IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти половината от младшите специалисти у нас се насочват към IT сектора

Нетното заплащане на работещите в тази сфера е средно 3500 лв., казва Емил Томов от Career Show

18:45 | 03.03.21 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Професионалистите, решили да се развиват в IT сектора през 2020 г. без предишен опит в сферата, са се увеличили драстично спрямо 2019 г.  Близо 47% от младшите специалисти са се насочили към кариера в IT сектора. Това заяви Емил Томов от Career Show в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„IT е широко понятие. Тук става дума за професионалисти, търсещи развитие не само като разработчици, но и хора, които се занимават с продажби, мениджъри на екипи в сферата и контекста на сектора“, казва Томов.

„Това е един от секторите, които растат значително. Последната година отбеляза ръст над 10% на приходите си. В случая освен привлекателна среда като условия на работа, тук се включват социалните придобивки и обученията, които предоставят компаниите.“

По думите на госта търсенето се влияе и от  високите възнаграждения.

„Средното възнаграждение в IT сектора е с 3 пъти повече от средното за страната. Нетно заплащане у нас е средно 3500 лв.“

Томов сподели, че се наблюдава тенденция световни компании в сферата да отварят офиси в България, които не са ситуирани само в София.

„България е привлекателна страна за инвестиции, защото имаме добри и квалифицирани кадри в сферата на софтуерните технологии. Освен това целия процес, за да стъпят на нашия пазар е доста комфортен за компаниите. Ако вземем процес за отваряне на фирма у нас, той е доста лесен в сравнение с други европейски страни.“

Друга тенденция е, че близо 40% от позициите, които се предлагат от световни брандове, които са работодатели в IT сектора, са за дистанционна работа.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 1
Varfor
преди 3 години
Много зависи. Има познати, които са дивелъпъри и взимат далеч по-малко от 3500, защото се си били свикнали с колегите и работата и не искали да правят промени. Хора всякакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
къртиш фаянса с оптимизъм както винаги ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 9
studioaa
преди 3 години
Дори касиерките в големите вериги земат по 1500 лв, шофьор на камион вероятно 2000 лв. IT сектора е мизерен като всичко у нас и дори да плаща да 20-30% повече от средното дълбоко се съмнявам, че е особено привлекателен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 3 години
ти представяш ли си да направят И това. .. всичко ли ще се стимулира от държавата, къде остана частната инициатива ? плюс това Варна извън лятото е супер шииибан град за живеене, аз лично не бих се преместил даже и да ми дадът същата заплата ! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
khao
преди 3 години
чакай сега ... нали под ИТ, не разбираш само програмисти, или ...? Щото ако говорим само за девелопери, тогава 3500 средна даже е много ниско !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
mrynmryn
преди 3 години
SEGA, SUSE примерно? Тия дето са тук пък отварят по някой офис и в други градове.Проблемът според мен е друг, знам че правителството е много далеч от него (като капацитет да го осъзнае), но много народ се мести към София, защото заплатите в ИТ сферата са с разлика между 1.5-2.5х, ако не искат всички ИТ фирми да се забият в град, който вече е пренаселен, да помислят за някакви стимули за ИТ фирми извън София. Аз работя в тая сфера и имам доста познати, който просто се преместиха в София, за да взимат по-прилични пари.А тоя младеж от видеото ме съмнява да е работил някога в ИТ фирма. Подобна "средна" заплата биха ти дали само по-големите фирми в София, при положение, че си приличен и то може би след година-две-три работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
redcretin
преди 3 години
Едните продават, другите минаха в групата на телефонистите отдавна - а там заплатите гравитират макс 2-2500 бруто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 3 години
IBM, HP, Експириън, ХуйВей имат офис, ама незнам кво правят ... има и други световни които на са ИТи тенденцията е 100% да предлагат хоум офис, понеже сега преслушвам пазара :) ... и на всяко интервю ми го казват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
redcretin
преди 3 години
Тоя е още с жълтичко около устата :)По официални данни средната БРУТНА за ИКТ сектора е 3000 лева. Инак че народът е опърпан и му се иска да изкарва по-човешки пари е ясно, но тая работа не е за всеки.ПП: кои са тия световни компании, като такава фирма не е стъпвала на БГ пазара от 15 години вече? Старите САП и ВМУер, останалото по 200 души за не-ИТ фирми като Комерцбанк и Про7, при това планирани за някога, в момента я имат по 30 човека в БГ я не. В София е над 80% от ИТ народа, този е спал отвит просто :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
alex8712
преди 3 години
Мъка, мъкаа... Колхозници и заварчици далеч по-добре, налЕ?Пази, Боже, сляпо да прогледа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още