IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай помага на Tesla да постигне ръст на доставките през първото тримесечие

Концернът успява да достави 184 800 електромобила, произвеждайки 180 338 превозни средства през първите три месеца на годината

18:22 | 02.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският производител на електромобили Tesla Inc. обяви, че е доставил 184 800 автомобила в глобален мащаб през първото тримесечие на годината спрямо 180 570 превозни средства, отчетени през четвъртото тримесечие на 2020 г., съобщава Bloomberg.

„Окуражени сме от силното представяне на Model Y в Китай и бързо напредваме към пълен производствен капацитет“, изтъкват от компанията, основана и ръководена от милиардера Илон Мъск. 

Обемът на доставките надминава средната оценка за 177 822 автомобила на анализаторите, анкетирани от Ройтерс.

През разглеждания период концернът е успял да произведе 180 338 електромобила срещу 179 757 превозни средства, излезли от фабриките му през предходното тримесечие.

Новите автомобили Model S и Model X също се радват на силно търсене, добавят от Tesla.

В момента концернът произвежда Model S и Model X единствено в своята фабрика във Фримонт, Калифорния, докато Model 3 и Model Y се сглобяват както там, така и в завода на Tesla в Шанхай.

Компанията не разпределя продажбите географски, но е ясно, че САЩ и Китай са най-големите ѝ пазари, а делът на Model 3 и Model Y спрямо общите продажби е най-голям.

Базираната в Пало Алто, Калифорния, Tesla наскоро обнови седана Model S и своя кросоувър Model X. Главният финансов директор на дружеството Захари Къркхорн предупреди през януари, че производството ще се понижи заради процеса на обновяване на продуктите. Глобалният недостиг на чипове и забавянията при доставките също оказват влияние върху тримесечните данни.

Резултатите от продажбите се приемат като барометър на търсенето както на автомобилите на Tesla, така и на интереса на потребителите към електрическите превозни средства в страните по света, тъй като традиционните автомобилни концерни се ангажираха да осъществят през следващите години мащабна електрификация на своето продуктово портфолио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
хах ... за върлите антитесла съфорумци ... тесла започва масивно разширение на гигафакторито в шанхай ... поне още толкова голямо ... застоявали се по паркингите , не ги купували теслите ... :))) ... те и клипче на разчистването на площадката ...https://***.youtube.com/watch?v=aMSiEJm1P1c&t=272sдядя вова , да не си се цанил у некоя изборна комисия наблюдател от страна на рассия , да не прецакат гласовете на родоотстъпниците от възраждане ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още