IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски съд потвърди, но леко намали присъдата на Навални

По-късно днес критикът на Кремъл отново ще се яви в съда по друго дело за клевета срещу ветеран от Втората световна война

11:31 | 20.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Навални по време на изслушването в съда. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Навални по време на изслушването в съда. Снимка: ЕРА

Руски съд намали ефективната присъда на критика на Кремъл Алексей Навални от почти 3 години с около 6 седмици, съобщи Ройтерс.

По-рано руският опозиционер бе доведен в съда, за да изслуша пледоариите на адвокатите му при обжалването на наложената му присъда от близо три години затвор.

Навални бе осъден за нарушаване на мярката за неотклонение - подписка, свързана с условна присъда по дело от 2014 г. за икономически престъпления - решение, което според защитата му е силно политически мотивирано. Западът разкритикува процеса и обсъжда евентуални санкции срещу Русия.

По време на днешното заседание Навални, който изглеждаше в добро настроение, заяви, че е научил за искането, отправено от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) към руските власти за освобождаването му, което Москва отхвърли.



От оградена със стъклени панели зона в съдебната зала Навални каза на съдията, председателстващ заседанието, че би било добре съдът да го освободи.

По-късно днес критикът на Кремъл отново ще се яви в съда по друго дело. В него той е обвинен в клевета срещу ветеран от Втората световна война, участвал във видео в подкрепа на конституционните реформи от миналата година, които ще позволят на президента Владимир Путин да се кандидатира за още два мандата в Кремъл след 2024 година.

Навални нарече хората, участвали във видеото, "предатели" и "корумпирани лакеи". Той твърди, че коментарът му не е бил насочен конкретно към ветерана Игнат Артеменко, а властите използват обвинението, за да подронят репутацията му. Прокуратурата иска да му бъде наложена глоба от 950 000 рубли (12 800 долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
Ама вие сериозно ли слагате акцента върху намаления срок с 6 седмици, а не върху потвържздаване на активната присъда?Разбирам, че трябва да се организира опозиция на Путин, ама хайде в това многобройно общество да не се избере подходящ човек освен този сламен?И все пак - има съд и то за неща, които изглеждат нарушение на закона. А какво стана с нашите млади хора, които бяха бити на протестите на 2 септември и други дати??? Там, зад колоните ги ритаха - ВИДЯХМЕ - и се снимаха с девойката. Ако питаш народняшкия БМБ за това, ще ти каже нещо нагло - ТОЙ ГО УМЕЕ - първата му работа в живота е МУТРА. Така че ХАЙДЕ да си гледаме нашето дворче. ИДВАТ избори. МИСЛЕТЕ! Боко ще прикрие историята с кюлчетата и парите, положил тлъсто тяло напреко на леглото. Дали ще я разкаже на внуците си - вижте какъв съм юначага и пич!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още