IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полупроводниците - другата битка за европейския суверенитет

Европа може да остане извън играта в момент, когато изкуственият интелект, 5G и интернет на нещата водят до рязък ръст на търсенето на полупроводници

17:29 | 29.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg

Какво е общото между боен самолет, смартфон, електрическа тротинетка и център за данни? Недостигът на електронни компоненти. Той в действителност показва силната зависимост на европейските индустрии в областта на полупроводниците.

Тази материална зависимост е резултат от fabless стратегията (бизнес модел, който предполага аутсорсинг на производството на интегрални схеми или на полупроводници – бел. ред.), която дълго време преобладаваше в САЩ и Европа, а сега се превръща в голям стратегически и системен риск в настоящия контекст на технологична и търговска война между Китай и САЩ, пише френският вестник La Tribune.

САЩ опитват да блокират Китай

За да запазят конкурентно предимство върху цифровите технологии, особено върху 5G, САЩ се стремят да блокират Китай, предизвиквайки сътресение на мрежата от полупроводници, където Тайван доминира до голяма степен в производствения сегмент с дял от 75,7% от световния пазар. Страната има голямо предимство особено при производството на интегрални схеми с размери на елементи под 7 нанометра.

Така основният тайвански производител TSMC е подложен на силен натиск да преустанови търговските си отношения с Китай и да установи част от производството си на американска територия. Същевременно САЩ включиха SMIC, основния китайски производител на електронни чипове, в черния си списък, ограничавайки достъпа на компанията до изнасяните от американски технологични компании компоненти, независимо дали са произведени на американска територия, или не.

Тежки последици за Европа

Стратегията на принуда на САЩ има много странични последици. В краткосрочен план тя засилва сътресенията за мрежата на полупроводниците, която вече беше подложена на тежко изпитание с пандемията. В геополитически план тя изостря апетита на Китай към Тайван. В индустриален план тласка Китай към автономизиране в областта на полупроводниците и наваксване на технологичното изоставане чрез засилване на собствените мощности.

В рамките на плана си „Произведено в Китай 2025“ страната удвоява усилията си да намали зависимостта си – тя инвестира огромни средства в сектора и наема множество инженери от Южна Корея и Тайван с цел през 2025 г. да произвежда 70% от чиповете, от които се нуждае за индустрията си.

Но тази стратегия има тежки последици за Европа. Докато Китай и САЩ преустройват производствените си мощности, Европа може да остане извън играта в момент, когато изкуственият интелект, 5G и интернет на нещата водят до рязък скок на търсенето на полупроводници. Очаква се пазарът да регистрира ръст от 8,4% през 2021 г.

Водещи индустрии в Европа

Старият континент разполага с водещи компании в тази област като френско-италианската STMicroelectronics или нидерландската ASLV, специализирана в екстремната ултравиолетова литография (EUVL), позволяваща производството на компоненти с много малък размер. Американската компания Globalfoundries разполага с голям завод в „силициевата Саксония“ в Германия. Но мрежата остава до голяма степен зависима от Тайван и Южна Корея от гледна точка на доставките.

Някои компании като германската Siltronic (придобита от тайванската Global Wafers в края на 2020 г.), британската Dialog Semiconductor (придобита от Renesas в началото на 2021) и ARM (чието придобиване от американската Nvidia все още се обсъжда) са обект на всякакви ухажвания.

Подкрепа за европейската индустрия на полупроводниците

За да намали стратегическата си зависимост и да се възползва от очаквания рязък ръст на пазара, Европа трябва да предприеме бързо мерки, комбиниращи диверсификация на доставките, помощ за установяването на чуждестранни компании на нейна територия, подкрепа за развитието на локалната мрежа и контрол на чуждестранните инвестиции.

На фронта на диверсификацията съществуват алтернативи на тайванските доставчици в Югоизточна Азия (Малайзия и Южна Корея) или САЩ, особено за завършени продукти като програмируем Gate масив (FPGA). Разпоредбите ITAR, които позволяват на САЩ да блокират износа на интегрални продукти на американските технологични компании, остават обаче голямо препятствие, особено в областта на отбраната.

Съзнавайки предизвикателствата, Европейският съюз се ангажира през декември 2020 г., в рамките на плана за възстановяване, да подкрепи европейската индустрия на полупроводниците.

Целта е след време най-малко 20% от интегралните схеми в света да се произвеждат в ЕС. Амбициозен инвестиционен план, който може да достигне 30 млрд. евро, се очаква да бъде обявен до края на първото тримесечие на 2021 г.

„Без автономен европейски капацитет в областта на микроелектрониката не може да има европейски цифров суверенитет“, подчерта еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Брьотон.

Постигането на подобна автономия неизбежно ще премине през ребалансиране на зависимостта на Европа и засилване на партньорите й – както САЩ, така и Китай, имайки предвид необходимите инвестиции. Само TSMC и Samsung планират да инвестират съответно 21 и 26 млрд. евро в полупроводници през 2021 г.

„Победоносните воини първо печелят битката и след това отиват на война. Победените воини първо отиват на война и след това се стремят да спечелят битката“ (Сун Дзъ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
dr.5rov
преди 2 години
Надълго и широко коментирахме тази тема наскоро. Ще добавя още няколко неща. За мене е почти сигурно, че Полша, Унгария и Чехия - Словакия ще направят всичко възможно там да развият производството на ИС. Може би дори Украйна ще се опита да се включи като европейска страна. Това са страните + България, където имаше производство на ИС по времето на соца. Изключвам бившата ГДР, защото фабриката в Ерфурт съществува и работи с пълна сила. Мисля, че там са стигнали до 5 нм. Изброене по-горе страни вероятно ще потърсят място в този бизнес не като производители на върхови ИС, а да поемат производствот на по-обикновенните ИС. Сега съществуващите компании ще търсят начини да се освободят от тези производства за да се насочат към по-новите. И преди се е наблюдавало такъв процес. Водещи производители на ИС прехвърлят производствата си към други места за да преминат към по-нови технологии. Нали така Азия пое производството на ИС. Там продължиха със собствената си развойна дейност и накрая изпревариха в някои направления американските и европейските си партньори. Струва ми се, че имаме някои от условията, за да разширим този бизнес у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
KMETA
преди 2 години
""Какво е общото между боен самолет, смартфон, електрическа тротинетка и център за данни? Недостигът на електронни компоненти""Напрао да почват дълги и цели проводници по завета на ТАТО. Кви са тия полвинки и ***. Искаме си отгледани и пораснали ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още