IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 души във Великобритания са починали от тромбоза след ваксиниране с AstraZeneca

Австралия също проверява случай на тромбоза

18:41 | 03.04.21 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Великобритания потвърди, че седем души са починали от редки тромбози, след като са получили ваксина срещу COVID-19 на AstraZeneca, а Австралия също проверява случай на тромбоза, предава Bloomberg.

Агенцията за контрол на лекарствата и изделията с медицинско предназначение във Великобритания (MHRA) съобщи, че 30 случая на тромбоза на вените на твърдата мозъчна обвивка и на образуване на тромби на фона на намаляване на тромбоцитите са били установени при хора в страната, които са получили ваксината до 24 март. Седем от тях са починали. Над 18 млн. дози са били раздадени в страната и регулаторът е категоричен, че ваксината е безопасна.

„Ползите от ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 в предотвратяването на заразата с коронавирус и усложненията продължават да надвишават рисковете и хората трябва да продължат да получават ваксината си, когато са поканени да го направят“, заяви Джюн Рейн, главен изпълнителен директор на MHRA, в комюнике.

Австралия съобщи в събота, че сътрудничи с регулаторите във Великобритания и ЕС, след като установила случай на тромбоза на 2 април при човек, който е получил ваксина на AstraZeneca.

Последните разкрития вероятно ще се прибавят към растящото безпокойство заради ваксината на компанията, която е в основата на успешната кампания по ваксиниране на населението във Великобритания. Много страни в света разчитат на AstraZeneca, за да придвижват програмите си за имунизация, и сега някои ги преосмислят въпреки растящите случаи на COVID.

Нидерландия се присъедини в петък към Германия в спирането на употребата на ваксината при хора под 60 години. Норвегия и Дания удължиха замразяването на употребата на ваксината, която беше в основата и на спор за доставки между ЕС, Великобритания и други страни.
В петък Южна Африка спря продажбата на един милион дози на други страни, след като установи, че те не оказват съществено въздействие върху вариант, установен първо в страната миналата година.

Великобритания продължава с ваксинационната си програма, като е раздала първа доза на над 60% от всички пълнолетни граждани. Премиерът Борис Джонсън обещава да осигури първа доза на всички пълнолетни до края на юли, а ваксината на Astra е изключително важна за постигането на тази цел.

С новите данни за тромбози делът на инцидентите след ваксината на AstraZeneca във Великобритания е 1 на 600 хил. Няма данни за същите реакции към ваксината на Pfizer/BioNTech, която също се използва във Великобритания.

По-рано тази седмица Европейската агенция по лекарствата съобщи, че връзка между ваксината на AstraZeneca и рядък вид тромбози е възможна, като са установени най-малко 62 случая. Агенцията допълни, че комисията й по безопасност вероятно ще издаде нова препоръка идната седмица.

Макар че са необходими още изследвания, за да се проучат възможни връзки, „ключовото нещо е да се помни колко редки са тези кръвни съсиреци и колко силна е доказаната полза от ваксината срещу COVID“, коментира Дейвид Уеринг, преподавател по клинична неврология към Института по неврология в University College London.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Руска рулетка игра президента на Аржентина, който се ваксинира със Спутник. В момента е с ковид. Не че не можеше да се случи и при друг препарат, но Спутника нал беше по - , по - , най- !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Maлoyмнико, за какво сидал този линк? За да разберем колко човека са починали от инфаркт, инсулт или инфекции след като са се ваксинирали? И каква е връзката на ваксината с тези събития? Набий си го в kyхата kpатyна - никаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Подробности-COVID-19 vaccine AstraZeneca analysis printTOTAL FATAL OUTCOME REPORTS-421TOTAL REPORTS-99817https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/975786/COVID-19_AstraZeneca_Vaccine_Analysis_Print.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Много повече са ! Да не говорим,че има и увредени до живот.UK Refuses to Suspend AstraZeneca COVID Shots as Other Nations Have 95 New Deaths Recorded this Week in the UK Following AZ COVID Shotshttps://healthimpactnews.com/2021/uk-refuses-to-suspend-astrazeneca-covid-shots-as-other-nations-have-95-new-deaths-recorded-this-week-in-the-uk-following-az-covid-shots/Of these 713 recorded deaths following COVID-19 injections, 421 follow AstraZeneca injections, and 283 follow Pfizer injections, while 9 deaths are unspecified.Of the 495,345 injuries reported following COVID-19 injections, 377,487 are following AstraZeneca injections, 116,627 are following Pfizer injections, and 1231 are unspecified.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Продължават да измират хора след като са им поставели ваксина. Продължават случаите на хора зарази ли се със ковид, въпреки че са ваксинизирани. Продължава тази лудост. Такав геноцид срещу хората не е имало в човешката история. Нямаш право на протест. Не можеш да направиш революция, всички политици по света са обединени, имат войници, полицаи и медии и смачкват всички което им се противопоставя. Никога не съм си представял че ще стана свидетел на такова нещо. Ако бях видял извънземни, щях да се изненадам по малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
bertram
преди 3 години
британските здравни служби имат най-голям интерес от покриването на случая и затова си мисля, че жертвите са повече, но им пишат друга причина за смъртта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
Бог да ги прости .. не са сполучили на руската рулетка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още