IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли улавянето на въглерода е толкова скъпо?

Технологиите са от жизненоважно значение за тежки индустрии, като например производството на цимент

13:31 | 04.03.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Улавянето на въглерода и съхранението му са технологии от ключово значение за устойчивото развитие на енергийните системи. Но въпреки тази важност тяхното развитие в момента е бавно - в света функционират едва 20 търговски проекта, пише в анализ на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Планират се още поне 30 проекта и индустрията ще похарчи около 4,5 млрд. долара за тях.

Развитието на технологиите е бавно заради много фактори, но един от тях е високата цена на тези проекти. Те не могат да се конкурират с мощностите, използващи възобновяемите енергийни източници, а цените на квотите за въглеродни емисии все още не насърчават развитието на подобни технологии.

Улавянето на въглерода може да се съчетае с технологии за производство на биогорива и може да балансира емисиите, които по технически причини не могат да бъдат избегнати изцяло или цената за пълното им елиминиране би била прекалено висока.

Това означава, че за някои индустрии развитието на сектора е единствената възможност за оцеляване на фона на заявките за безимисионна икономика. Например за циментовата индустрия 2/3 от емисиите са в резултат от химическата реакция от нагряването на варовика, а не от изгарянето на изкопаеми горива. За тези предприятия замяната на използваното гориво няма да доведе до съществена промяна, така че технология за улавяне на емисиите е от жизненоважно значение.

Като цяло разходите за улавянето на въглерод варират съществено спрямо вида на емисиите и източника им. Например производството на етанол или обработката на природен газ, които са едни от най-слабозамърсяващите, коства около 15-25 долара за тон, докато за тежки индустрии, като например циментовата промишленост, разходите са в диапазона 40-120 долара за тон.

Към момента най-скъпо е улавянето на въглеродните емисии от въздуха (134-342 долара за тон), но и именно тази технология без съмнение ще се окаже от най-голямо значение за въглеродната неутралност на икономиките, смятат в МАЕ.

При енергетиката разходите също не са малко - между 40 и 80 долара за тон въглероден диоксид, показват още данните на експертите. Улавянето на емисиите за производството на водород (не става дума за т.нар. "зелен" водород от възобновяеми енергийни източници) се изчисляват на между 50 и 80 долара за тон.

Но след улавянето идват и следващите стъпки - транспортиране и съхранение. Тук разходите също варират - основно от обемите и дистанцията при транспортиране и от условията за съхранение. По отношение на съхранението обаче има вариант и това да носи печалба - ако например се използват петролни сондажи.

Според анализатори цената на всички тези проекти може да намалее значително, ако пазарът се разшири, появят се повече разработки и бъдат достигнати повече икономии. Това вече беше отчетено при технологията за улавяне на въглерод в енергийния сектор - разходите днес са с 35% по-ниски спрямо първото поколение на разработките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
Имаш ли добър бизнес, с добри експортни възможности, даваш ли добри заплати, проблемът ти е Нула - ще се намери и Финансов, и Кадрови Ресурс - целия Китайски и Индийски народ е на разположение, МИЛИОНИ гениални Инженери с по три дипломи ще дотърчат моментално.Колкото до СО2, изобщо не е нужно да го свързваш с каквото и да било. Най-добрият начин да го складираш е чрез Растения.Например бързорастящите (1м/ден) Бамбук Беема и Гигантски Келп - най-бързорастящият организъм на Земята , могат да поглъщат лакомо хиляди тонове Диоксид дневно и да го съхраняват с десетилетия в различни продукти като твърди Бамбукови Ламинати например, или в Почвата.И това няма абсолютно нищо общо с Термодинамиката. Ако имаш ток, то значи някой някъде гори Въглища или Мазут или Природен газ, пушляви и пълни въздуха с отрови.Соларните и Вятърните джаджи също не са 100% чисти. колкото и да се опитват разни банкери, дето дерат по три кожи, да ни убеждават в противното.Една Вертикална Аеропонна Ферма ще произвежда неограничено,100% Карбон-Неутрални Ток, Топлина и Биогориво ( БиоМетан, БиоЕтанол, БиоДизел) плюс цял куп Храни, Фуражи, Торове, Структурни и Строителни материали, вътре в Селцето, снабдявайки го с всичко това без пари, и генерирайки гигантски приходи от външни за Селцето продажби.https://vertikalna-ferma.alle.bghttps://biodizel.alle.bghttps://nula-energia.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
Технологията Вертикална Ферма е чудесен начин за ежедневно улавяне, рециклиране и CCUS-складиране на гигантски количества СО2. Свръхбързорастящите Бамбук и Гигантски Келп са ненаситни и бързооборотни лакомници за поглъщане на хиляди тонове Диоксид ежедневно, а Храни, Фуражи, Торове, Влакна, Пулпове е Структурни Материали като твърдо-пресовани Бамбукови Ламинати го съхраняват с десетилетия.Преминаването на всички ТЕЦ-ове на свръх-евтино и 100% Карбон-Неутрално Фъстъчено Олио ще ги спаси от нарязване на скрап. https://vertikalna-ferma.alle.bghttps://biodizel.alle.bghttps://bamboo-economy.alle.bghttps://bamboo-biomass.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
mvr0306
преди 3 години
Това са общи приказки...Бг отдавна няма капацитет - инженерен, финансов и под формата на служители / работници да изгради нещо такова. Отделно, СО2 е естествен *** от всички химични / биологични процеси... Много е трудно / енергоемко / да се свърже под формата на нови химични съединения. Това са основни природни закони (термодинамика) и каквото и да правим не можем да ги преборим. А в крайна сметка имаш ли ел. ток - няма смисъл от производство на водород и кислород - тока е най-универсалния енергоносител! С изградена инфраструктура до най-малкото селце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
Технологии има Делянче, само да искаш ще намериш..... https://nucleon-consulting.eu/%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D0%BA?fbclid=IwAR3_vbzTpMUhv5H2dGoapJp0qhrHBNzjgnbwFD46Nc2JbvkOREVCV_jSzJQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още