IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Среброто не е убежището, което изглежда

То е поглед назад към време, което никога не е съществувало

11:16 | 03.02.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През август 1963 г. група източногермански фермери извадиха сребърни талери от 17-ти век от картофена нива в село Главе. До следващата реколта историците намериха още няколкостотин и излязоха със забавна теза: великият Албрехт фон Валенщайн, бохемски генерал в Тридесетгодишната война, е заровил имане от талери в делва при напускането на мястото в края на 1620-те. Днес трейдър би казал, че генералът е заел дълга позиция във физическо сребро, пише Брендън Грийли за Financial Times. 

През уикенда някой от форума на Reddit/wallstreetbets започна да насърчава хората да купуват физическо сребро. Форумът не беше единодушен в подкрепата си за такава търговия. Някои смятат, че това е отклонение от други залози, просто поредният ден на сребърна мода, засенчваща любимата им стратегия. Но в понеделник спот цената на среброто се повиши с 12% в Лондон.

Някои трейдъри може би купуваха, за да притиснат залагащите срещу метала, принуждавайки цените да се повишат. Но някои във форума Wallstreetbets застъпваха дългосрочния аргумент, че ако държите истинско сребро, независимо какво се случва, вие ще имате истински пари. Нека наречем това търговията на Фон Валенщайн: във време на несигурност скътвате буркан сребро.

Залогът на Фон Валенщайн върху среброто отдавна доказва, че при катастрофален финансов колапс е възможно да се намери убежище. Но той гледа назад към време, което никога не е съществувало - време на истински силни метални пари, а не на надути, ненадеждни кредитни пари.

„Това е то. Това е нашата Финансова революция“, написа Марко де Йоло в Wallstreetbets . „Няма да имаме нужда от долара, като вместо това ще държим торба“, каза той. Предстои колапс на долара, продължава този аргумент, и всеки, който има банкови депозити или инвестиции в долари, е губещ, държейки празна чанта.

В края на 19-ти век американските фермери искаха парите на държавата да бъдат обезпечени със сребро, защото имаше толкова много от него. Те искаха паричната политика да бъде по-разхлабена. Но това не е типът популизъм на Марко де Йоло. Той иска връщане към сребърните пари, тъй като има толкова малко от тях. Среброто, пише той, е „валутата на хората“.

В учебниците се преподава история на парите, които са прогресирали от една форма към друга - от бартер през метал до кредит. Ако приемете тази история, може да изпитате носталгия по нещо, което никога не е съществувало: време на метала, например, когато парите са били стабилни и надеждни. Или време преди метала, когато бартерът е бил ограничаван от социални и морални задължения. Но парите почти винаги са били хаотични, смесени и несправедливи.

Онези монети, които фермерите са намерили в делва, например: системата на талерите в Северна Европа никога не е почивала изключително на финансови пазари от чисто, надеждно сребро. През 16 век инвеститорите в търговския град Лайпциг добиват сребърни талери от Рудните планини в Саксония и Бохемия, след което ги вкарват на световните пазари. Но Уве Ширмер, финансов историк от университета в Йена, Германия, посочва, че редовното използване на сребърни монети в пазарни дни също е надувало временно кредитните пазари, облекчавайки търговията с плат и други стоки. Среброто е генерирало повече кредитни трансакции и е помагало за тяхното приключване. Но не ги е заменило.

Пазарите в Лайпциг, както почти всички пазари, са били чудесни за търговци и принцове, свързани с търговията със сребро. Парите почти винаги са представлявали смесена система от няколко суровини и много кредит, всички те неравномерно разпределени. Дори в сребърната система физическото сребро никога не е било валутата на народа. През 19 век в Америка фермерите не са искали сребърни монети, а по-висока цена за своята пшеница. Среброто е било просто начин да го постигнат.

Богатите и могъщи хора имат начин да направят пазарите нечестни. Когато Федералният резерв на САЩ повишава цените на финансовите активи в условията на криза, това разбира се е по-добре за хората, които ги държат. Но никога не е имало актив, който да подронва плутократите. Ако доларовата система се срине, няма да има нови сребърни принцове, а само дълъг и изнурителен път за възстановяване на кредитните пазари, а след това и още от древната борба за правенето им по-справедливи.

Така че трейдърите може да купуват сребро, ако в момента искат да спекулират. Но те трябва да помнят, че залогът на Фон Валенщайн не е сработил дори за самия него. Той е убит в Бохемия, преди да успее да се върне в Главе и да изтегли инвестицията си. Катастрофалните, несигурни времена са точно това - никой не знае какво ще се случи. Да си фантазирате за колапс, защото сте единственият, който държи нещо реално, е все едно да си представяте убежище там, където няма такова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Аз загубих интерес към среброто в края на 2019, до тогава имах доста сребърни монети но оттогава само продавам и вече останах с 4-5. Твърде е мудно, някакси безцелно, за мен прецених че е загуба да се занимавам с него. И впрочем не е лесно да продадеш на печалба сребърни монети на вторичен пазар в България, имайте го в предвид, доста време ми отне да се отърва от тях и даже пак имам няколко останали които бих предпочел също да продам, пазара е малък тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Вата, у лево!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Така е, но не бъркай златото със среброто. Вече никоя банка не държи сребро като актив.Златото си е злато, а среброто си е метал за индустрията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
bertram
преди 3 години
В момента хайпът при криптото, теслата,амазона,гейстоп и въобще акциите тотално измества погледите от ценните метали. Златото и среброто са 'рекликви' и безполезни лъскави метали, НО ... когато музиката по пазарите спре ще стане ясно, кое запазва стойност и кое е просто инструмент за събиране на парите на масовката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
абе то и златото там "Ислямска Държава" уж бяха секли някви монети и се ползваше само за облицовка на цокли в банята и пълнежи на индийски сватби ама кат литна всичко млъкна и настана тишина, да не стане и с тва така че това как лети ено .х5/6 пъти ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да, прав си. Но това е индустриалната употреба на среброто, а не ползването му като актив, който съхранява стойност или се ползва за разплащания.Среброто не е нищо повече от индустриален метал, като медта, например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
За пореден път доказвате, че качеството на финансовия журнализъм у нас не е просто нулево, а отрицателно направо... Освен да цитирате кейнс и да се кланяте на фед нищо друго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
lyusien
преди 3 години
Не бързайте да отписвате среброто В С А Щ започват революция на В Е И а соларните панели се нуждаят от сребро Скоро отново ще видим цени над 30 долара за тройунция А може би и 32 долара за тройунция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още