IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли финтехът да спаси потребителя?

Най-трудната промяна е в начина на мислене и това е нещо, което е изключително предизвикателно, смята Едуард Цветанов, Patterns Technology

13:50 | 06.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Финтех може и да не спаси света, но ще спаси потребителя. Това заяви Едуард Цветанов, Patterns Technology, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

“Коронавирусът ускори изключително много дигитализационните процеси... Впечатляващото е, че ако имаше някакъв диспут относно това дали трябва да вървим към хибриден модел, след пандемията отговорът е ясен за всички”, коментира Цветанов.

По негови думи “в момента няма как да дискредитираме ролята на финтех в тази революция, особено по линия на банковото дело”.

“Най-трудната промяна е в начина на мислене и това е нещо, което е изключително предизвикателно”, заяви гостът.

Цветанов коментира и мястото на България на фона на ускореното развитие на финтех технологиите. Той посочи, че страната ни е на 37-о място в света по интелектуална иновация според World Intellectual Property Organization, като от Балканите единствено Словения ни изпреварва с пет места.

“Реалността е малко по-друга. България е на последно място по интегриране на дигитални решения в икономиката и обществото”, отбеляза гостът, като се позова на данни на Европейската комисия.

“Трябва да започнем да говорим на по-широкото общество за ролята на технологиите в съвременна България... България може да бъде не само регионален, но и европейски лидер в това”, каза гостът.

Според Цветанов създаването на електронно правителство е нещо, в което “много бързо трябва да натиснем газта”. Той отбеляза, че у нас едва 5% от държавните институции предлагат услуги, които могат да бъдат изцяло извършени онлайн от крайния потребител.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 3 години
не, целта е точно обратната ... да подпомогне фин. институции! Клиента отдавна няма значение при тия грантове дето се раздават, конкуренцията липсва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
От какво да го спасява? От инфлацията? От риска за източване на сметката? От търговията с лични данни? От банковите такси? Бъдете малко по-конкретни. Аз лично се радвам, че българите сме по-консервативни. Ако в нещо ни трябва напредък, то финансите не са приоритет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още