IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС настоява производителите на ваксини да спазват сроковете

Ще използваме правните средства, с които разполагаме, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

16:32 | 24.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis /Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis /Bloomberg

Европейският съюз ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите си за доставка на ваксини срещу COVID-19, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Ройтерс и БТА.

След като партньорите Pfizer/BioNTech предупредиха миналата седмица, че ще има забавяне на доставките, британско-шведската компания AstraZeneca също съобщи, че първоначално ще достави на Европейския съюз по-малко дози от договореното. 

"Смятаме да накараме фармацевтичните компании да спазват подписаните от тях договори, като използваме правните средства, с които разполагаме", заяви Мишел пред радио "Европа 1".

Италианският премиер Джузепе Конте разкритикува остро производителите на ваксини срещу COVID-19 за закъсненията в доставките и по-малките доставяни количества, свързани с проблеми в снабдителската верига, предаде ДПА.

"Тези закъснения представляват сериозно неспазване на договорите и нанасят огромни вреди на Италия и други европейски страни", написа Конте снощи във Facebook.

Премиерът обяви, че италианският здравен министър Роберто Сперанца вече е говорил с представители на AstraZeneca и каза, че ще бъдат предприети правни стъпки срещу фирмата, както и срещу Pfizer/BioNTech, за да се засили натискът за спазване на търговските договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
"Ще използваме правните средства, с които разполагаме,....."Първо ги накарайте да понесат съдебна отговорност при проблеми с ваксините и второ:какво е това "информирано съгласие".....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Защо pressтитутките не се ваксинират1-ви,а медици и учители?!Жестока несправедливост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
да бе , започнали вече бунтове и гражданско неподчинение в знак на протест , поради забавянето на ваксините ... то бива натиск , ама чак толкоз грижа за здравето на народа направо си смърди яко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още