IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако мине… Пробва ли „Лонг Лайф Корпорация” да изиграе системата?

От компанията се готвеха да предлагат акции без проспект, както и елементи от мултилевъл маркетинга, след което спряха сайта си

08:48 | 23.02.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка БГНЕС</p>

Снимка БГНЕС

Клиент на заведение преглежда сметката, преди да плати и чете: шопска - толкова, гроздова - толкова, мешана скара… десерт… И стига до „Ако мине номерът – 5,50.” „Ало, шефе, това к`во е - ако мине номерът?” „Е, не мина“, гузно се усмихва сервитьорът…

Вицът наистина е на много години, но дори и сега звучи актуално като току-що измислен. За него се сетихме, когато разбрахме за новия проект на мениджърите на „Лонг Лайф Корпорация“ АД, които в сайта си преди дни анонсираха от началото на март продажба на привилегировани акции клас „Б“ без право на глас – „с цел закупуване на бившата белодробна болница в с. Радунци, община Мъглиж“. Според обявата целта на инициативата е да се придобие бившата болница, за да се спаси, реновира и „превърне в една от най-модерните болници на Балканския полуостров“.

В сайта си от корпорацията предлагаха на своите бъдещи вложители 4 варианта за инвестиции, всеки от които е обвързан със закупуване на различен пакет акции. Пакетите варират от 100 броя акции за 2500 лева до 1000 акции за 25 000 лева, като на всички закупили се обещава дивидент до 25% от печалбата на болницата след 3-тата финансова година и приоритет при настаняване, както и възможност за закупуване на собствена стая или апартамент в болницата на преференциални цени. Освен това се обещава  и възможност за продажба на акциите на международна фондова борса в диапазон от между 5 до 7 години.

В това не би имало нищо лошо, ако това емитиране на акции не бе обявено без одобрен от съответния регулатор – Комисията за финансов надзор, проспект, както признава в отговор до Investor.bg финансовият директор Стоян Стоянов. Той пояснява, че компанията няма подаден за одобрение към или одобрен от КФН проспект, но и не емитира клас А, клас Б или други класове акции. Наличието на информацията за емитиране на акции в сайта той обяснява с...  техническа грешка.

Според Стоянов двамата с изпълнителния директор Ивайло Иванов са разбрали в края на 2018 г., че бившата белодробна болница в с. Радунци е предмет на продажба от ЧСИ и у двамата се е зародила идея за възстановяването ѝ. До средата на 2019 г. са очертани рамките на бъдещи бизнес планове, в средата на 2019 г. е регистрирана „Лонг Лайф Корпорация" АД. Идеята е била да се привлече капитал от трети лица, като е била обсъдена и идеята за издаване на акции и/или облигации, но като основен вариант е взето решение да се търси един или двама силни инвеститори. Разработката на проспект за публично предлагане на ценни книжа е обсъждана като
резервен вариант. Настъпилата пандемия през 2020 г. обаче спира развитието на проекта.

Предприемачите са очаквали, ако до началото на март 2021 г. не постигнат съгласие с някой от упоменатите по-големи инвеститори, да  преминат към подаване на проспект до КФН и след одобрение – да започнат набиране на капитал – включително и „посредством страницата на дружеството“.

„Именно с цел подготовка на втория вариант успоредно с изготвяне на проспекта е възложено и изработване на страница, на която да се изложи вече одобрения проспект и възможности. Явно поради груба грешка на фирмата изпълнител страницата, вместо да бъде достъпна само в тестова среда (както беше още в началото на разработката от края на 2020) – е станала публично достояние (нашето проучване показва, че най-вероятно на 12 февруари страницата е станала видима за трети лица); тук е моментът да Ви благодарим за изпратения от Вас мейл и сигнализирането за допуснатата грешка. Веднага след Вашия мейл страницата е спряна – не само поради това, че все още не сме в етап за подобно предлагане (липсва одобрен проспект, а и въобще решение за набиране на капитал посредством проспект за публично предлагане с оглед на факта, че най-вероятно ще получим финансиране без подобно предлагане), но и защото разкрива определени обстоятелства, които до момента сме третирали като търговска тайна, докато текат преговори за получаване на пряка инвестиция от по-голям инвеститор – вкл. самия факт, че искаме да закупим болницата; сега определено очакваме „интерес" от лица, които по един или друг начин ще участват в бъдещ търг“, се казва в позиция до Investor.bg.

Любопитното в цялата история е, че ден по-рано в редакцията на Investor.bg получихме коментар и от главния изпълнителен директор Ивайло Иванов, в който по никакъв начин не се споменаваше за „грубата грешка на фирмата изпълнител на страницата“. Явно дори като изпълнителен директор той не е бил запознат с факта, че страницата е била онлайн поне седмица. Или не мисли, че това е било грешка. В обяснението си до Investor.bg той оправдава фирмата си, че не е пирамида, въпреки че в нашите въпроси не сме поставяли такъв въпрос. Публикуваме неговия отговор без редакторска намеса:

Здравейте,
Прочетохме всичко във Вашият форум. Искам да Ви изкажа благодарност, че подлагате нашия проект на обсъждане в онлайн пространството!
Искам да Ви уверя, че на същият принцип може да обвиним всяко едно дружество, че е пирамида!
Този проект не е пирамида и няма нищо общо с пирамидите!
Когато финализираме първия етап, ние ще информираме цялата българска общественост!
Искам да помислите, ако нешето дружество беше пирамида, щяхме ли да го регистрираме в България и да застанем зад него с нашата собствена идентичност?
Сами разбирате, че всички пирамиди се регистрират извън България, в офшорни зони с неясни собственици!
Да, безспорно имаме грешки, но ние се учим от грешките си и затова успяваме.
Надявам се да обърнете внимание, че има и достойни хора в България, които с потенциал и благородство се опитват да реализират успешно проекти от обществено значение.
Надявам се, когато докажем правотата си да ни подкрепите, като публикувате развитието на нашия проект.
С Уважение
Ивайло Иванов,
Изп.дир. Лонг Лайф Корпорация АД.“

Финансовият директор Стоян Стоянов отрича компанията да е обещавала до 25% доходност. В действителност в сайта се говори за „дивидент до 25% след 3-тата финансова година“.

„Принципно обмисляната от нас привилегия (ако се стигне до набиране на публичен капитал) е 25% от печалбата на лечебното заведение след данъци (ако такава бъде реализирана въобще) да бъде разпределяна между притежателите на привилегированите акции, а останалите 75% - да бъде разпределяна между всички акционери (притежатели на обикновени и привилегировани акции)“, обяснява Стоянов.

Любопитен е и друг момент от предложенията на дружеството - получаване на комисионни при препоръка/продажба на акции. От дружеството предлагаха в сайта 10% на първо ниво и 5% на второ ниво, като не става ясно как се определят лидерите на тези нива.

Стоянов има обяснение и за това – по думите му то е „част от текст от други шаблони, които разработчиците са ползвали преди да имаме окончателна версия с точен текст. Воденето на хора всъщност лишава от смисъл публичното предлагане – така че самия текст съдържа в себе си противоречие“, пояснява Стоянов. 

По същия начин той обяснява и обещаната възможност за продажба на акциите на международна фондова борса от 5 до 7 години. По думите му и това е пример за шаблонен текст от тестовата среда.

„Подобни действия обаче не стоят на дневен ред – освен поради факта, че се надяваме да не се стигне до публично търсене на капитал въобще, така и поради обстоятелството, че подобен процес би отнел много време и ресурс“. Как обаче се намира шаблонен текст с точно такова послание, остава загадка

От Investor.bg потърсихме за коментар и КФН, но поне досега нямаме отговор, може би и защото подсайтът вече не е онлайн.

Дали „Лонг Лайф Корпорация“ е пирамида, или не, не може да твърдим. Но представяме историята заедно с коментарите от самата компания, за да могат читателите сами да направят изводи.
 
Във всеки случай казусът е повече от любопитен и породи брожение във финансовата общност и форума на Investor.bg в темата „Пирамида или не? Проект на "Лонг Лайф Корпорация" АД“където срещна предимно подиграватели комениари. Е, ясно е едно - ако е имало опит за номер, поне засега той не мина… Ако не, предприемачите ще имат нов шанс да убедят инвеститорите в идеята си.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Чисто и просто измамници - ще реновират стара болница, .... та от това ще печелят....... ще лапнат парите и ще им гоним пушека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
simbad12
преди 3 години
Форумците ги разкриха първи, но инвестор са досвършили работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
simbad12
преди 3 години
Хаха, отговорите на тези "предприемачи" са потрес, спешно им трябва PR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Боян Асенов
преди 3 години
Умерена ирония и пълно разобличение... Браво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 3 години
Поздравления, че ги разкривате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още