IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРС разпредели честотите за 5G без търг, но Vivacom обжалва процеса

Съдебният процес може да отнеме месеци или години и сериозно да забави развитието на 5G мрежите в страната

20:09 | 15.03.21 г. 1
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Българският телекомуникационен регулатор (Комисията за регулиране на съобщенията) заяви в понеделник, че ще търси начини за ускоряване на търговското разпространение на 5G, след като телекомуникационният оператор Vivacom оспори решението му за разпределяне на три 5G лиценза в съда.

По-рано през месеца КРС реши да закрие търга за 5G и да предостави на всеки от трите големи телекомуникационни оператора в страната лиценз в спектъра от 3,6 GHz без конкуренция, след като разгледа заявленията им за процеса.

Първоначално КРС планираше да продаде на търг три 20-годишни лиценза (за ползване на ленти 3500-3600 MHz, 3600-3700 MHz и 3700-3800 MHz), всеки с първоначална цена от 4 милиона лева (2,44 милиона долара) със стъпка за наддаване от 100 хил. лева, но преразгледа решението си на 10 март, след като разгледа заявленията. 

"Експeртната комисия, определена с решение на КРС, е разгледала постъпилите тръжни документи. Съгласно изводите на експeртната комисия подадените заявления за участие в търга дават възможност за разпределение на радиочестотния спектър съгласно действащата нормативна уредба (ЗЕС) и правилата на тръжните книжа. КРС разгледа предложението  на експертната комисия и със свое решение е приела да приключи процедурата и да  пристъпи към предоставяне на радиочестотния спектър съгласно нормативната уредба", пише в съобщението на КРС.

Заявления за участие в търга са подали и трите оператора, но след изтичане на срока, на 8 март, от БТК са поискали смяна на честотния ресурс. От КРС не посочват каква е желаната смяна. Експертната комисия не приема това заявление, защото е подадено сред срока, вследствие на което е подаден съдебният иск. 

„Междувременно в съда постъпи жалба срещу решението от едно от предприятията, подали заявление за участие в търга. Във връзка с жалбата предстои да бъдат разгледани всички законови възможности за предоставяне на радиочестотния спектър“, се казва в съобщението на регулатора.

Българската телекомуникационна компания Vivacom, контролирана от United Group, започна съдебни производства за начина на възлагане на лицензите, става ясно от съдебни документи, цитирани от Ройтерс. Съдебният процес може да отнеме месеци или години и сериозно да забави развитието на 5G мрежите в страната.

„Ще проведем среща и ще търсим начини да продължим напред, защото в национален интерес е да се ускори процесът, ако е възможно. Ако не, това ще бъде оставено в ръцете на съда“, казва ръководителят на КРС Иван Димитров пред Ройтерс.

Димитров заяви, че очаква регулаторът да намери решение, като посочи, че дори КРС да издаде лицензиите, те не могат да бъдат изпълнени, преди съдът да се произнесе по жалбата на Vivacom.

Два източника от бранша, запознати със ситуацията, твърдят, че един от изходите може да бъде провеждането на нов търг за лицензи – нещо, което от Vivacom искат в жалбата си пред съда.

A1, част от австрийската A1 Group, контролирана от мексиканския телеком America Movil, и Telenor България, собственост на чешката инвестиционна група PPF, заявиха пред Ройтерс, че са доволни от разпределените честоти.

„Ще обмислим дали да приемем всяка промяна в решението на регулатора, ако това е единственият прозрачен и стабилен начин за придобиване на 5G спектър“, заяви „Теленор България“ в изявление по имейл.

A1 също заяви, че може да обмисли и други възможности, добавяйки, че е изненадан от иска на Vivacom.

„Това е опасен подход, който може да има много тежки последици за развитието на 5G и икономическото възстановяване в България“, поясняват от А1.

Преди месеци част от този спектър бе даден на трите мобилни оператора за тестовото ползване, което обяснява и съобщенията от тяхна страна за налична 5G мрежа в ограничени части на някои градове. Търгът трябваше да се проведе през миналата година, но се отложи заради епидемията. Междувременно през миналата година в няколко градове на страната имаше протести срещу изграждането на 5G мрежи, свързани с опасенията на хората за тяхното здраве и с някои конспиративни теории.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
А виваком кое не харесват? Или искат целия спектър, че после да пусне под наем тия честоти на другите 2-***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още