IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Безуханова: Трябва да мотивираме иновативните стартъпи да пораснат в България

Коалицията „За зелен рестарт“ иска ревизия на Плана за възстановяване и устойчивост, за да не остане страната ни „държава-ишлеме“, обяви Саша Безуханова

11:49 | 09.03.21 г. 2
С. Безуханова: Трябва да мотивираме иновативните стартъпи да пораснат в България

"След това вече трябва да се осигурят приоритетно ресурси. Ние сме предложили един фонд за зелени иновативни стартиращи компании, за да могат тези компании да бъдат мотивирани да се развият тук и да пораснат като корпорации от България", информира тя.

Безуханова посочи, че преди девет месеца е създадена коалиция „За зелен рестарт“ за новаторите в бизнеса и природозащитници, като идеята е експертите с дигитално знание и тези за "зелено" развитие на държавата да подкрепят Националния план за възстановяване и устойчивост.

По думите й той е изключителна възможност България да промени траекторията си и да развие икономиката си в посока на иновативност, зелени практики и необходими реформи. 

Безуханова обърна внимание на факта, че в момента сме свидетели на феномен - бизнесът със своя ресурс и малко институционални пари чрез фондовете развива „доста устойчива стартъп екосистема“ и тази екосистема успява да оцелее в естествени условия без протекции от държавата.

"Но тези компании, които нямат възможността да бъдат съпроводени и не са специално третирани, което е практика в чужбина, са принудени да правят своите пилотни решения в България. Впоследствие създават свои дъщерни компании на Запад и оттам израстват като големи световни бизнеси", разкри Саша Безуханова.

По думите на основателя на MOVE.BG това е една изпусната възможност за страната ни, чийто икономически облик е на „държава-ишлеме“ във всяко едно отношение, дори за аутсорсинг компании.

"Аз съм изключително разтревожена от факта, че в момента се подценяват тези важни трансформационни процеси в света, които изискват съвсем различен поглед по отношение на планиране на нашата икономика както с национални средства, така с тези, които са на разположение от Европа", коментира Безуханова.

Тя е категорична, че не е достатъчно само да се прави инфраструктура в технологичните паркове и лъскави сгради за привличане на инвеститори, каквито предложения има в Плана.

Как България може да изглежда като просперираща държава? Защо страната ни закъснява с дигитализацията? Ще успее ли България за месец и половина до финалната подготовка на НПВР да предаде дългосрочната визия за развитие на държавата? Ще успее ли образованието да създаде новите предприемачи за 21 век? Защо жени навиват на ръка намотки за трансформатори в инвестиция на автомобилната индустрия в Русе?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
grainis
преди 3 години
Програмата за Развитие на България предвижда създаване на Национален Грантов Фонд за Иновационни Стартъпи с размер 30 млрд Евро до 2006 година и 100 милиарда до 2030 г.Финансирането на Фонда ще става чрез приходи от дейности базирани на технологията Вертикална Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg , както и с договорни отчисления от проектите, финансирани от Фонда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mapto
преди 3 години
Няма ли кой да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още