IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ повиши прогнозата за глобалния растеж за 2021 г., но още вижда несигурност

Близо 90 млн. души вероятно ще изпаднат под прага на крайната бедност през тази година

17:21 | 26.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2021 г. и заяви, че предизвиканият от коронавируса спад през 2020 г. ще бъде с почти цял процент по-малък от очакваното, съобщи Ройтерс.

Одобрените ваксини и стартирането на ваксинациите в някои страни през декември са подсилили надеждите за евентуален край на пандемията, която в момента е заразила близо 100 милиона души и е отнела живота на над 2,1 милиона в световен мащаб.

Но МВФ предупреждава, че световната икономика продължава да се сблъсква с „изключителна несигурност“ и новите вълни от заразени и щамове на COVID-19 представляват рискове, а глобалната активност ще остане доста под прогнозите преди пандемията, направени преди една година.

Близо 90 милиона души вероятно ще изпаднат под прага на крайната бедност през 2021 г., като пандемията ще унищожи напредъка, постигнат в намаляването на бедността през последните две десетилетия. Голям брой хора остават безработни в много страни, включително в САЩ.

В последната си световна икономическа прогноза МВФ обяви очакването си глобалната икономика да се свие през 2020 г. с 3,5%, подобрение с 0,9 процентни пункта спрямо спада от 4,4%, предвиден през октомври, което отразява по-силната от очакваната инерция през втората половина на 2020 г.

Фондът прогнозира глобален растеж от 5,5% през 2021 г., което е ръст от 0,3 процентни пункта спрямо прогнозата от октомври, като се позовава на очакванията за увеличаване на темпа на ваксиниране по-късно през годината и политическа подкрепа в САЩ, Япония и няколко други големи икономики.

Американската икономика, най-голямата в света, се очаква да нарасне с 5,1% през 2021 г., подобрение с 2 процентни пункта, благодарение на възстановяването през втората половина на 2020 г. и пакетът от 900 млрд. долара допълнителна фискална подкрепа, одобрена през декември.

Прогнозата вероятно ще се повиши още повече, ако американският Конгрес приеме пакет за облекчение в размер на 1,9 трилиона долара, предложен от новия президент Джо Байдън, твърдят икономисти.

Очаква се китайската икономика да се увеличи с 8,1% през 2021 г. и 5,6% през 2022 г., в сравнение с прогнозите от октомври за съответно 8,2% и 5,8%. Икономиката на Индия ще се увеличи с 11,5% през 2021 г., което е с 2,7 процентни пункта повече от прогнозата от октомври след по-силно от очакваното възстановяване през 2020 г.

Фондът заяви, че страните трябва да продължат да подкрепят своите икономики, за да се ограничат трайните щети от дълбоката рецесия през последната година.

Страните с ниски доходи ще се нуждаят от постоянна подкрепа чрез безвъзмездни средства, нисколихвени заеми и облекчаване на дълга, а някои страни може да се нуждаят от преструктуриране на дълга, твърдят от МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
а зануленото царче и готвачът му колко са скътали по сандъците ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
За Навални иде реч !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Фюрерът на мамкините революционери в Русияима 1 500 000 000 рубли под формата на биткойни.МВФ повиши прогнозата...Алоууу, важното е ЦРУ какво ще стимулира :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още