IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Василев: Ако проработят ваксините, възстановяването на икономиката ще започне веднага

При по-малък дефицит, ще имаме и по-малък спад на икономиката, коментира бившият министър на икономиката

14:01 | 24.01.21 г. 12
<p>
	Николай Василев. <em>Снимка: БГНЕС/ПЕТКО НАЛБАНТОВ</em></p>

Николай Василев. Снимка: БГНЕС/ПЕТКО НАЛБАНТОВ

Ако проработят ваксините срещу коронавируса, възстановяването на икономиката ще започне веднага. Това каза Николай Василев, бивш министър на икономиката, в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако има бързо ваксиниране, ако спрем с карантината и изолацията, нещата би трябвало да се подобрят от самосебе си. Ще има потребление и растеж, стига да решим медицинския проблем“, посочи икономистът.

Според него за страната ни сега е важно доброто управление на медицинската криза и пазене на бюджета.

„Държавата няма много големи проблеми. Държа се много добре бюджетно, чак то края на ноември имахме балансиран бюджет, но голямото харчене дойде през декември, и то не е за кризата и никой не разбра къде отидоха тези средства“ , каза гостът. И допълнти: „Никой не пита за какво изхарчихме 7 милиарда през декември – за някакви обществени поръчки, за неща, които не знаем. Парите не са отишли за хората на първа линия, не за линейки, не за респиратори, не за най-ударените бизнеси“.

Относно бюджетната ситуация на страната Василев отбеляза, че през миналата година България имаше най-големия бюджетен дефицит в последните години. „А аз съм привърженик на балансираните бюджети, но това, което е позитивно е, че другите са по-зле от нас“, каза икономистът.

По думите на Василев един от най-големите проблеми на Европа и по-скоро на западната и южната й част е, че са затънали в дългови дефицити от десетки години. „Моята теза е, че ако имаме по-малък дефицит, ще имаме и по-малък спад на икономиката“.  

Според Василев също така Планът за възстановяване на ЕС е нещо като добавка към националния бюджет.

Държава с лош имидж не й трябва нито на еврозоната, нито на Шенген и не знам, ако България със сегашният си имидж кандидатстваше за членство в Европейския съюз дали щяха да ни приемат, или щяха да кажат, че може и без нас.

Една от следващите задачи на бъдещо правителство трябва да е международният имидж на България, заяви той.

Гостът посочи, че за страната ни е добре това, че миналата година бе включена във валутния механизъм ERM II, но оттук нататък въпросът не е математически, а зависи изцяло от политическата воля. „Радвам се, че сме в чакалнята на еврозоната и трябва да вкараме „този страшен гол“. Ако влезем в еврозоната, няма да ни подритват като най-големия двойкаджия на Европа. После ние ще гласуваме на голямата маса дали държави като Чехия, Полша, Унгария ще влизат в еврозоната след 10-20 години.

До 2009 година у нас имаше десетилетие с огромни чуждестранни инвестиции, след това вече няма. Още 30 години ли ще се оправдаваме с кризата от тогава, попита той. А много държави дръпнаха след това, отбеляза икономистът и обясни, че в България малко неща се случват по принцип. Причините за липса на нови инвестиции са инерцията и липса на реформи.

"При нас няма реформи от деня, в който влязохме в ЕС. При нас няма мащаб, няма визия, няма размах. Имиджът на България е такъв, че може и без България“, каза Василев. Ако трябва една компания да избере къде в Европа да инвестира, ще намери място, което може и да не е България, посочи той.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
мдаа ... и аз залагам на бързото възстановяване ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Н. Василев: Ако проработят ваксините, възстановяването на икономиката ще започне веднагаТе си работят бе "политик". Само, че не са политкоректните.Поредният *****
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още