IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли нови злоупотреби с пари от Европа за земеделие?

Трябва да се тръгне от по-стабилно ниво в разпределението на субсидии от Общата селскостопанска политика, посочи икономистът д-р Димитър Събев

18:45 | 02.03.21 г. 6
Ще има ли нови злоупотреби с пари от Европа за земеделие?

„Основните линии, по които в България се извършват злоупотреби със земеделските субсидиите, са разцепване на собствеността, поземлена олигархия, деклариране на несъществуващи обработваеми земи и други“, посочи различните схеми на „изобретателност“ за присвояване и злоупотреби с европейски пари гостът.

Събев смята, че има много начини да се откраднат пари от Европа, „особено докато парите се дават на калпак т.е. на единица площ“.

Според него има схеми в България, които заобикалят тавана, определен до 300 хил. евро в субсидията. Д-р Събев напомни и за „къщите за гости“.

„По-голям проблем е това, че Общата стопанска политика на Европейския съюз е инерционно създание и постепенно през годините, започна да дава ефекти не само за подкрепа на доходите на хората, каквато беше първоначалната й цел, но и много други странични ефекти“, смята д-р Събев.

Икономистът е на мнение, че Европа със своите субсидии държи цената на европейската продукция изкуствено занижена и това пречи на страните, които не са членки на ЕС, да продават стоките си на международните пазари и така пряко се допринася за бедността.

„Самата рамка на това да даваш субсидии на единица площ отнема стимула да се привеждат повече продукти. Независимо от това дали отглеждаш зърно или домати ще получиш едно и също количество пари, а разходите за двете са различни“, каза Събев и допълни, че тези проблеми не се забелязват само в България.

Според него нашата страна не е уникална в своите трудности, но общите проблеми идват за да покажат, че е нужно общо преразглеждане на по-стабилно ниво на Общата селскостопанска политика и нейните ефекти.

Как ще се разпределят милиардите евро субсидии в земеделието? Какво съдържа докладът на д-р Събев за европейското земеделие? Защо се доказва трудно корупцията в българския съд?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на “Бизнес старт"може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
правилно ти се струва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
що ми се струва че Меркел и компания от Европа , нещо не реагираха никак на сигналите за злоупотребено и откраднато ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 3 години
100% все пак ни управлява Организираната престъпна група на мутрата! Изобщо при неговото управление имаше ли нещо с което не беше злоупотребено и откраднато ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
scott
преди 3 години
МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!Вчера ти приключва дЕлото за злоупотребите па САПАРД. 13 години точне и сичките - невинни като момина сълза. Само един немец го отнесе по това дело. Щот немец бе и щот го осъдиха в Германия.ТОЕСТ: Въпроса ви е излишен. вече има. Повече от 80% от отпуснатите пари са. Щот, когат адвокатчетата ти разточат така делото/баница, тва значи само едно! ПРЕКИТЕ ВЪЗЛОЖИТЕЛИ НА ЗЛОУПОТРЕБИТЕ С ЕВРОСРЕДЦТВА СА БОРИСОВ ИЛИ ДОГАНЯ. УРА ДРУГАРИ!Апропо, ако герба загубел изборите, еврофондовете щели да спрът. ДА БЪДЕ! СПИРАЙ ТОВА ОТВРАТИТЕЛНО НЕЩО ЗА БЪЛГАРИЯ БЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
детое текло , пак ше тече , стига глупости !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още