IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън се сблъсква с казус, който хвърля сянка върху плана му за електромобилите

Спорът между LG Chem и SK Innovation може да спъне стратегията на президента да стимулира производството на електрически автомобили

21:10 | 09.04.21 г. 1
<p>
	Президентът на САЩ Джо Байдън. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на САЩ Джо Байдън трябва да реши до неделя (11 април) дали да се намеси в търговския спор между южнокорейските производители на батерии LG Chem и SK Innovation, който може да повлияе върху производството на батерии, както и на изграждането на електромобили в САЩ, пише Ройтерс. 

През февруари американската Комисия за международна търговия (ITC) се обяви в подкрепа на твърденията на LG Chem, че нейният конкурент е нарушил търговска тайна, но въпреки това разреши на SK да внася компоненти за батерии за производствената програма на Ford Motor Co., свързана с електрификацията на модела F-150, в продължение на четири години.

Според ръководителя на американския бизнес на Volkswagen AG Скот Кио намесата на Байдън в случая ще има критично значение.

„Белият дом може да подкрепи бъдещето на автомобилите с нулеви емисии и зелените работни места или да ги застраши и да редуцира капацитета при батериите в САЩ и да забави прехода към електрически превозни средства“, изтъква Кио

Глобалната автомобилна индустрия се ангажира да електрифицира своето портфолио и се надпреварва да пуска нови електрически модели. Байдън предложи федерална подкрепа за индустрията в размер на 174 млрд. долара, които да подкрепят продажбите на електромобили.

Според SK, освен ако от Белия дом не се намесят, решението на ITC ще я принуди да спре производството във фабриката във Джорджия на стойност 2,6 млрд. долара.

През март републиканският губернатор на щата Брайън Кемп призова Байдън да се намеси, като отбеляза, че в завода на SK ще работят близо 2600 души. „Просто казано – поминъкът на хиляди граждани на Джорджия е във вашите ръце“, изтъква Кемп, обръщайки се към президента на САЩ.

Сенаторът Джон Осъф, също от Джорджия, е провел множество срещи с представители на корейските компании и с администрацията на Байдън, изтъквайки спешната „необходимост двете компании да седнат на масата за преговори и да се споразумеят, за да спасят завода в Джорджия“, споделя говорител от кабинета на Осъф.

Звеното на LG LG Energy Solution е на финала на строителната дейност на своя завод за батерии в Охайо съвместно с General Motors, като скоро ще обяви старта на изграждането на още една фабрика за 2,3 млрд. долара в Тенеси, съобщава Ройтерс.

Компанията планира да инвестира най-малко 4,5 млрд. долара в производството на батерии в САЩ през следващите четири години. LG настоява, че може да покрие нуждите на автомобилните производители, ако все пак SK изостави своя завод в Джорджия.

В същото време от SK твърдят, че LG няма да могат да изпълнят договорите за доставка с VW и Ford и предупреждават, че китайските производители могат да запълнят евентуалната празнина на пазара по отношение на производствения капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
дядката въобще не е в час ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още