IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moderna започва тестове за ефективността на ваксината при бебета и малки деца

Изследването ще се проведе на две фази, като най-малките деца ще получат три дози от ваксината, а по-големите ще получат две дози

14:33 | 16.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Фармацевтичната компания Moderna започна проучване за ефективността на ваксината срещу коронавирус при деца на възраст от шест месеца до 12 години, съобщи Bloomberg.

Изпитванията се провеждат съвместно с Националния институт по алергии и инфекциозни болести, се казва в изявление на компанията. Очаква се проучването да включи приблизително 6750 участници в САЩ и Канада.

Изследването ще се проведе на две фази, като най-малките деца ще получат по три дози от ваксината, а по-големите ще получат по две дози. Ще бъде извършен междинен анализ, за ​​да се определи каква доза ще се използва във втората част на изследването. Децата, които бъдат ваксинирани, ще бъдат следени за странични ефекти и нива на антитела в продължение на 12 месеца.

„Това педиатрично проучване ще ни помогне да оценим потенциалната безопасност и имунен отговор на нашата ваксина при тази важна по-крехка възраст“, ​​каза главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел.

За възрастни е установено, че ваксината на Moderna е безопасна и 94,1% ефективна за предотвратяване на Covid-19 и изглежда, че работи добре при демографски групи и при хора със заложени медицински състояния. Дава се в режим от две дози.

Moderna получи спешно разрешение за използване на ваксината при лица на 18 и повече години от Американската администрация по храните и лекарствата през декември. Оттогава тя се превърна в ключов компонент на имунизационната кампания в САЩ с повече от 52 милиона приложени дози Moderna, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Johnson & Johnson също заяви, че ще тества своята коронавирусна ваксина при бебета и малки деца, след като я тества първо при по-големи деца, съобщава The New York Times.

Pfizer-BioNTech тества своята ваксина при деца на възраст от 12 до 15 години и заяви, че планира да премине към по-млади групи. Продуктът вече е разрешен за употреба за деца на 16 и повече години в Съединените щати.

Миналия месец AstraZeneca започна да тества ваксината си във Великобритания при деца на 6 и повече години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Менгеле пасти да яде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още