IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косьо Стойчев: Поне още 10 години ще отчитаме намаляване на броя на населението

По-малките общини са в демографски колапс, твърди ръководителят на катедра "Регионална и политическа география" към Софийския университет

18:00 | 14.04.21 г. 3
Косьо Стойчев: Поне още 10 години ще отчитаме намаляване на броя на населението

Ще продължаваме да отчитаме намаляване на броя на населението в период от поне още 10 години. Няма как да обърнем тенденциите до настъпването на нова балансова точка, в която броят на навлизащите и напускащите пазара на труда не се изравни или поне не се доближи. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география" в Геолого-географския факултет към Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

По думите на Стойчев намаляването на населението у нас е процес, който вече не може да се забави и популистки мерки като раздаването на пари за деца, също не могат да помогнат.

“Намираме се на острието на ножа и оттук нататък следва само да изпием горчивата чаша”, каза той.

Гостът отбеляза, че желанието за по-високо образование и намирането на по-добра работа са сред причините, които отлагат решението за създаване на семейство и раждането на деца. Според него преминаването към тридетен модел е вариант за преодоляване на проблема.

“Процесът е психосоциален. Децата трябва да са нещо, което е желано от домакинството. Въобще не е въпрос на доходи или на имущество, които бяха валидни преди 20-25 години. На първо място трябва да има семейна среда, която желае децата”, каза експертът. 

Той коментира и миграцията от града към селото - тенденция, която се забелязва напоследък в България, особено между София-град и София-област.

“Всички големи български градове вече имат близко разположени села, които се превръщат в желана дестинация за жителите на тези градове”, каза преподавателят.

Стойчев отбеляза, че страната ни може да се възползва от възстановителния фонд на Европейския съюз и Зелената сделка, особено в области като Кюстендил и Перник, за създаването на програми, които да спрат черпенето на ресурси от по-малките градове към столицата.

“Има инвестиции, които обаче усилиха по-силните. Възможностите за по-малките общини не са никак големи, защото те се намират в демографски колапс. Пътят не е даже през публични проекти, българската държава трябва да се успокои малко с това”, коментира Стойчев.

Според него пътят на развитие минава през инвестиции в личността, в човека и в бизнеса, който той може да създаде.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
пий си апчетата , алооооу !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
grainis
преди 2 години
Работим по Програма за постигане Население на България над 10 милиона към 2030 г. чрез връщане на всички емигранти, плюс заселване на няколко милиона висококвалифицирани чужденци. Освен това : Минимална Заплата 2500 Евро, Минимална Пенсия 1000 Евро, плюс ваучери за храна, подслон, отопление, лечение, транспорт, почивка, плюс УСЛОВЕН Базов Доход, 100% безплатно здраве и образование, безлихвени кредити за бизнеса и частни лица, -- пълна промяна на философията на кредитирането, масово погасяване на задължения, създаване на Трилионен Детски Фонд - https://kidsfund.alle.bg - 2000 Евро на месец грант за всяко дете в нужда.Финансирането на всичко това ще идва от приходите по проекта "Вертикална Ферма" -- https://vertikalna-ferma.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
И аз искам 3 ама жената се прави на много работна за заплата на половината на заплатите в сектора и за сега 2 , които аз гледам над 50% ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още