IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск блокира достъпа на Русия до доходоносния космос

Липсата на частни инвестиции в руските космически технологии и промяната в стратегията на САЩ поставят Москва в позиция на догонващ

13:40 | 11.04.21 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

„Миналото трябва да се помни. Можеш и трябва да се гордееш с него“. Това казва космонавтът Фьодор Юрчихин пред репортер миналата година. „Но не може да живеете в миналото“, добавя той.

Това трябва да се вземе предвид от руската космическа индустрия, някога лидер при полетите в околоземна орбита.

Преди 60 години Юрий Гагарин се превръща в първия човек в историята, излязъл в космоса, осигурявайки предимство на Съветския съюз в една нова надпревара срещу САЩ, пише Bloomberg. 

Космическата наука е поставена в центъра на фокуса на страната, а Гагарин се превръща в национален герой.

Днес повечето руснаци все още вярват, че страната им е лидер в космическите полети.

Естествено, Москва кръсти своята ваксина срещу коронавирус на първия спътник, който е изведен в околоземна орбита през 1957 г. – „Спутник“. И докато президентът Владимир Путин не е особено голям ентусиаст по отношение на космическите полети, той е наясно с военните и геополитически последици от космическата програма.

Но сега Русия не е онази сила, която някога е била в космическата надпревара. Индустрията е засегната от санкциите на Запада. Още по-лошото е, че комбинацията от тежка бюрокрация, завесата, която прикрива военните технологии и доминираната от държавата икономика не успяват да насърчат частните инвестиции в космическите технологии – стратегия, възприета успешно от САЩ.

Гагарин Гагарин

Юрий Гагарин. Снимка: Bloomberg L.P.

Китай, който успява да изстреля своя първи спътник през 1970 г. се опитва да настигне руснаците и американците с дръзки планове за орбитална станция и непилотирани (за момента) мисии до Марс.

Носталгията на руснаците по миналата космическа слава е разбираема. Първите постижения, свързани с космоса, от времето на Студената война представляват големи успехи както по отношение на политиката, така и при технологиите, независимо че печалбата тук е малка, ако изобщо я има. Както подчертава Стивън Уокър, автор на „Отвъд“, разказ за първия пилотиран космически полет, събитията през 1961 г. са можели да се развият по съвсем друг начин, ако САЩ не отменят космическата мисия с Алън Шепърд заради технически проблем.

космос1 космос1

Но Русия все пак остава сред водещите космически нации. Тя е една от малкото страни, които продължават да извеждат успешно хора в космоса. През по-голямата част от последното десетилетие американските астронавти разчитат на руския кораб „Съюз“, за да достигнат до Международната космическа станция (МКС). Но това е напът да приключи.

Процесът по изграждане на ново поколение ракети-носители и космически модули в Русия се сблъсква с продължаващо години забавяне и отлагания. Налице е твърде малко творчество, в същото време - твърде много разточителни разходи и някои смущаващи технически неизправности. Мисията на „Фобос-грунт“, с която Русия иска да достигне спътника на Марс Фобос, се проваля, когато през 2011 г. сондата остава в ниска околоземна орбита, а на 15 януари 2021 г. изгаря в атмосферата над Тихия океан.

Ръководителят на руската държавна космическа агенция „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин заяви по адрес на компанията на Илон Мъск Space Exploration Technologies Corp., известна още като SpaceX, че САЩ вероятно ще се нуждаят от батут, за да отведат своите астронавти до МКС, след като Вашингтон наложи санкции на Русия.

космос2 космос2

Липсата на пари е основна част от проблема за Русия.

Федералните разходи нарастват, деноминирани в рубли, но се понижават, когато бъдат обърнати в долари. Анализаторът Павел Лузин изчислява разходите за 2020 г. за космическата програма на Русия на 2,4 млрд. долара, което е по-малко от тези за 2013 г. Основна причина е секването на покупките на ракетни двигатели RD-180 от страна на САЩ.

Критична подкрепа за разходите представляват редовните плащания от страна на Вашингтон за пътуванията със „Съюз“ до МКС, като мисията на SpaceX с двамата американски астронавти активира предупредителната червена лампа за Москва. „Батутът работи“, отговори след мисията Илон Мъск.

Стартовата площадка „Восточен“ има за цел да осигури автономията на Русия по отношение на зависимостта ѝ при полетите от Байконур, който се намира на територията на Казахстан. Експертите твърдят, че сибирският терен може да направят аварийните кацания опасни.

Класът ракети „Ангара“, които са в експлоатация от около четвърт век, са съпроводени от много големи разходи. Необходим е нов пилотски модул, ако Русия все пак иска да достигне Луната. На фона на състоянието на руската космическа индустрията идеята за изграждането на кораб за многократна употреба засега изглежда малко вероятно да се осъществи.

Москва, отказвайки да разбере значението на частния сектор, настоява за централизиран подход по отношение на космическите полети. Частните инвестиции остават блокирани заради бюрокрацията и засекретената завеса над космическата индустрия.

Тъй като бъдещето на американско-руското сътрудничество в космоса остава неясно, съществува префокусиране на Москва в посока Китай и развитие на планове за изграждане на съвместна лунна изследователска станция. Но е ясно, че в същото време Пекин гони свои собствени амбиции и стремеж към автономност.

Според журналиста Ерик Бергер талантът печели над опита в космическата надпревара, а предприемаческата култура – над наследството.

Без промяна в политическите и икономическите структури, които са установени в Русия, страната, която някога дава на света Гагарин, ще продължи да буксува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 11
ing5rov
преди 3 години
мхм , през 68а как одихте по луната без играчките на Мъск ... : ))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
в-а-т-н-и-к ... ч-у-г-у-н ... ч-у-к ... има още някои такива ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
фалкон хеви направо ги е сцепил ... и френско-италианският проект ариана не стои зле на общият фон , но ... а мъск , за десетина години вдигна от нулата производствени бази за ракети , за двигатели , за спътници и кораби , има команден център за водене на мисии , в момента строи космодрум в тексас ... с/у терафакторито в тексас са закупили парцели , ще строи за спейсх още производствени бази . има собствен супер компютър , може вече да не е един , за симулации и изчисления . строи собствени плаващи стартови площадки . натрупал е доста технологично и експериментално предимство . автономни кораби за приземяване на бустерите да добавя ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
Money
преди 3 години
Бре! м-у-р-з-и-л-к-@ било лоша дума у форумо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 7
Money
преди 3 години
Бате Мъск настъпва *** по мазола ;-)*** са наумени, че като повтарят до втръсване една и също глупост и тя ще стане истина. Да ама в случая имаме налице факт - бате Мъск праща хора в космоса много по-евтино от руснаците Един от малкото аргументи на *** за великита Русия пада... не е лесно да си *** :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 10
terziеv
преди 3 години
Поредното магическо заклинание, маскирано като анализ. Напишеш една глупост 3000 пъти и се надяваш да се сбъдне. Накрая сам почваш да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
комунизмът остана в историята ... " спете спокойно , деца " ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
Dr.Bah
преди 3 години
Другаря Путин се издъни, при толко ресурси и работна ръка, почти няма работеща икономика освен добивната. Ето в съседна Румъния производството на Дачия върви, а Путин не може да стимулира производството на руски коли. Че има производство има, но може да се увеличи, за да вътрешният им пазар, вместо като нас да вкарват втора употреба от ЕС. Могат да развиват много производства, но не случва. Производството на различни изделия е почти символично. Същото е космическата индустрия, почти нищо не се случва, а имат голам потенциал. Направиха ракета, която може да атакува САЩ през Южния полюс, имат и други бойни ракети, които могат да доставят товар до Луната, но гледат към Земята, не към космоса. Чух че имат програма за ракетите изваждани от въоръжение, вместо да ги нарежат, да изкарат цивилен товар в космоса, но колко върви, не знам. Вместо да сделат една бойна ракета, могат да разработят някоя новаторска за космически цели (изследователски).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
evlogi
преди 3 години
Миналото трябва да се помни. Можеш и трябва да се гордееш с него.Но не може да живеете в миналото....Фьодор Юрчихин буквално е заковал проблема на Русия, не само по отношение на западащата и космическа програма, но и във всички други сфери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още