IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гейтс срещу Мъск: Дори дебатът за биткойна вече премина на следващо ниво

Самият факт, че най-богатите хора в света коментират криптовалутата говори достатъчно за мястото, което се опитва да си извоюва

08:47 | 26.02.21 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Освен ако не сте най-богатият човек на света, не трябва да купувате биткойни. Това поне е посланието на Бил Гейтс – третият най-богат човек.

С рали от над 400% през миналата година биткойнът стана изключително популярен и всички, включително утвърдени инвеститори и политици, говорят за него, пише Bloomberg. Tesla на Илон Мъск наскоро обяви инвестиция от 1,5 млрд. долара в биткойни, както и че ще приема плащания с криптовалутата.

Но за Гейтс това не е нещо, на което търговците на дребно трябва да се вържат – плюс е вредно за околната среда, тъй като добиването на монетите изисква голямо количество енергия.

„Илон има тонове пари и е много опитен, така че не се притеснявам, че неговият биткойн ще нарасне или ще се понижи на случаен принцип“, коментира Гейтс в интервю за Bloomberg Television. „Мисля, че хората купуват заради тези мании, хора, които може да нямат толкова много пари. Общото ми мнение е, че ако имате по-малко пари от Илон, вероятно трябва да внимавате“, посочи милиардерът.

Междувременно цената на биткойна успява да се стабилизира около 50 хил. долара. В петък към 10:10 ч. криптовалутата се търгува с поевтиняванеот над 6 на сто до 46 890 долара, показват данни на CoinDesk.

Мъск, чието състояние възлиза на 189,6 млрд. долара според индекса Bloomberg Billionaires Index, е отявлен почитател на биткойна – до такава степен, че успява да повлияе на цената му. Криптовалутата поскъпна с до 76% този месец, след като бе обявена инвестицията на Tesla, преди да се срине с до 13%, след като изпълнителният директор написа в мрежата, че цената ѝ „изглежда висока“.

Дебатът за биткойна не е нов, но с нарастването на популярността му започва да привлича все по-големи имена. Според милиардера Уорън Бъфет криптовалутите нямат стойност и не произвеждат нищо. От своя страна финансовият министър на САЩ Джанет Йелън – друг дългогодишен скептик, заяви на конференция по-рано през седмицата, че биткойнът е „изключително неефективен начин за извършване на трансакции“.

Но на фона на приемането на криптовалутата като платежно средство от все повече компании – PayPal, Visa и MasterCard наскоро го направиха, тя започва да добива все по-широко одобрение. И докато институции като Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка търсят начини за дигитализиране на собствените си валути, а фирми като Fidelity Investments Inc. създават фондове, които позволяват на инвеститорите да добавят криптовалути към портфейлите си, дебатът изглежда тепърва ще продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Това ли е голямата работа? Да преведа пари на някой за 5 цента? За Револют чувал ли си? В ЕС превода струва 80 стотинки. Много ли са, че да се сменя цялата финансова система! Банките не внедряват биткойн, а евентуално блокчейн. Нали правиш разлика между някакво койнче без фундамент и технологията за обмяна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
хахах досега съм гласувал за ГЕРБ само един път на кметски избори :-) ти като колегите русофили, които ме обвиняват, че съм фен на САЩ като кажа някой исторически факт свързан с руската политика ...това, че си в Ай Сектир сферата от 15+ години не означава нищо за мен, защото аз съм там от гимназията :-) имам колеги с твоя стаж и такива с 2-3 години, които разбират повече :-) дипломната ми работа беше за автоматично оптимизиране на настройките на различни конфигурации от GPU-та за mining - разглеждал съм и source code на различни клиенти :-) (само Линукс обаче, Windows-a едно време не ставаше)питай ме каквото искаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
Също така, ще моля колегата khao да си гледа Бойко и да не говори за неща, които не разбира и не следи.---оффф забравих че ти беше от поклониците на мутрата...ено аз работя у айти-то от над 15 години, копал съм биткоини преди да започнат разни спекуланти да ви ги рекламират като ел дорадо... ама я да те пробвам колко ти ги разбираш... кажи ми как изглежда един биткоин на живо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 3 години
еййй, добре че е това... тук е всеки е с чичо в ю.америка и нужда от 50$ в 11.30 вечерта в събота :)))за беллло ли са му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
тоест играеш ролята на банката... и каква е разликата от сегашното положение... за тока си спести глууупостите, това че ти си офф грид кво отношение има към въпроса ми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Защото ако искаш да преведеш 50 долара на чичо ти в Колумбия, транзакцията ще мине през няколко банки и таксата ти може да в 20 долара. Ако иска да го преведеш с XML например, ще отнеме 1-2 секунди и ще ти вземат 5 цента. Също така ще може да направиш транзакцията в 22:30 в събота, когато банките не обработват транзакциите.Ако нямаше смисъл от цялото нещо, нямаше банките са го внедряват като технология. Прочети примерно за NEM. Това, че някои хора печелят много пари, а други губят е факт. Това, че се хаби много ток е факт. Това, че някои транзакциите са бавни е факт. Но тези факти не се отнасят за всички валути. Също така, ще моля колегата khao да си гледа Бойко и да не говори за неща, които не разбира и не следи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Няма такова нещо, като дигитално злато. Бегай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 5
mitik75
преди 3 години
Kak да печелим дигиталното злато - криптовалута биткойн, подробно описание тук: ***.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
"Биткойн е много яко нещо.И етер е яко, даже може би е по-яко"========== Да, повечето хора така го наричат, щото няма по какъв друг начин да го нарекат.Ето няколко фундаментални въпроса:Защо му е на някой със светъл бизнес или физическо лице да го ползва, при положение,че има световно използвано ел.банкиране и карти? За стотинки или безплатно плащам навсякъде, навсякъде приемат парите ми, които не струват днес х, утре х/3, вдругиден х.5Как ще събират данъци от нерегламентирани плащания или бизнес? Как ще функционират държавите, ако не събират данъци или не контролират престъпността? Ако ги регламентират, т.е. урегулират, то в такъв случай и престъпниците вече няма да,имат нужда от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тоест, съгласен си, че койните не стават за масово разплащателно средство заради собствените си ограничения.Относно това, че фундамента зад биткойн била неговата крайност ....не знам как да ти кажа, но това е глyпост. Кръглите камъни на земята също са крайни, но това не ги прави ценни. Има ограничен брой камъни по света, но дефицит няма. Дефицитът на нещо без стойност, е илюзия.Независим? Няма нищо на този свят, което е независимо. Много скоро ще им вкарат регулации, освен това.То и тези 20 милиона милионера ако искат за кеф да си купят по 1 чувал камъни, то цената им ще се вдигне. Това, обаче, не им носи стойност извън ценовата спекула.Пари се печатат, да, но зад тях стоят икономиките и индустриите. Има инфлация по този повод.А зад койните няма нищо. Нищо. Нито стават за разплащателно средство, нито имат фундамент, т.е. нещо зад гърба, освен илюзията на определена група хора.Но ако правиш пари от тая работа - поздравления. Баламурници винаги ще има и някой трябва да ги стриже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още