IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продаде ли AstraZeneca ваксините срещу коронавируса за ЕС на Великобритания?

Специален механизъм, който да следи износа на ваксини от общността, предлагат от ЕК след разговори с фармацевтичната компания

15:32 | 26.01.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Специален механизъм, който да следи износа на ваксини срещу коронавируса от ЕС, ще бъде създаден до дни по предложение на здравния комисар Стела Кириакидес. Това е резултат от проведените в понеделник разговори с представители на AstraZeneca, стана ясно от обедния брифинг на Европейската комисия, излъчена във видеосистемата на институцията.

ЕК е инвестирала значителни средства за разработката на ваксини и изграждане на мощности на територията на общността и има нужда от яснота какво се случва с произведени количества, категоричен беше говорителят на Кириакидес Стефан де Кеерсмекер. В момента механизмът се разработва и ще бъде готов до края на седмицата, допълни още той.

Той не даде повече подробности около механизма, но уточни, че той предвижда производителите да уведомяват Брюксел за износа на ваксини срещу коронавируса, произведени в ЕС.

"Целта е прозрачност - не блокиране, а уведомление за износ на пазар извън ЕС", допълни още говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Подозренията в общността са, че фармацевтичната компания AstraZeneca е продала количествата от ваксината, договорени и произведени за ЕС, на Великобритания. Но компанията има задължения към общността, категоричен е Мамер.

Преди дни той заяви, че ЕК е действала като инвеститор при подписването на договорите за заявка с производителите на ваксини - изготвен е списък с производители и след това са отпуснати средства за производство на разработката.

Дебатът не е дали ограничаваме достъпа до ваксините на трети страни, а какви са ангажиментите на компанията, категоричен беше Мамер.

Ваксината на AstraZeneca още няма одобрението на Европейската агенция по лекарствата (EMA), което е необходимо, за да започнат доставките на препарата в ЕС. В същото време Великобритания даде зелена светлина за употребата на ваксината още в края на 2020 година. Очакванията са, че по-късно през тази седмица и ЕМА ще разреши използването ѝ в рамките на общността.

От AstraZeneca официално предупредиха на 22 януари, че няма да могат да изпълнят заявката на ЕС. Цитираната причина е проблем в производствените мощности в Белгия. Но според източници на европейското издание Politico не са представени доказателства за възникнали проблеми.

В понеделник комисаря по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес се опита да разбере какво се случва, инциирайки две срещи с представители на компанията.

По време на брифинга стана ясно още, че ЕК следи и доставките, които ще направи Pfizer/BioNTech до края на тази седмица. Компанията също имаше трудности при доставянето на ваксината си в страните от ЕС, но обещаха до края на седмицата да осигури обещаните на този етап препарати. 

В ЕС има разрешение за извличане на шеста доза от флаконите на компанията, предварително разчетени за пет дози. Засега не е ясно как тази промяна ще се отрази на доставките от производителя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
распутин
преди 3 години
Астра Зенека е със 51 английско участие и контрол на решенията.Що за глупав въпрос на безмозъчни брюкселски задницци.Кого да пита за да продаде на себе си ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
е па голем праз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Така ще е. Великобритания и ЕС няма да имат специални отношения. Шефчетата в Брюксел ще търсят поводи за конфронтация. Покрай пандемията възможности ще имат много. Мечтите на английските популисти които си мислеха че, Великобритания ще си запази достъпа до европейския пазар но няма да допринасят за общото благо бързо ще се изпарят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Интересно кво мърморят.Ми тя ваксината на Астра Зенека няма все още разрешение за ползване в ЕС, нормално е докато чакат одобрението да продават на УК.Що за странно оплакване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
travelboy
преди 3 години
Британците за пореден път прецакват EU.Крайно време е да им покажем среден пръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още