IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT експерт: Facebook и поверителността на личните данни са несъвместими

Средният период за откриване на уязвимост при системите с отворен код е четири години, съобщи Спас Иванов, управляващ директор в Baseline Cyber Security

21:58 | 03.02.21 г. 1
IT експерт: Facebook и поверителността на личните данни са несъвместими

„В момента, в който имате една безплатна услуга, каквато е Facebook, която ви дава достъп до милиони услуги, до данни от цял свят, до споделяне на съдържание, до стриймване в реално време, това означава, че стоката е самият потребител", посочи IT специалистът.

Той разкри, че от 2011 година операционната система Linux е била уязвима и така е функционирала свободно в интернет. „Много малко хора могат да кажат дали тази уязвимост е била ползвана, колко точно е използвана и по какъв начин", заяви Спас Иванов.

Според него средният период за откриване на подобна уязвимост при системите с отворен код е около четири години.
„При системите със затворен код например, този период е между 180 и 250 дни, така че и там нещата не са толкова розови“, смята Иванов. Той е на мнение, че проблемът със сигурността е „много голям“.

„В повечето случаи хората, които произвеждат такъв отворен код, рядко си дават сметка за възможните последствия“, напомни експертът

Иванов припомни и скандала между Cambridge Analytica и Facebook от 2018 г., когато компанията за анализ на данни завладя поверителната информация на много потребители на социалната мрежа.

„Още тогава Facebook въведе по-строги правила и всъщност има доста специфични изисквания към разработчиците относно това какво могат да виждат и по какъв начин могат да достъпват нашите данни“, разкри той.

Спас Иванов предупреди, че има голяма диспропорция в правата на потребителите и правата на разработчиците, когато става въпрос за тези, които се намират на европейска територия и тези, които се намират извън нея.

„В Европа има GDPR, който е доста строг. Има обаче и места по света, където личните данни се продават като стока и легален бизнес. Тази диспропорция води до много трудното проследяване от Facebook, относно това кой разработчик в кой континент се намира и на какъв пазар ще оперира“, каза Иванов.

По думите му това, което компанията прави, е да публикува информация за политиките с мерки, взети в опит да се опазят данните.

Каква е уязвимостта в сигурността в софтуера с отворен код? Защитени ли са екосистемите и хранилищата за база данни? Можем ли да контролираме профилите си във Facebook и как ще опазим данните си?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
IT експерт: Facebook и поверителността на личните данни са несъвместими Както пeдoфил и детска градина..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още