IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България изостава значително в биопроизводството

Дефицитът на технологии за органично производство в страната е огромен, твърди Николай Вълканов

18:32 | 01.04.21 г. 2
Защо България изостава значително в биопроизводството

Биологичното производство е бизнес и философия, то няма как да бъде спуснато отгоре по нареждане или декрет. Стратегията за разпределение на средствата обаче е тотално сбъркана и по изкуствен начин разорява производствени единици, без от тях да се получава добавена стойност. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Николай Вълканов, управител на ИнтелиАгро.

"В България за по-голям биопроизводител пчелар се счита този, който има 50 кошера, но от тях, например, произвежда по 10 кг. мед от кошер, а не този, който има 20 кошера, но произвежда по 30 кг. мед", обясни гостът. 

Николай Вълканов коментира, че България може да се похвали с множество биологично произведени продукти, които са обект на огромно търсене, както на световно ниво, така и на местно. За пример посочи ядки, череши, сливи, ябълки и круши. От разговора стана ясно обаче, че категорията, в която нашата страна изостава значително по отношение на биопроизводството, е животновъдството.

"Това важи най-вече в сектора на млякото, където практически липсва биологично производство. За много направления не притежаваме технологиите за отглеждане по биологичен път и това е много сериозно предизвикателство, ако искаме да развиваме сектора по начина, по който е заложено в европейската стратегия", обясни Вълканов.

"Дефицитът на технологии за органично производство у нас е огромен", коментира управителят на ИнтелиАгро, изказвайки съмнения относно реализирането на европейската стратегия до 2030 г. на 25% от земеделската земя в ЕС да се развива биологично земеделие.

"За България съм категоричен, че това е невъзможно", изтъкна гостът.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
bertram
преди 2 години
Защото в България огромен % от субсидиите отиват за така наречените зърнари. В Европа ферми над определен рзмер (площ/оборот/глави ***) не се субсидират. Тук е обратното и затова се ще се чудим защо ядем био ябълки от Полша.. примерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
grainis
преди 2 години
Технологията Вертикална Ферма предлага ежедневни жътви и гигантски добиви от над 100 вида Стерилно-Чисти и Карбон-Неутрални БиоПродукта, на почти НУЛЕВА себестойност. https://vertikalna-ferma.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още