IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никой не поиска да купи завода на Honda във Великобритания

Компанията ще разпродаде на части съоръжението, а част от земята има нов собственик

18:49 | 27.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фабриката на компанията в&nbsp;Суиндън. <em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Фабриката на компанията в Суиндън. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Honda ще закрие своя завод във Великобритания на 30 юли, след което съоръжението ще бъде разглобено и продадено на части. Японският производител се опитваше да намери купувач на фабриката в Суиндън, но не успя и така се наложи да прибегне до този вариант, съобщава Automedia.bg.

Част от завода с площ 150 хектара вече има нов собственик - британска компания Panattoni, която се занимава предимно с логистика. Тя планира да вложи около 700 млн. лири в придобитата територия, като привлече още фирми и отвори допълнителни работни места.

В завода в Суиндън работят 3000 души, които сега остават на улицата. Honda купи фабриката през 80-те години, като в момента тя работи само на 50% от капацитета си. В нея се произвежда единствено хечбека Civic, но интересът към него в Европа е нисък. Затова и част от продукцията се изпраща с кораби към Северна Америка. Освен в Суиндън този модел се сглобява в Грийнсбърг (САЩ) и Онтарио (Канада).

А причината, поради която японците закриват своите предприятия в Европа, е консолидацията на ресурсите за производство на електромобили и желанието за избавяне от допълнителните мощности. Honda не смята да напуска Стария континент, тъй като преди 2 години Япония и ЕС подписаха договор, според който автомобилите от азиатската държава се вкарват в Евросъюза без мита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
baba_meca
преди 2 години
Ако беше в София веднага щяха да го купят- тук цените никога на падат и винаги има купувачи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
дядя Вова
преди 3 години
До тук Запада успешно успяваше да продава своята уникалностза универсалност.Но свърши. Бидон-я е началото на края! Оня рошавия (Борката) само припява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още