказки и глупости.Молете се да не нападат Украйна, че като ви резнат достъпа до SWIFT и пълните гащите икономически за 2 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 9
terziеv
преди 3 години
Само отбелязвам, че от сайта този път са надминали себе си. Заглавието е ювелирно. Иначе нямам намерение да си замърсявам съзнанието с толкова нискокачествена и груба пропаганда. Колко ли трябва да си изпаднал, за да си принуден да пускаш подобни материали ката ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
Вярно. Това, че средната заплата в русия ще стане от 500 евро на 350 - 400, наистина е дeбилcки аргумент. Да му мислят мyжиците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 13
markov
преди 3 години
Дебилска статия. Смях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още