IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нараства опозицията срещу ваксинационните паспорти във Великобритания

Все още не е взето окончателно решение, като премиерът Борис Джонсън е възложил оценка на подобна мярка

21:30 | 02.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Повече от 70 британски законодатели се противопоставиха срещу въвеждането на така наречените ваксинационни паспорти, които правителството обмисля да въведе, за да отвори на икономиката и да започне да отменя ограниченията за COVID-19, съобщава Ройтерс.

Правителството обмисля да въведе изискване жителите на кралството да представят доказателство за това, че са ваксинирани срещу COVID-19, за да получат достъп до места, на които традиционно се струпват повече хора като ресторанти и спортни събития. Премиерът Борис Джонсън вече каза, че вероятно този сертификат ще е необходим за международни пътувания.

Вестник Daily Telegraph съобщи в събота, че тестването на паспортите за COVID ще започне в рамките на седмици по време на големи спортни събития и евентуално по време на музикалната церемония по награждаване, за да се оцени тяхното въздействие.

Днес Джонсън заяви, че комбинация от имунитетни фактори - ако хората са прекарали вируса, направили са ваксина или тест за COVID-19 - ще дадат увереност на бизнеса.

„Така че тези три неща, които работят заедно, мисля, че ще бъдат полезни за нас, за да вървим напред“, каза Джонсън.

Но в същото време нараства загрижеността от членове от неговата собствена консервативна партия, както и от опозиционните депутати и групите за граждански права, относно перспективата за ваксинационните паспорти.

„Противопоставяме се на разделящото и дискриминационно използване на удостоверения, с които ще се ограничава достъпът на хората до общи услуги, бизнес или работа“, се казва в изявление, подписано от група от над 70 депутати от целия политически спектър.

Според планираната от правителството „пътна карта“ за справяне с пандемията, ресторантите ще имат право да обслужват клиенти на открито по-късно този месец, като се очаква допълнително облекчаване на ограниченията в средата на май, преди всички мерки да бъдат премахнати в края на юни.

Миналия месец Джонсън предположи, че някои заведения може да изискват от клиентите да представят сертификати за ваксини. Междувременно министърът на културата Оливър Даудън заяви, че подобни сертификати ще помогнат повече хора да посещават кината и театрите.

Все още не е взето окончателно решение, като Джонсън е възложил на министъра по въпросите на кабинета Майкъл Гоув да извърши оценка за ролята на сертификатите, заради това, че има "дълбоки и сложни етични проблеми", които трябва да се проучат.

Повече от 31 милиона британци вече са получили първата си доза от ваксината, като кралството е първо в Европа по ваксиниране на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Бой по либерастките кратуни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още