IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка трябва да възстанови загубените позиции в търговията

САЩ могат да спечелят съперничеството с Китай, но първо трябва да се върнат в играта

17:31 | 05.03.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Посланието на президента Байдън, че Америка се завръща - готова на дипломация, каквато бе белег на нейното лидерство от поколения насам - беше музика за ушите на онези, които вярват, че водещата роля на САЩ е насъщна за глобалния ред. За съжаление търговията не присъстваше, когато президентът очерта дипломатическите приоритети. Това заслужава преосмисляне, пише за Wall Street Journal Хенри Полсън, финансов министър в периода 2006-2009 г. и председател на Paulson Institute.

САЩ и Китай са в стратегическо съперничество, което ще определи формата на глобалната политика през този век. Но когато става въпрос за търговията, критично измерение на това съперничество, Америка отстъпва.

През последните години САЩ наложиха едностранни мита и търговски бариери както на съюзници, така и на опоненти. Контролът върху търговията с технологии, макар и важен за националната сигурност, бе ненужно широк и често едностранен. САЩ се оттеглиха от Транстихоокеанското партньорство (ТРР). Чрез смесица от небрежност и обструкции те блокираха Световната търговска организация (СТО). Тези действия подкопаха лидерството на Америка в световната търговска система, за ужас на нашите съюзници и партньори и в ущърб на щатските фирми и работници.

В същото време Китай разшири своето търговско влияние. Вече най-големият износител в света, Китай бързо измества САЩ като основният търговски партньор за голяма част от света. През 2018 г. деветдесет държави са търгували два пъти повече с Китай, отколкото с Америка. Миналата година Китай надмина САЩ като най-големия получател на преки чуждестранни инвестиции.

Като част от глобалната си кампания Китай подписа Регионалното всеобхватно икономическо партньорство миналата година, търговско споразумение, което включва съюзници на САЩ като Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Пекин сключи инвестиционно споразумение с Европейския съюз през декември и обяви митническа инициатива със страните от Източна Европа. Китай планира нови търговски споразумения със страни от Близкия изток и Африка, както и регионално споразумение с Япония и Южна Корея.

Що се отнася до споразуменията за търговия и инвестиции, Китай не е изолиран. САЩ все повече са. Сега трябва да компенсираме загубените позиции.

Работата трябва да започне у дома. Икономическият просперитет на Америка и ефективността на нейната политическа система и глобално лидерство се коренят във вътрешната икономическа сила. Нуждаем се от програма за икономическо възстановяване, която инвестира в основни технологии като телекомуникациите и сложните компютри, като същевременно привлича най-добрите умове от цял ​​свят за насърчаване на иновациите. И докато икономиката се възстановява, имаме нужда от план за обезвреждане на нашата дългова бомба с течение на времето.

Китай обаче няма да стои безучастен. Ако администрацията на Байдън иска да се конкурира сериозно и да изпълни обещанието си да изработи „външна политика на средната класа“, за Байдън ще бъде от съществено значение да изготви широка търговска програма, която да гарантира, че американските работници не са откъснати от някои от най-бързо развиващите се пазари в света.

Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
А аз трябва да сваля 11 килограма.От понеделник почвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Тръмп китайското *** еб на май чи цата на хамерика за 4 годинки и уби над половин милион хамеиканци с вирус, който някои кават е пуснал той...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 3 години
Пълна порнография, няма начин да предлагаш използвана таолетна хартия и да очакваш някой да ти даде нещо за нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още