IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Керемедчиев: САЩ ще са по-агресивни при управлението на Байдън

САЩ ще окажат тежък натиск върху фирмите, които изпълняват "Северен поток 2" и "Турски поток", смята бившият заместник-министър на външните работи

12:49 | 07.03.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

САЩ ще са много по-агресивни под управлението на президента Джо Байдън. Той няма да се поколебае да използва военна сила за налагане на американските интереси на едно или друго място. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Керемедчиев показателно за по-агресивната политика на Байдън е изпращането на два самолетоносача в Южнокитайско море - най-горещата точка на съприкосновение между китайските и американските интереси, както и заплахите към Иран с военна акция, ако страната не пристъпи веднага към влизане в ядреното споразумение.

Друга тема, която гостът коментира, е справянето на Европейския съюз с коронавирусната пандемия. Според него меката реакция на блока е показателна, че той не е научил уроците си от мигрантската криза през 2015-2016 г., тъй като Унгария прибегна към използването на руски и китайски ваксини, а Италия наложи вето на изнасянето на дози за трета страна.

“За пореден път европейските държави са оставени да се справят поединично с една голяма криза, която би трябвало да бъде менажирана по-добре”, каза Керемедчиев.

Той се спря и на отношенията на Европа и САЩ с Русия, най-вече по повод изпълнението на ключови енергийни проекти на Стария континент.

“САЩ ще окажат тежък натиск върху фирмите, които изпълняват и “Северен поток 2” и “Турски поток”, защото това са двете врати, през които влиза руското влияние в Европа”, смята Керемедчиев.

Той очаква категорично отношението на Вашингтон към двата проекта да е еднакво.

“Турски поток при всички положения е трън в очите на САЩ поради ненадеждността на Турция и защото по него все пак преминава руски газ”, посочи гостът.

По думите на Керемедчиев, ако “Турски поток” не бъде спрян, той ще е с толкова намалени капацитет и възможности, че просто няма да има смисъл от него в България.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
.. и защо реши че е изключена ? Като нищо ще го опляскат ако се наложи, а то май скоро ще се наложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 3 години
От анализа на специалиста излиза че САЩ ще влязат в сблъсак със ЕС, Китай, Русия и Турция. Това няма как да стане. СП ще го има, Турски Поток ще е на изпарения както казва. Военна сила срещу Китай в Южно Китайско море е изключена. Не останаха много места където САЩ могат да изпоузват военна сила, ще се разчита на икономически войни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Аз пък мисля, че и северния и южния паток ще бъдат завършени и ще си бачкат, както си му е реда. ЕС ще си налага и събира ЕКО данъци (щото се борел с глобалното затопляне). Бюрократите ще си живеят сладък живот. Ще си ходят по бардаци и ще си правят кефа. А бай *** ще опъва хомота, но ще има и някои напредничави ***, които ще си живеят добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още