IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на върха между САЩ и Китай започна със скандали

Още преди същинската среща и двете страни повдигат сериозни обвинения една срещу друга

07:47 | 19.03.21 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Държавният секретар на САЩ&nbsp;Антъни Блинкен. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Снимка: Bloomberg LP

Колко напрегнато е настроението между САЩ и Китай в момента стана ясно в четвъртък вечерта в Анкоридж в американския щат Аляска: Вместо дипломатически закачки и двете страни повдигнаха сериозни обвинения преди реалната среща между новия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен и китайския му колега Ян Дзиечъ, член на китайското политбюро, и Уан И, министър на външните работи.

Блинкен каза още в самото начало, че ще защитава „основан на правила ред“, защото в противен случай светът ще бъде много по-насилствен. Той осъди китайската дейност в Синцзян, Хонконг и Тайван, както и кибератаките срещу САЩ. По думите му това поведение застрашава реда, основан на правила, който поддържа стабилността в света. „Ето защо няма чисто вътрешни работи и затова ние се чувстваме задължени да разгледаме тези въпроси днес“, цитира го германският Handelsblatt.

САЩ не търсят конфликт с Китай, но възнамеряват да защитават твърдо своите принципи в диалога с него, както и интересите на чуждестранните си съюзници и партньори. Това заяви американският помощник на президента по националната сигурност Джейк Съливан, откривайки преговорите на високо равнище.

"Ние не търсим конфликт. Приветстваме силната конкуренция и винаги ще отстояваме нашите принципи, както и тези на партньорите и приятелите си", каза съветникът на американския лидер.

По думите му новата американска администрация ще говори "откровено, директно и ясно" по спорни въпроси в отношенията с Китай, които смята за проблемни. Съливан нарече "икономическата и военна принуда", използвана от КНР срещу някои други държави, "атака срещу основни ценности" от страна на Пекин. Приоритетът на Съединените щати е да гарантира, че подходът му към Китай "е в полза на американския народ" и "защитава интересите" на съюзниците и партньорите на Вашингтон.

А на китайците не им бе нужно много време, за да контрират. Ян Дзиечъ заяви, че западните държави не представляват глобалното обществено мнение и нарече САЩ "шампион" на кибератаките. „Всъщност много хора в САЩ имат малко вяра в американската демокрация“, каза той, имайки предвид убийствата на чернокожи американци и движението „Black Lives Matter “. Ян каза, че коментарите на Блинкен не са "нормални", и затова и неговите не са.

Тогава Блинкен и неговият съветник по националната сигурност Съливан ясно подчертаха, че „една самоуверена държава е в състояние да прецени собствените си недостатъци и винаги да се опитва да се подобри“. Това била тайната рецепта на САЩ.

Така първата среща на двамата колеги започна с дипломатически скандал. Срещата в четвъртък трябваше да постави основата за честно сътрудничество като конкуренти, а не за конфликт, заяви предварително говорителят на американския президент Джо Байдън Джен Псаки. „Нашият фокус е върху честна дискусия, повдигане на въпроси, при които имаме притеснения, и търсене на начини и места, където можем да работим заедно“, каза Псаки.

Блинкен пътува до срещата в Аляска директно от Азия, където преди това бе посетил Япония и Южна Корея. Още преди заминаването си той предупреди в Корея, че „агресивното и авторитарно поведение на Китай“ застрашава стабилността, сигурността и просперитета в Индо-Тихоокеанския регион.

Два дни преди срещата САЩ наложиха допълнителни санкции на 24 китайски служители заради действията на Пекин в Хонконг.

Отношенията между САЩ и Китай достигнаха един от най-лошите си етапи от десетилетия по време на управлението на президента Доналд Тръмп, като и двете страни увеличиха митата помежду си, гонеха журналисти и затваряха консулства.

Контрастът в позициите между САЩ и Китай не намаля след смяната на правителството във Вашингтон. Напротив: Той е по-голям от всякога, зоните на конфликт между двете суперсили се простират в много области - търговия, технологии, геополитика, човешки права.

Огромният търговски дефицит на САЩ, който се увеличи до рекордните 905 млрд. долара през миналата година въпреки наказателните мита, наложени от Доналд Тръмп, остава един от основните конфликтни въпроси. Китай формира една трета от дефицита. Заради дупката в търговията Тръмп беше подписал така наречената „Сделка от фаза 1“ с китайците. Трябваше да последва втора, но така и не дойде.

В този контекст президентът на Института за световна икономика (IfW) Габриел Фелбермайр предупреди, че американците губят пазарен дял на външните пазари, докато износът в еврозоната отново се справя добре. „Сделката от фаза 1 с Китай, която Тръмп сключи, е много трудна за изпълнение и е силно дразнеща за търговските партньори на САЩ", каза той.

Търговският дефицит на САЩ с Китай също ще продължи да се увеличава, когато последният пакет от стимули на правителството на САЩ достигне до американците и те отидат да пазаруват.

По отношение на евентуална дългосрочна сделка председателят на IfW пояснява: „Страните по спора може би ще се споразумеят да подобрят сделката от фаза 1, като премахнат частите, които са незаконни за Световната търговска организация (СТО) и поне частично намалят митническите бариери“.

Любопитното е, че новото инвестиционно споразумение между ЕС и Китай, така поругано от САЩ, отваря доста перспективи, защото отстъпките, които Пекин направи спрямо ЕС, могат да бъдат предложени и на САЩ, без Пекин да губи имидж.

„Дали това ще е достатъчно, не е ясно. Възможно е също така САЩ да постигнат напредък с Китай по спорните въпроси на СТО, като например реорганизацията и съживяването на процеса на обжалвания“, казва Фелбермайр.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

26
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Кисело е грозденцето, нали.Слушай сега една тайна, за това, че ти не си добре си виновен само и единствено ТИ.След като предпочиташ да си *** - бъди си. Нормалните не желаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
500 модерни супер града? Я дай списък да ги видим.Китайците супер сериозни? Явно нито си ходил в Китай, китаец си виждал само на Илиенци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ква 28ма икономическа сила бе, тия лъжи кой ви ги дрънка? Преди 9ти България е била икономическа сила, произвеждаща дори самолети. В целия регион сме били най-добре, казвали са ни Швейцария на Балканите! Айде малко първо чети, преди да постваш шумкарски измишльотини!Заводи, цехове, селско стопамстео, всичко присвоено от комунистите.Същите, които избиха елита на нацията и ни върнаха десетилетия назад.А чорбаджиите, така се казват, защото са правили нещо, като безплатни кухни и раздавали чорба на бедните.Често в една чорбаджийска къща е имало по 20-30 деца храненици, чиито родители са оставили за отглеждане.Истината е, че тия, чиито ръце са в г..а, неуки и мързеливци, много им е мъчно за соца, щото тогава лежаха на гърба на другите.Няма нормален човек, който да иска да живее в мизерия и шуробаджанащина, гарнирана с политическа репресия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 5
george353
преди 3 години
Докато американците се чудят какъв е пола на Потато Хед, китайците построиха 40 хил. километра високоскоростни жп линии и 500 супер модерни града. Да, може да са всякакви, но са супер сериозни и политнекоректни. Битката е загубена, просто трябва време да свикнем с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 5
doba
преди 3 години
Hahoto2,А би ли споделил твоята ценностна систма?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
аз не мислим че американските *** са в състояние на квито и да било преговори. Просто тия палячовци кат ги глеам да стават и да заминават .... то в Сенегал не е така както у Филаделфия .....KENSINGTON AVE PHILADELPHIA AT NIGHThttps://***.youtube.com/watch?v=cOBoDT-3oM0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 5
Hahoto2
преди 3 години
Браво на теб.! Голяма си работа! *** се е напомпал вече, че станал граждан и има балкон, с изглед към Витоша, че кара японски сув и даже ходил до Гръцко да си плацика мъдриците.... Боже, Боже, Пази боже Ватьо да прогледне! Ти си класическо олицетворение на щастливия консуматор. Викаш сития на гладния не вярва. Щом ти е богоугодно в кочинката грухкай се. На мен не ми пречиш. Да ви имам на младите ценностната система!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 6
korn
преди 3 години
Ами в грешка си. По комунизма имаше стрес и депресия. Имаше хапчета против мтова, но не толкова добри. Имаше лудници, о да, и то известни в цяла България. Хората пиеха по малко хапчета, но пиеха алкохол като луди. Битовия алкохолизам, особенно по селата беше масов. Имаше затвори и лагери, значи е имало престъпност. Корупцията беше напълно нормално явление-шуробаджинащина, подкупи, рушвети и подаръци-задължителни. И не всички бяхме бедни-политиците, директори и разни други имаха повече пари. На някои децата им учеха на Запад, пазаруваха от корекома и хапваха по добре. Някои бяха над закона-има даже български филми от времето на комунизма по тази тема и много други. Населението беше по голямо защото всеки осмелил се да избяга от този рай беше разстрелван на границата или пращан в лагер. Чакахме на опашки за хляб, режим на тока и т.н. Лична свобода никаква-ако се опиташ да обесниш днес на един млад човек днес че на 18 влизаш в казарма, на 20 задължително се жениш за първата жена с която си спал, на 22 почваш работа избрана ти от системата, без право на напускане, че трябва семейството ти да живее с мама и тати, щото за апартамент и квартири няма, че от България никога няма да излизизаш и т.н. той не може те разбра какво му говориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 6
Моабет да става
преди 3 години
Гигов,И аз съм живял по времето на соца и също мога да ти споделя малко личен опит. Нямаше хубави коли, модерни телевизори, маратонки и банани. Но нямаше такава престъпност, наркотици, просяци и бездомници. Нямаше пустеещи села и празни училища. Нямаше безработица и неизплатени заплати и осигуровки. За това че е нямало коли и маратонки да не би да са били виновни само управляващите? Сватът ми е разказвал, че когато в селото е пристигал файтон децата от цялото село се събирали да гледат. Боси, гладни и чорбаджийката е изчаквала да се съберат повече и е хвърляла бонбони на земята в прахта и калта за да ги гледа как се бият. Да не би преди девети да е имало хладилници вода и ток по селата. Ето от там е тръгнала България за да стигне до 28-*** икономическа сила. Нямало е достатъчно месо, но аз помня тировете с агнета които всяка пролет пътуваха за Гърция като репарации. Кой е вкарал България в тази криза? Живях и доста години в чужбина /западна държава/. И там видях огромна мизерия. Притежанието на хубава кола и жилище не е всичко. Има доста по-важни неща в живота. Поне според мен. И преди е имало и сега има положителни и отрицателни неща. Просто преоритетите на различни хора са различни. Затова и оценките се различават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Само да ти кажа, че по целия бял свят има отрицателна раждаемост.А това, че 2.5 милиона българи избягаха от много "хубавото" управление и мизерията на комунистите, го запиши на името на същите. Защото пак сме 9 милиона, само дето живеят в различни страни.Безсъние дали е имало, да не си живял, ама плещиш. Опашките за мляко почваха от 4 сутринта. Стресът беше дали ще се докопаш до сега наглед нормални хранителни стоки. А депресия имаше, ако същия ден нв си "краднал" достатъчно или не си имал връзки за нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още