IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания и Италия ще прилагат ваксината на AstraZeneca само на хора над 60 години

Англо-шведският производител на лекарства заяви, че работи с глобалните власти, за да разбере по-добре страничните ефекти от препарата

17:14 | 08.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Испания и Италия предприемат мерки за ограничаване на употребата на ваксината Oxford/AstraZeneca, която ще се поставя само на хора на възраст над 60 години, съобщава FT.

Това ще усложни усилията на страните за ускоряване на ваксинационните програми, посочва изданието.

Решенията на Мадрид и Рим са взети, след като по-рано в сряда Европейската агенция по лекарствата заяви, че има връзка между много редки кръвни съсиреци в мозъка и ваксината на AstraZeneca, макар и да препоръча прилагането ѝ да продължи.

Лекарственият регулатор отбелязва, че „досега повечето съобщени случаи [на кръвни съсиреци] са се появили при жени под 60-годишна възраст в рамките на две седмици след ваксинация“.

Белгия също препоръчва прилагането на ваксината на хората на възраст над 56 години за минимум 4 седмици. Австралия ще я прилага на хората на възраст над 50 години, а за останалите ще използва ваксината на BioNTech/Pfizer.

Франция и Германия също преди това ограничиха употребата на ваксината на AstraZeneca и я прилагат на, съответно възрастни над 55 и над 60 години. Властите в двете страни смятат, че ваксините на BioNTech/Pfizer и Johnson & Johnson, чиято доставка предстои, ще бъдат достатъчни да компенсират изоставането във ваксинационната програма на ЕС.

Великобритания, което е доста по-напред от ЕС в разпространението на ваксините срещу коронавирус, внезапно промени насоките си за ваксината AstraZeneca в сряда, като препоръча на хората на възраст между 18 и 29 години да се предлагат алтернативни ваксини. Швеция и Финландия позволяват употребата ѝ само при възрастни над 65 години, а Дания и Норвегия прекратиха употребата ѝ поне до следващата седмица.

Решението на Испания да използва ваксината AstraZeneca само за хора над 60 години обръща политиката на страната отпреди няколко седмици - до миналия месец тя забраняваше прилагането ѝ за тези над 55 години. Новата позиция може да затрудни постигането на целта на Испания - обявена във вторник от премиера Педро Санчес, за ваксиниране на 70 процента от населението, или 33 млн. души, до края на август.

Изабел Диас Аюсо, ръководител на регионалното правителство в Мадрид, която се стреми да запази поста си на изборите през следващия месец, разкритикува промяната на правилата. "Не можете постоянно да променяте критериите", коментира тя. „Не можете да превключите по средата на играта, когато много хора вече са ваксинирани и когато най-сетне започна да има известна яснота кои ваксини за кои групи хора са“, допълва тя.

Понастоящем 6,4 млн. испанци са получили поне една доза ваксина срещу Covid-19. От тях малко повече от 2 млн. са получили ваксина на AstraZeneca, чието използване се ускорява през последните седмици. Според официалните данни, публикувани в сряда вечерта, само 97 души в цялата страна са получили втора доза AstraZeneca.

Каролина Дариас, министър на здравеопазването на Испания, заяви, че страната не е решила дали да прилага AstraZeneca, или друга ваксина на хора под 60 години, които вече са получили първа доза от ваксината.

Италианското министерство на здравеопазването също издаде нови насоки за една нощ, в които се казва, че ваксината AstraZeneca трябва да се използва "преференциално" при тези на възраст над 60 години.

Италианските власти заявиха на пресконференция в сряда вечерта, че съотношението риск-полза все още е значително наклонено към прилагането на ваксината. Италия също първоначално ограничи употребата на ваксината до по-млади пациенти, а впоследствие премахна възрастовите граници с натрупването на данни.

Новите насоки на Рим изясняват, че тези, които вече са получили доза от ваксината на AstraZeneca, трябва да завършат ваксинацията си със същата ваксина, независимо от възрастта.

В сряда AstraZeneca потвърди констатациите на Европейската агенция по лекарствата и Регулаторната агенция за лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство, като отбелязва, че повече от 200 млн. дози от ваксината са приложени в целия свят с относително малък брой странични ефекти.

Англо-шведският производител на лекарства заяви, че работи с глобалните власти, за да разбере по-добре страничните ефекти. Регулаторът на ЕС нареди допълнителни проучвания да се проведат с университета в Утрехт и университета „Еразъм“ в Ротердам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 3 години
На "сухите съчки" да сложим АЗ :). Толкова пари сте дали няма да ги хвърлите я?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още