IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се готви за силна година на търговия с акции

Първичните и вторични публични предлагания на руски компании може да надвишат 10 млрд. долара през тази година, според прогнози

11:38 | 19.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия се готви да запише много силна година за търговията с акции благодарение на силното представяне на компаниите в сектора на добива на злато, електронната търговия и други, които успяват да спечелят от последиците от пандемията.

Първичните и вторични публични предлагания на руски компании на местни и чуждестранни борси може да надвишат 10 млрд. долара през тази година, прогнозира Алекс Метерл, съръководител на звеното за международно банкиране в VTB Capital – инвестиционното подразделение на едноименната банка ВТБ. Ако прогнозата се осъществи, това ще е най-силното представяне за последните 8 години, показват данни на Dealogic.

В момента пазарите са залети от стимули, изкушаващи местните компании да се присъединят към световната IPO мания. По-рано миналия месец водещият индекс на московската фондова борса MOEX записа ново върхово постижение. Във вторник измерителят отчете спад от 1%.

Но очакваните ръстове може да не се материализират в пълен размер, ако бъдат изпълнени заканите за нови санкции от САЩ и Европейския съюз заради ареста на опозиционера Алексей Навални. Някои инвеститори гледат по-положително, като очакват евентуалните санкции да не са прекалено строги и това да не разстрои пазара.

„Много от компаниите, които планират предлагания на акции, спечелиха от пандемията и тяхната стойност нарасна“, коментира Фьодр Трегубенко, ръководителят на UBS Group за Русия. „Финансовите пазари получиха голям тласък ликвидност миналата година, така че има търсене за нови инвестиции“, посочва той.

Веригата за продажби на дребно Fix Price обяви по-рано тази седмица планове за продажба на акции в рамките на първично публично предлагане в Лондон. Листването на онлайн търговеца Ozon Holdings за 1,27 млрд. долара през ноември бе най-добрият пазарен дебют за руска компания от 2011 г.

Най-малко две руски компании за добив на злато искат да се възползват от бума в цените на благородния метал, който достигна до нов връх миналата година на фона на пандемията. Nord Gold SE обяви през януари, че обмисля различни варианти, включително IPO в Лондон, а подкрепената от BlackRock компания GV Gold се цели в оценка от 1 млрд. долара на листване в Москва.

„Неизбежните отлагания и забавяния, предизвикани от прекъсвания покрай Covid-19, означават, че 2021 г. изглежда особено примамливо“, посочва Метерел от ВТБ.

Русия е дом на активна база купувачи на дребно, която стимулира търговските обеми в страната по време на блокадите. Това помогна на компаниите да изберат IPO у дома, а не да отиват в Лондон или Ню Йорк, посочва Дмитрий Бродски, ръководител на руското звено на Renaissance Capital за капиталови пазари.

„Можем да видим значително количество ликвидност, която се придвижва от Лондон към Москва, допълнително задвижена от силен ръст на активността на руските инвеститори на дребно“, коментира още Бродски.

Русия беше водещ източник на акции в Европа и компании от страната успяха да наберат над 31 млрд. долара от пласиране на акции през 2007 г., показват данни, обобщени от Bloomberg.

Но предлаганията намаляха през последното десетилетие на фона на анексирането на Крим през 2014 г. и опитът за убийство на бивш руски агент във Великобритания, който отприщиха вълна от западни санкции. С разпространението на коронавируса и блокадите миналата година цените на петрола се сринаха и това задуши руския пазар.

„Успехът на първата вълна IPO-та преди лятото ще помогне за оформянето на втората половина от годината“, казва Иракли Мтибелишвили, председател на звеното за корпоративно и инвестиционно банкиране на Citi CEEMEA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Норвежки военен каза какви са традициите в Западна Европа:1 Хегемон и другите васали;Хегемон е била Франция, Англия, Германия, сега са САЩ.Толкова за традциите ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
ПИЧ
преди 3 години
Каква търговия с Акции в Русия - кой сериозен фонд менажер ще инвестира там. Могат само по-дребни спекуланти да се пробват.Путин като ти секвестира фирмата в която си инвестирал и ще се наиграеш много бързо. Няма закон, няма корпоративни стандарти, няма традиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още