IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да вземем пример от Австралия!

Не трябва да се губи време за търсене на сметка на квазимонополистите

08:39 | 25.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND</em></p>

Снимка: EPA/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND

Австралия показва пътя: Струва си да тествате силните си страни с Big Tech. В крайна сметка концерните за дигитални технологии като Facebook могат да бъдат принудени да споделят рекламните си пари, генерирани от тях с новинарско съдържание с местни те/издатели. Резултатът от ожесточения спор между австралийското правителство и социалната мрежа представлява голямо насърчение за ЕС в спора му с интернет гигантите.

Комисията под ръководството на своя председател Урсула фон дер Лайен си бе поставила за цел да екологизира икономиката, както и да я дигитализира.

Справедливите и прозрачни конкурентни условия са съществена предпоставка за това. С предложения Закон за цифровите пазари (DMA) и Закона за цифровите услуги (DSA) ЕК най-накрая взе сериозно под лупата олигополите на Google, Apple, Amazon и Facebook.

Двете правни рамки предлагат шанса да се прекъсне всемогъществото на Big Tech в 27-те страни членки. Само два месеца след представянето на DMA и DSA вече е ясно: Комисията и Европейският парламент обединяват усилия. И на двата органа е ясно, че цифровата икономика в Европа може да се развива устойчиво само чрез открита и лоялна конкуренция. Това включва и сериозни санкции, ако се наруши честната конкуренция между американските гиганти и европейските компании.

Португалското председателство полага всички усилия да приложи възможно най-бързо приетата инициатива. Правната рамка за цифровата икономика се очаква да бъде основен приоритет, защото интернет годините са „кучешки години“ – особено в пандемията онлайн използването на социални мрежи и търсачки се увеличава бързо. А тяхната медийна и рекламна мощ нараства по-бързо от преди. А по-специално Amazon се възползва от бума на онлайн търговията на дребно, с драматични последици за търговията на дребно.

Дори ако все още са необходими подобрения по една или друга точка, не трябва да се губи време за търсене на сметка на квазимонополистите. Става дума за това политиците в Европа да прекратят традиционните методи на дивия Запад от възхода на Интернет насам и за възстановяване на контрола върху цифровото пространство. В крайна сметка справедливият и конкурентен подход с Big Tech е не само ключов въпрос за икономиката, но и за обществото и политиката в Европа. Австралия доказва на ЕС: Само постоянството и самочувствието в подхода с Facebook, Google и Сие водят до крайната цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Един Българин
преди 3 години
Браво на австралийците. Който прави пари на "твоя територия" трябва да плаща в някаква степен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още